
THE AUTHORITY ON ADVANCE RULINGS 
 IN KARNATAKA 

GOODS AND SERVICE TAX 
VANIJYA THERIGE KARYALAYA, KALIDASA ROAD 

GANDHINAGAR, BENGALURU – 560 009 
 

Advance Ruling No.  KAR ADRG  02  / 2018 

Dated:  21st  March, 2018 

 

Present: 

 

 
1. Sri. Harish Dharnia, 

Joint Commissioner of Central Tax, 
Bangalore West Commissionerate,  
Bengaluru. 
                                                                               . . . . Member (Central Tax) 

2. Dr.RaviPrasad.M.P. 
Joint Commissioner of  
     Commercial Taxes (Vigilance) 
Bengaluru                                                                  . . . . Member (State Tax) 
 
 

1. 
Name and address of the 
applicant 

M/s GOGTE INFRASTRUCTURE 
DEVELOPMENT CORPORATION 
LIMITED, 
146, Budhwarapeth, Tilakwadi,  
Belgaum – 590006. 

2. GSTIN or User ID 29AAACG9426F1Z1 

3. 
Date of filing of Form GST 
ARA-01 

30-11-2017 

4. Represented by 
Sri RajendraBarve,  
Chartered Accountants &  
Authorised Representative  

5. 
Jurisdictional Authority – 
Centre 

Bangalore North Commissionerate,  
North Division-2, Range – BND2 
29/2, Basaveshwara Building, 
Crescent Road, Bengaluru - 560001 

6. Jurisdictional Authority – State LGSTO – 390, Belagavi 

7. 
Whether the payment of fees 
discharged and if yes, the 
amount and CIN 

Yes, discharged Rs.5,000-00  
CGST : Rs.NIL and KGST: Rs.5,000-00  
CIN: UTIB17112900307729 dated 24-
11-2017 

 
 
 

ORDER UNDER SUB-SECTION (4) OF SECTION  98 OF CENTRAL GOODS 
AND SERVICE TAX ACT, 2017 AND UNDER SUB-SECTION (4) OF 

SECTION  98 OF KARNATAKA GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017 

 

 M/s Gogte Infrasturcture Development Corporation Limited, 2nd Floor, 

NASCO ISHANNYA, 27/1, Khanapur Road, Tilakwadi, Belgaum – 560 006, 

having GSTIN number 29AAACG9426F1ZI, have filed an application, on 

25.11.2017, for advance ruling under Section 97 of CGST Act,2017, KGST 

Act, 2017 & IGST Act, 2017 read with rule 104 of CGST Rules 2017 & KGST 



Rules 2017, in form GST ARA-01.  They also enclosed copy of challan for 

Rs.5,000/- bearing CIN number UTIB17112900307729 dated 24.11.2017. 

 
2. The Applicant is engaged in hotel business, having hotel “Fairfield 

Marriott” and provides hotel accommodation & restaurant services.  They are 

providing services to the employees & guests of some of the units in SEZ, 

Belgavi, in addition to the regular customers.  They are charging SGST & 

CGST at the applicable rates.  The SEZ units contended that the services are 

being supplied / rendered to SEZ units only and hence rate of GST is NIL as 

per provisions of Section 16(1)(b) of IGST Act‟2017.  Therefore the applicant 

filed this instant application seeking advance ruling on the following issue : 

 
 “Whether the Hotel Accommodation & Restaurant services provided 

by them, within the premises of the Hotel, to the employees & guests 

of SEZ units, be treated as supply of goods & services to SEZ units in 

Karnataka or not ?” 

PERSONAL HEARING: / PROCEEDINGS HELD ON 09.02.2018. 
 

3. The Applicant submitted Specific authorization, issued by Sri. 

Prabhakar S Apte, Director, M/s Gogte Infrastructure Development 

Corporation Ltd., authorizing Sri. R.L. Barve, Chartered Accountant to 

represent the applicant in and to produce accounts and documents 

connected with the proceedings before the authorities in respect of the 

instant application for Advance Ruling under CGST / SGST Act‟2017. 

     

4. The authorized representative Sri. R.L. Barve, Chartered Accountant 

during the personal hearing proceedings stated / pleaded that  the 

applicant is a public limited company; that they are into the hotel 

business providing hotel accommodation & restaurant services in 

Belgaum; that the hotel is situated outside the SEZ and also 

independent of SEZ; that the billing is done on SEZ company for 

employees of SEZ; that they have not entered into any contract with 

either SEZ or any unit in the SEZ; that they are not giving any 

concessional rate to the billings of SEZ at present; that SEZ units 

contended for concession; that SEZ units gave letter to the hotel to 

provide billing in their name whenever any of their guest / employee 

uses the services/ facilities and hence they filed the instant application. 

 

FINDINGS & DISCUSSION: 

 
5. We have considered the submissions made by the Applicant in their 

application for advance ruling as well as the submissions made by Sri R.L. 

Barve, Chartered Accountant during the personal hearing.  We also 

considered the issue/transaction(s) involved on which advance ruling is 

sought by the applicant, relevant facts of the transaction(s) involved, the 

applicant‟s understanding of rate of tax in respect of the transaction(s). 



6. The Applicant, filed this application dated 25.11.2017 for advance 

ruling, seeking clarification as to “Whether the Hotel Accommodation & 

Restaurant services provided by them, within the premises of the Hotel, 

to the employees & guests of SEZ units, be treated as supply of goods 

& services to SEZ units in Karnataka or not ?” 

 

7. Supply of goods or services or both to a Special Economic Zone 

developer or a Special Economic Zone unit are treated as „Zero Rated Supply‟ 

in terms of Section 16(1)(b) of IGST Act‟ 2017.  Further Rule 46 of CGST 

Rules 2017 stipulates that the invoice shall carry an endorsement “Supply 

meant for export / Supply to SEZ unit or SEZ Developer for authorised 

operations on payment of Integrated Tax” or “Supply meant for Export / 

Supply to SEZ unit or SEZ Developer for authorised operations under Bond 

or Letter of Undertaking without payment of Integrated Tax” as the case may 

be.  

 

8. Therefore on reading Section 16(1)(b) of IGST Act‟ 2017 & Rule 46 of 

CGST Rules 2017 together it is clearly evident that the supplies of goods or 

services or both towards the authorised operations only shall be treated as 

Supplies to SEZ Developer / SEZ Unit. 

 

9. The place of supply of the services by way of lodging accommodation by 

a hotel, shall be the location at which the immovable property (hotel) is 

located or intended to be located, as per Section 12 (3)(b) of the Integrated 

Goods and Services Tax Act, 2017.  Also the place of supply of restaurant and 

catering services shall be the location where the services are actually 

performed, as per Section 12 (4) of the Integrated Goods and Services Tax Act, 

2017.  In the instant case, admittedly, the applicant is located outside the 

SEZ.  Therefore the services rendered by the applicant are neither the part of 

authorised operations nor consumed inside the SEZ.  

10. Since place of provision of services in case of Hotel has been prescribed 

under the Act 'location of the Hotel' the rendition of services of restaurant, 

short term accommodation and Banqueting/conferencing cannot be said to 

have been 'imported or procured' into SEZ Unit/Developer. Hence, by no 

stretch of imagination and therefore, in the instant case, the supply is intra 

state supply. 

 



11. In view of the foregoing, we pass the following 

 
R U L I N G 

 
The Hotel Accommodation & Restaurant services being provided by the 

Applicant, within the premises of the Hotel, to the employees & guests of SEZ 

units, can not be treated as supply of goods & services to SEZ units in 

Karnataka & hence the intra state supply and are taxable accordingly.  

 

 

 

 

 (Harish Dharnia)             (Dr.RaviPrasad.M.P.) 

      Member       Member 
 

Place : Bengaluru, 
Date  : 21.03.2018 



 

gone through the records of the application, filed by M/s Gogte 

Infrastructure Development Corporation Limited, Belgavi (the 

Applicant), 

 

The applicant is a registered taxable person registered under the Central 

Goods and Services Tax Act, Karnataka Goods and Services Tax Act and 

Integrated Goods and Services Tax Act. He is having a Hotel in Belagavi by 

the name Fairfield Marriott, in which he is providing restaurant and lodging 

services to all his guests/customers.  These customers include the 

employees, customers, visitors and guests of SEZ Units in Karnataka.  

The applicant has filed FORM GST ARA-01 seeking advance ruling being 

desirous to know whether the transaction of providing restaurant services 

and lodging services provided within the premises of Hotel to employees and 

guests of SEZ Units can be treated as supply of services to SEZ Units situated 

in Karnataka. 

The assessee is a registered taxable person in the State of Karnataka and has 

made the payment of Rs.5,000-00 under the Karnataka Goods and Services 

Tax Act as fees for advance ruling and hence the application is in order and 

hence admitted. 

1. Sri Rajendra Barve, Chartered Accountant and the duly authorised 

representative of the above applicant appeared and presented the 

following – 

 

a. That the business enterprise which is a hotel is providing 

restaurant services and lodging services to customers who 

included the employees and guests of SEZ Units. The business 

enterprises itself is not a SEZ Unit nor is situated on the Special 

Economic Zone.  

b. The Business enterprise is in agreement with the SEZ Unit 

situated in Belagavi and is providing accommodation and 

restaurant services to its employees and guests and the billing for 

the services provided is done on the SEZ Units concerned. They 

are now billing the SEZ Units for the above services like any other 

recipient collecting taxes and not providing any exemption of 

taxes with the place of supply being Belagavi.  

c. The SEZ Companies are giving letter to the applicant for 

providing services and only on the basis of such letters, the 

services are provided and not directly to such employees and 

guests of SEZ Units. 

d. The applicant wants to know, whether the services provided in 

his business premises to the employees and guests of SEZ Unit 



based on the letters of request would amount to supply of goods 

and services to SEZ Units?  

 

2. The issue under question is whether the supplies made to the employees 

and guests of a SEZ Unit in a hotel outside the SEZ area based on the 

letter of SEZ Unit be treated as supplies to SEZ Units? 

 

3. Admittedly, the applicant is not located within a Special Economic Zone. 

He is providing services to the employees and guests of the SEZ Unit on 

the request of a SEZ Unit and billing the same to the SEZ Unit. The issue 

here is whether this amounts to providing service to a SEZ Unit?  

4. the invoice 

5. shall carry an endorsement “SUPPLY MEANT FOR EXPORT/SUPPLY 
TO SEZ 

6. UNIT OR SEZ DEVELOPER FOR AUTHORISED OPERATIONS ON 

7. PAYMENT OF INTEGRATED TAX” or “SUPPLY MEANT FOR 
8. EXPORT/SUPPLY TO SEZ UNIT OR SEZ DEVELOPER FOR 

AUTHORISED 
9. OPERATIONS UNDER BOND OR LETTER OF UNDERTAKING 

WITHOUT 

10. PAYMENT OF INTEGRATED TAX”, as the case may be, and shall, 
in lieu of the 

11. details specified in clause (e), contain the following details, 

namely,- (i) name and 
12. address of the recipient; (ii) address of delivery; and (iii) name of 

the country of 
13. destination:]7 
14. Provided also that a registered person may not issue a tax invoice 

in 
15. accordance with the provisions of clause (b) of sub-section (3) of 

section 31 subject 

16. to the following conditions, namely,- 
17. (a) the recipient is not a registered person; and 

18. (b) the recipient does not require such invoice, and 
19. shall issue a consolidated tax invoice for such supplies at the 

close of each day in 
20. respect of all such supplies. 



 

21. and shall, in lieu of the details specified in clause (e), contain the 
details namely   (i) name and address of the recipient; (ii) address of 

delivery; and (iii) name of the country of destination:  
7. Section 97(2) of the CGST Act‟2017 stipulates that the advance ruling 

can be sought only on the following questions/issues,  under this Act. 

 
a) classification of any goods or services or both; 

 
b) applicability of a notification issued under the provisions of this Act; 

 
c) determination of time and value of supply of goods or services or both; 

 

d) admissibility of input tax credit of tax paid or deemed to have been 
paid; 

 
e) determination of the liability to pay tax on any goods or services or 

both; 

 
f) whether applicant is required to be registered; 

 

g) whether any particular thing done by the applicant with respect to any 
goods or services or both amounts to or results in a supply of goods or 

services or both, within the meaning of that term. 
 

8. The applicant‟s question on which advance ruling has been sought 

does not fall under any of the above categories.  Therefore the application is 

liable for rejection. 

 


