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BEFORE THE AUTHORITY FOR ADVANCE RULING - ANDHRA PRADESH
Goods and Service Tax
D.No.12-468-4, Adjacent lo NH-16 Service Road, Kunchanapalli, Guntur-522501
Present

1. Sri. K.Ravi Sankar, Commissioner of State Tax (Member)
2.5ri. R V Pradhamesh Bhanu, Joint Commissioner of Central Tax
(Member)

AAR No. 08 /AP/GST/2023 _dated: 08.05.2023

Name and address of the | M/s. Sri Seetharamnjaneya Sortex

1 applicant
GSTIN 37ABDFS4641P1ZM
Date of filing of Form GST 06.01.2023
ARA-01
Personal Hearing 29.03.2023

Represented by

C.S Suman Bansal , Company Secretary

Jurisdictional Authority -

Ramachandrapuram Range , Kakinada
Division -

Central

7 Clause(s) of section 97(2) of
CGST/SGST  Act, 2017
under which the

question(s) raised

(b) applicability of a notification issued
under the provisions of the Act

(e) determination of the liability to pay
tax on any goods or services or both;

ORDER
(Under sub-section (4) of Section 98 of Central Goods and Services Tax

Act, 2017 and sub-section (4) of Section 98 of Andhra Pradesh Goods and

Services Tax Act, 2017)

1. At the outset we would like to make it clear that the provisions of CGST Act,
2017 and APGST Act, 2017 arc in parimateria and have the same provisions
in like matter and differ from each other only on a few specific provisions.
Therefore, unless a mention is particularly made to such dissimilar
provisions, a reference to the CGST Act would also mean reference to the

corresponding similar provisions in the APGST Act.



2. The present application has been filed u/s 97 of the Central Goods &
Services Tax Act, 2017 and AP Goods & Services 'Tax Act, 2017 (hereinafter
referred to CGST Act and  APGST Act regpectively) by M/s. Sri
Seetharamnjaneya Sortex  (hereinafter referred 1o ag applicant), registered
under the AP Goods & Services Tax Act, 2017,

3. Brief Facts of the case:

31 M/s  Sri - Scelharamnjancya  Sortex  (hereinafter — referred o as
“applicant”) is engaged in the business of manufacturing and supplying of
rice. Applicant is having GS1' Registration number 37ABDIS4641P17M.

3.2 The applicant slales that they have 3 types of customers to whom sales are
executed as under:

A. Customer located abroad (foreign buyer)

() The applicant stales that, forcign buyer provides the specification
which has to be printed/labelled on the packages of rice, which are
intended for sale to it. Therefore, the applicant procures empty bags
from the supplier of packing material and get them printed/ labelled
according to the specifications of the foreign buyer. The rice is packed
in emply bags having capacity upto 25kg and export them to foreign
buyer.

B. Customers located in India who purchase for the purpose of exports on
"bill to ship to" basis (Exporter)

(i) The applicant states that , rice is packed in empty bags which are
received by the applicant from packing material supplier upon
instructions from exporter and the pre-packaged rice is dispatched to
customs port (bill to ship to basis) as per the instructions of exporter and
the exporter ultimately exports the rice lo foreign buyer.

C. Customers located in India who purchase rice from us for the

purpose of exports ("Exporter")

() The applicant states that, the supplier of packing material dispatches the
printed/labelled empty bags, having capacity upto 25 kgs, to the
premises of the applicant on directions of exporter (i.c., on "bill to ship
to" basis, bill to exporter and ship to us).

(i) The applicant states that, rice is packed in empty bags which are printed
and labelled as per the directions of exporter and the pre packaged rice
is sent lo exporter. Exporter exports the pre packaged rice to foreign
buyer.

4. Questions raised before the authority:

The applicant seeks advance ruling on the following;

1. Whether GST would be leviable on export of pre-packaged and labelled rice
upto 25 Kgs, to foreign buyer?

2. Whether GST would be applicable on supply of pre-packaged and labelled
rice uplo 25 Kgs, to exporter on “bill to ship to” basis i.c., bill to exporter
and ship to customs portl. Exporter ultimalely exports the rice to foreign
buyer?

3. Whether GST would be applicable on supply of pre-packaged and labelled
rice uplo 25 Kgs, to the factory of exporter. Lixporter will export the rice ?



On Verilication of basic information of the applicant, it is observed that the

applicant is under Central jurisdiction i.e, Ramachandrapuram Range, Kakinada
Division. Accordingly, the application has been forwarded to the jurisdictional
officer and a copy marked to the Central Tax authorities to offer their remarks
as per Sec. 98(1) of CGST /APGST Act 2017.

In response, remarks are reccived from the Central jurisdictional officer

concerned stating that no proceedings lying pending with the issue, for which
the advance ruling sought by the applicant.

. Applicant’s Interpretation of Law:

The applicant submits the (ollowing legal provisions to advance his arguments

5.1 The applicant states that, in view of amendment in Entry 51 of Schedule I of

3:2

notification No 1/2017-Central Tax (Rate) dated 28-6-2017, Central Tax (CGST)
@ 2.5% and State Tax (SGST) @ 2.5% is applicable on supply of pre-packaged
and labelled rice with effect from 18th July 2022. (Refer clause (viii) of sub-Para
B of Para 1 of Notification No 06/2022-Central Tax (Rate) dated 13th July,
2022).

The applicant states that, as per explanation (ii) of notification No 1/2017-
Central Tax (Rate), The expression 'pre-packaged and labelled' means a 'pre-
packaged commodity' as defined in clause (I) of section 2 of the Legal
Metrology Act, 2009 (1 of 2010) where, the package in which the commodity is
prepacked or a label securely affixed thereto is required to bear the declarations
under the provisions of the Legal Metrology Act, 2009 (1 of 2010) and the rules
made thereunder.

The applicant submits the relevant extracts of Notification No 06/2022-Central
Tax (Rate) dated 13th July, 2022 has been reproduced below:

In exercise of the powers conferred by sub-section (1) of section 9 and sub-section (5)
of section 15 of the Central Goods and Services Tax Act, 2017 (12 of 2017), the
Central Government, on the recommendations of the Council, hereby makes the
following further amendments in the nolification of the Government of India in the
Ministry of Finance (Department of Revenue), No.1/2017-Central Tax (Rate), dated
the 28th June, 2017, published in the Gazette of India, Extraordinary, Part I, Section
3, Sub-section (i), vide number G.S.R. 673(E), dated the 28th June, 2017, namely:- 1.
In the said notification

B. in Schedule | -2.5%,

(i) against S. Nos. 1 and 2, in column (3), for the portion beginning with the words
“and put up in” and ending with the words and bracket “as in the ANNEXURE]",
the words “, pre-packaged and labelled” shall be substituled;

(ii) after S. No. 9 and the entries relating therelo, following S. No. and entries shall be
inserted, namely: - “9A 0403 Curd, Lassi, Butler milk, pre-packaged and labelled"”;

(iii) agnins! S. Nos. 11 and 13, in column (3), for the portion beginning with the
words “put up in” and ending witl the words and bracket “as in the ANNEXURE]",
the words “, pre-packaged and labelled” shall be subslituted;

(iv) against S. No. 16, in columu (3), for Hie portion beginning with the words “and
put up in” and ending with the words “as in the ANNEXURE", the words “, pre-
packaged and labelled” shall be subs! ituted;



() agmmst S No. 25, i column (3), for Uie portion beginning woith the word< “pnf up
e amd ending wath the words and brackel “as in e ANNT XURE], the words *
pre-packaged and Iabelled” <hnll be eubsetituled.

(v) aigmns<t S, No. 26, in colummn (3), for e porlion beginning with e words “put
up o and ending with the words “as in the ANNLXURLE”, the tords “pre-puckaged
and labelled” shall be substituted:

(wnn) agamst 8. No. 30, i columm (3), for the portion beginning willy e words “put
up ™ and endmg with the words “as in the ANNEXURL”, the words * pre-
packaged and labelled” shall be substituted:

(vint) against S. Nos. 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 58 and 59, in
column (3), for the portion beginning with the words “put up in” and ending with the
words and brackel “as in the ANNEXURL)”, the words *, pre-packaged and labelled”
shall be substituted;

(1x) after S. No. 91 and the entrics relating thereto, following S. No. and entries shall
be mserted, namely: - "91A 1701 or 1702 Jaggery of all types including Cane Jaggery
(gur), Palmyra Jaggery, pre-packaged and labelled: Khandsari Sugar, pre-packaged
and labelled”;

(x) after S. No. 98 and the entries relating therelo, following S. No. and entries shall
be inserted, namely: - “98A 1904 Puffed rice, commonly known as Muri, flattened or
beaten rice, commonly known as Chira, parched rice, commonly known as khot,
parched paddy or rice coated with sugar or gur, commonly known as Murki, pre-
packaged and labelled”;

(x1) agaimst S. No. 101A, in column (3), for the portion beginning with the words
“other than those put up in” and ending with the words and bracket “as in the
ANNEXURE]”, the words “, other than those pre-packaged and labelled” shall be
substituted;

...........................................................................................

G. after the Schedule V11, in the Explanation, for clause (ii) and the entries relating
thereto, the following clause shall be substituted, namely:-

(1) The expression ‘pre-packaged and labelled” means a ‘pre-packaged commodity” as
defined in clause (1) of section 2 of the Legal Metrology Act, 2009 (1 of 2010) where,
the package in whiclh the commodity is pre-packed or a label securely affixed thereto ts
required fo bear the declarations under the provisions of the Legal Metrology Act,
2009 (1 of 2010) and the rules made thereunder.’

5.3 The applicant further submits clarifications given by Ministry of Finance
reparding the GST levy on 'pre-packaged and labelled' goods vide Press Release
dated 18th July 2022.

a) 1if specified commodities are supplied in a package that do not require declaration
(s)/complinnce(s) under the Legal Metrology Act, 2009 (1 of 2010), and the rules
made thereunder, the same would ot be treated as pre-packaged and labelled for the
purposes of GS5T leey.

b) In the context of food iteans (such as pulses, cereals like rice, wheat, flour ete),
the supply of specified pre-packaged food articles would fall within the purciew of the
definition of 'pre-packaged commodity' under the Legal Metrology Act, 2009, and the
rules made Mhereunder, 1f such pre-packaged and labelled  packages contained a
quantity uplo 25 kilogram [or 25 litre] in terms of rule 3() of Legal Metrology



6.

N

(Pacdnged Comitnditiee) Rides, 2007, eibjecd 1o odler exeliviidnwe pravadoid in v Act
and the Baddes e thisernde

I view of the above legal provistors, the applivant aubmite that, ST
wonhd apply on specitiod goode wlere the pre-pa kaged commuodity s supplivd
I paackapes comtainiing quantity of Tess than or equal to 25 kg Prepackaped and
Inhelled commoditice manufactured  exclucively for export have not heen
exvlnded from the Lepal Metrology Act, 2000 (1 of 2010), and the rulea made
thereunder. Ths apphicant further submits that, GST wounld be applicable an the
supphy of prepackaged and 1labelled rice upto 25 kgs, itreapective of the fact that
i for domestic sale or for the purpose of exports

The applicant further submits that, if advance ruling autharity does nat agree
with contentions/ interpretations stated supra, then supply of pre-packaged rice
upto 25 kg for the purpose of export will become exempt from G51. Fence,
tollowing compliances under the GST law would not be required on export of
oxempt goods:

a.lssuance of E-way bill
b Issuance of E-invoice
¢. Obtaining Letter of Undertaking/Bond for export .

Finally,the applicant is of the view that GST would be applicable on the
transactions done by them in view of the above legal provisions.

Personal Hearing:

The proceedings of Virtual Hearing were conducted on 29.03.2023, for which the
authorized representative, C.S Suman Bansal , Company Secretary  attended and
reiterated the submissions already made.

Discussion and Findings:

We have examined the issues raised in the application in light of the facts
and arguments submitted by the applicant. We have considered the
submissions made by the applicantin their application for Advance Ruling. We
have considered the issues involved from which advance ruling is sought by
the applicant and the relevant facts along with arguments made by the
applicant and also their submissions made during the time ot the personal
hearing,.

We invite reference to the Notification no 06/2022 (C1 Rate),dated  18th July
2022 wherein, GS1 has been made applicable on supply of “pre-packaged
and labelled” commodities attracting provisions ot Legal Metrology  Act,
2009 The expression “pre packaped and labelled” means a “pre packaged
commodity” as defined in clause (1) of Section 2 of the Legal Metrology Act,
2009 (1 of 2010) where, the package in which the commaodity is pre packed or
a label securely affixed thereto is required to bear the declarations under the
provisions of the Lepal Metrology Act 2009 (1 of 2010) and the rules made
thereunder.
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Coafter the Sohwdule VUL in e | xplanation, for cdanee (re) wowd the enteivs whihng
theretn the illorang clanse <hall W i titnied namely

(1) The expression pre-packaged and Iahelled meame a pre pavkaged commedity’
defned o Clavse (1) of sction 2 of the Legal Metrodogy Act, 2009 (1 of J010) whers,
the package 1 wdach the commodity 16 pre-packed or a latel securely affived thereto is
roguered to Wt the declarations under the provicons of the Legul Metrology Act,
2009 (1 of 2010) and the rules made thereunder.
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The applicant also made a reference to the clarifications issuesd by Ministry of
Finance which is stated as under -

Menstry of Linance clanfication on Adoubtg/quenes reganding the GST levy on “pre
packaged and labelled” goods tde Press Release dated 18th July 2022,

al I spectfied commodities are supplied in a package that do not require declaration

(sVoompliance(s) under the Legal Metrology Act, 2009 (1 of 2010), amd the rules

made thereunder, the same would not be treated as pre-packaged and labelled for the

purposes of GST levy.

1) dn the context of food tems (such as pulses, cereals like rice, wheat, flour ete),

the supply of specified pre-packaged fond articles would fall within the purview of the

definttion of 'pre-packaged commodity' under the Legal Metrology Act, 2009, and the

rudes made thereunder, 1f such pre-packaged and labelled puckages contamned a

quantity upto 25 kdogram for 25 hitre] i terms of rule 3a) of Legal Metrology

(Packaged Commodities) Rules, 2011, sulyect to other exclusions procuded i the Act

and the Rules made thereunder.,

Ihe applicant submits that Notification No 6 of 2022-CIR dated 13.7.2022

enumerates that “GST1 s applicable on ‘pre-packaged and labelled” commodition as
per the provisions of the Legal Metrology Actw e f 1807 2022

In the instant case, the ultimate buyer is not present and the commandity is being
pre-packed for an unknown ultimate buyer. The buyer rom the applivant is re-
selling the same to another buyer be it export or indigenous.  This asvance ruling
authority aprecs with the observation seganding the applisability of GST on “pre
packaped and labellod” arespoytive of (he fact that whether the it is for domestic
sale or exported outside the country



I'lence , we rule as uncler
RULING

(Under Section 98 of Central Goods and Services Tax Act, 2017 and the Andhra
Pradesh Goods and Services Tax Act, 2017)
be leviable on export of pre-packaged and |

Question:  Whether GST would abelled
rice upto 25 Kgs, to foreign buyer?

Answer @ affirmative

on supply of pre-packaged and

r on “bill to ship to” basis i.c., bill to
ately exporls the rice to

Question:  Whether GST would be applicable
labelled rice upto 25 Kgs, to exporle
exporler and ship to customs port. Exporter ultim

forcign buyer?
Answer : affirmative

ed

?

applicable on supply of pre-packaged and labell
actory of exporter. Exporter will export the rice?

Question: Whether GST would be
rice upto 25 Kgs, to the f

Answer :  affirmative

Sd/- RV Pradhamesh Bhanu

Sd/- K.Ravi Sankar
Mecmber
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1@101‘ (ST)

Registrar
O;j\outg’qu y forAdvance Ruling
Ar.ndh”m Commissioner (State Tax)
ra Pradesh, Vijayawada,

To
M/s Sri Seetaramanjanenya Sortex, D.No.1/215/ A, Yanam Road, Uppalanka, East

Godavari,Kakinada , A.P.,- 533016 (By Registered Post)

Copy to

1.The Assistant Commissioner of State Tax, Jagannayakpur
Division  (By Registered Post)

2. The Superintendent, Central Tax, CGST Ramachandrapuram Range,
Kakinada Division. (By Registered Post)

Copy submitted to

1. The Chief Commissioner (State Tax), O/o Chief Commissioner of State Tax,

Kunchanapalli, Guntur District, (A.P)
2. The Principal Chief Commissioner (Central Tax), O/o Principal Chief
Commissioner of Central Tax & Customs, Visakhapatnam Zone, GST Bhavan,

Port arca, Visakhapatnam-530035. A.P. (By Registered Post)

Circle, Kakinada

Note: Under Section 100 of the APGST Act 2017, an appeal against this ruling lies
before the Appellate Authority for Advance Ruling constituted under
Section 99 of APGST Act, 2017, with in a period of 30 days from the date of
service of this order.



