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Preamble
Apersonwithintheambitof Section 100(1)of theCentralGoodsandServices Act,2017 orWestBengal
Goods and Services AcL,2017 (hereinafter collectively called 'the GST Act'), if aggrieved by this Ruling,

may appeal against it before the West Bengal Appellate Authority for Advance Ruling, constituted
under Section 99 of the West Bengal Goods and Services Ac|,2017, within a period of thirty days from

the date of communication of this Ruling, or within such further time as mentioned in the proviso to
Section 100 (2) of the GSTAct.
Every such Appeal shall be filed in accordance with Section 100 (3) of the GST Act and the Rules
prescribed there under, and the Regulations prescribed by the West Bengal Authority for Advance Ruling

Regulations, 2018.

Name of the applicant Mohana Ghosh, c?rrying on business under the trade name

M/s Reesham Associates
E -1l8 Sudakshina Housing Estate, 3ra floor 96, Raja

Mullick Road, Naktala
Kolkata 700047
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The advance ruling in this matter was pronounced on 1010612019. The order, however, suffers from certain
legal errors that are apparent on the face of the record. They need to be rectified. This Authority, therefore,
proceeds to amend the said order on its own accord under section 102 of the GST Act. As the rectification is

not going to enhance the tax liability or reducing the amount of admissible input tax credit from the original
order, the requirement under proviso to section 102 o'f the GST Act does not apply. The amended order as it
stands after rectification is provided below. The amended portion is included under the third bracket.

1. Admissibility of the application
1.1 The Applicant, stated to be supplying cabs on a rental basis, seeks a ruling on whether a credit is

admissible of the input tax paid on the purchase of motor vehicles for the supply of the above service.

1.2 The question is admissible for advance ruling under section 97(2)(a) & (d) of the GST Act. The
concerned officer from the Revenue submits that question raised in the application is not pending or
decided in any proceedings of the GST Act. As such, he does not object to the admissibility of the
application. The application is, therefore, admitted.

2. Submission of the Applicant
2.1The applicant submits that she supplies rent-a-cab service, as defined in the Finance Act, 1994.
She refers to section 1Z(s)(a)(B) of the GST Act that allows credit of input tax paid on the purchase of
motor vehicles when used for supplying passenger transportatlon service. The Applicant submits
that people take the car on rent for the transportation of passengers. Rent-a -Cab is, therefore,
essentially associated with the transportation of passengers. GST paid on the purchase of motor
vehicles for supplying rent-a-cab service should, therefore, be admissible in terms of section
t Z(s)(a)(B) of the GST Act. She submits photocopies of a few invoices, showing that the invoices are
made on the distance travelled.



3. Submission of the Revenue

3.1 The concerned officer from the Revenue submits that the GST Act did not allow credit of

GST paid on inputs for supply of rent-a-cab service in terms of section 17(sxbxiii) of the Act.

However, the provisions of the Act have since been amended. The above restriction is removed

with effect fromO1tO2t2O19. Post-amendment, admissibility of inputtax paid on the purchase of
motor vehicles to be used for supply of rent-a-cab service should, therefore, be examined in

terms of section 17(SXaXB) of the GST Act. As renting of a cab is made for the sole purpose of
transporting passengers, the Applicant is eligible to claim the input tax credit on the purchase of
motor vehicles for supplying rent-a-cab service.

4. Observations and findinqs of theBench
4,1 [Section 17(s)(bxiii) of the GST Act did not allow input tax credit on supply of rent-a-cab
service, except under certain specific conditions. Post-amendment, effective from 01lO2l2O19,
the restriction continues under section 17(5)(b)(i) of the Act on renting and hiring of motor
vehicles. A registered taxpayer cannot, therefore, claim the input tax credit on the GST paid for
hiring motor vehicles. The Applicant, however, is a supplier of rent-a-cab service. Section 17(5)
of the Act does not restrict the supplier of such services from claiming the input tax credit on her
inward supplies except as provided under section 17(5)(a) of the Act.l

4.2 Section 17(5)(a) of the Act provides that input tax credit shall not be available on inward
supply of motor vehicles for transportation of persons having approved seating capacity of not

more than thirteen persons (including the driver), except when they are used for making the
following taxable supplies, namely -

(A) a further supply of such motor vehicles; or
(B) transportation of passengers: or
(C) imparting training on driving such motor vehicles.

[The above provisions do not allow a registered taxpayer to claim the input tax credit on inward
supply of motor vehicles of a specific category (the motor vehicles meant for transportation of
persons having seating capacity not exceeding thirteen persons). The restriction, therefore,
does not apply to the goods transport vehicles, buses etc. lnward supplies of cabs like the ones
the Applicant uses for the supply of rent-a-cab service, however, fall under the ambit of the
restriction, unless they are used for the supplies mentioned under section 17(5)(a)(A) to (C) of
the Act.l The Applicant argues that rent-a-cab service qualifies to be treated as a supply of
passenger transportation service. Input tax credit on inward supply of motor vehicles used for
outward supply of rent-a-cab service should, therefore, according to the Applicant, be
admissible under section 17(5Xa)(B) of the GST Act.l

4.3 Passenger transportation service is classified under SAC 9964. Transportation of
passengers, with or without accompanied belongings, is taxable under Sl No. 8 of Notification
No.11t2O17 - CT (Rate) dated 2810612017 (corresponding State Notification No. 1135 - FT dated
28t}6t2017), as amended from time to time (hereinafter collectively called the Rate Notification).
As obvious from reference to the accompanied belongings, the recipient of the service is a
passenger travelling from one place to another. He may have varying degrees of control over
the carriage, providing him with a certain measure of independence in choosing the destination
and travel time, depending upon the nature of the contract, explicit or implied. But the supply
remains that of transportation of the recipient as a passenger, and the consideration is paid for

the distance travelled.

4.4 Renting of any motor vehicle, however, is classified under SAC 9966. lt is taxable under Sl
No. 10(i) of the Rate Notification. The recipient of this service is not a passenger. He is enjoying
the service of having provided a motor vehicle, with or without a driver, for use in whatever way
he likes for the duration of the renting period. lt may remain parked for the entire duration of
renting without actual transportation of any person. Even when any person - the recipient of the
service or someone of his choice - is being transported, the consideration is paid not for the
distance travelled, but for renting the cab.

4.5 The photocopies of the Applicant's invoices show that the recipients are institutions like
West Bengal Postal Circle, who clearly could not travel as a passenger. Furthermore, they are
raised for the duration of renting, which is a fixed number of hours in a calendar month.



lf the cab is requisitioned on holidays or for extra hours on a working day, an additional amount is

charged irrespective of the distance travelled. The recipient has to pay a fixed amount whether or

not the cab is moved. lf, however, the cab travels beyond a threshold, the rent is calculated as a
cost-plus, taking the distance travelled into account. As apparent from Sl No. 10(i) of the Rate

Notification, the essential character of the service remains the same even when the cost of fuel is
included in the consideration charged.

4.6 ln para [4.3 and 4.4], this Authority has explored the scope of two relevant SAC: 9964 and

9966. ln passenger transportation service (SAC 9964) the recipient of the service is a passenger,

and he pays the consideration for the distance travelled, whatever be the degree of control he

enjoys over the vehicle. ln renting or hiring of a motor vehicle (SAC 9966), the recipient is

provided with the right to use the vehicle over a specified duration, whether he is a passenger or

not. Distance travelled is taken into consideration to recover the cost of fuel. But travelling a

certain distance is not the essence of the service.

4.7 Rent-a-cab is not defined in the GST Act. Nature of the Applicant's service is, therefore,
derived from what is stated in the Application and what can be ascertained from the invoices. The
Applicant provides cab rental service inter alia to institutions like West Bengal Postal Service. The
recipient, as discussed in para 4.6, has to pay the Applicant a certain amount per month as
consideration irrespective of what distance the cab travels in a particular month. The additional
amount has to be paid if the cab is retained for extra hours or requisitioned on holidays. To cover
the cost of fuel, the distance travelled needs to be brought into play, but only if it crosses a certain
threshold. lt is, therefore, clear from the above discussion that the nature of the service the
Applicant provides is classifiable under SAC 9966 as renting of a motor vehicle. The credit of GST
paid on the [inward supply] of motor vehicles for the supply of the Applicant's service is not,

therefore, admissible in terms of section [17(5Xa)] of the GST Act.

Based on the above discussion, we rule as under:

RULING

GST paid on the [inward supply] of motor vehicles for supplying rent-a-cab service is not
admissible for credit in terms of section t17(5)(a)l of the GST Act.

This Ruling is valid subject to the provisions

under Section 104(1),of $he GST Act.
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