MAHARASHTRA AUTHORITY FOR ADVANCE RULING
GST Bhavan, Room No.107, 1st floor, B-Wing, Old Building, Mazgaon, Mumbai — 400010.
(Constituted under Section 96 of the Maharashtra Goods and Services Tax Act, 2017)

BEFORE THE BENCH OF

(1) Shri. Rajiv Magoo, Additional Commissioner of Central Tax, (Member)
(2) Shri. T. R. Ramnani, Joint Commissioner of State Tax, (Member)

ARN No. AD270220036159D
GSTIN Number, if any/ User-id 27AAGCC6533K1ZF
Legal Name of Applicant M/s. CLR Skills Training Foundation

o (Beeup Skills Foundation)
Registered Address/Address provided while | A-1, Minar Apartments, 1st floor, Plot No. 83, Law

obtaining user id College Road, CTS No. 124/1, Erandwana, Pune - 411
004

Details of application GST-ARA, Application No. 122 Dated 11.03.2020

Concerned officer PUN-VAT-C-313, Division PUNE -001

Nature of activity(s) (proposed/present) in respect of which advance ruling sought

A | Category Service Provision

B | Description (in brief) Contract Staffing Services

Issue/s on which advance ruling required » Determination of time and value of supply
S of goods or services or both

_Questionfs) on which advance ruling is | Asreproduced in para 01 of the Proceedings below.
required. =

“iNOQ.GST-ARA- 122/2019-20/B- 54 Mumbai,dt. 27 |04 | 202,

sl j 2 PROCEEDINGS

>¢tion 98 of the Central Goods and Services Tax Act, 2017 and the Maharashtra Goods and
Services Tax Act, 2017)

The present application has been filed under Section 97 of the Central Goods and Services Tax
Act, 2017 and the Maharashtra Goods and Services Tax Act, 2017 [hereinafter referred to as “the CGST
Act and MGST Act” respectively] by M/s. CLR Skills Training Foundation, the applicant, seeking an

advance ruling in respect of the following questions.

Whether the reimbursement amount received by the Applicant from Trainer towards “Stipend
and other expenses incurred by the Applicant in accordance with AICTE (NEEM) Regulations to ensure
wealth, safety and health of NEEM Trainees” is in the capacity of pure agent and hence not includible
in the value of taxable supply made by the Applicant to Trainer for the purpose of payment of Goods

and Service Tax (“GST”)?
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At the outset, we would like to make it clear that the provisions of both the CGST Act and the

MGST Act are the same except for certain provisions. Therefore, unless a mention is specifically made

to any dissimilar provisions, a reference to the CGST Act would also mean a reference to the same

provision under the MGST Act. Further to the earlier, henceforth for the purposes of this Advance

Ruling, the expression ‘GST Act’ would mean CGST Act and MGST Act.

2.2

2.4

2.5

FACTS AND CONTENTION — AS PER THE APPLICANT FACTS:

CLR Skills Training Foundation, the Applicant, is a Not-for-Profit Company registered
under Section 8 of the Companies Act, 2013, and is also registered under the CGST Act, 2017,
read with Rule 10(1) of the CGST Rules, 2017.

With an objective to offer on the job practical training to enhance employability of a person
either pursuing his or her Post /diploma in any technical or non-technical stream or has
discontinued studies after Class 10", Ministry of Human Resource Development, Govt. of India,

through All India Council for Technical Education ("AICTE”) has launched a program known as

Section 25/Section 8 of Company Act, 2013 or Relevant Act as amended from time to time;

Bodies of Central Government etc., who wish to obtain registration as Facilitator under NEEM.

In terms of AICTE (NEEM) Regulations, a company registered under Section 8 of the Companies
Act, 2013 and in the business of training for more than five years either itself or through its
parent company can apply for registration asa NEEM Facilitator under AICTE (NEEM)
Regulations.

The NEEM Facilitator engages with candidates registered under AICTE (NEEM) Regulations as
Trainees (“NEEM Trainees”) for seeking training under NEEM, formulate their "Training
Program” & make suitable arrangements for facilitating their training in companies/industries
registered as Trainer (“NEEM Trainer") with the said NEEM facilitator. Upon successful

completion of the training period, NEEM facilitator shall further issue a training skill



assessment certificate to the NEEM Trainee. Applicant is a NEEM Facilitator recognized
by AICTE vide Letter bearing F. No. 1-3173947111/NEEM/CLRSTF/2016 dated 15.03.2018.

2.6 Before initiation of training under NEEM, a NEEM Trainee has to first enroll himself with the
Applicant by signing a contract letter in the format prescribed in Annexure-ll to AICTE
(NEEM) Regulations. The contract letter is neither an offer nor a guarantee of employment.

2.7 The Applicant has partnered with various companies/ industries who are desirous of registering
themselves with the Applicant under AICTE (NEEM) Regulations as NEEM Trainer for deployment
of NEEM Trainees and facilitation of their on-job training. The agreement between Trainer and

Applicant, inter alia, provides thus:

(a) Applicant shall execute an agreement with each NEEM Trainee prior to deploying them to
Trainer for training.

(b) NEEM Trainees under no circumstances shall be deemed to be the employees of
Trainer/Applicant.

(c) Trainer shall be solely responsible for providing adequate facilities in accordance with AICTE

(NEEM) Regulations or as may be deemed appropriate by the Applicant for the training.

pren%ja;:;? health insurance premium, uniform, safety shoes etc.

Trairﬂégq' all further pay a fixed monthly administrative fee to the Applicant. In addition, Trainer

i shaﬂi?l ) pay a one-time sourcing fee to Applicant for NEEM Trainees sourced by the Applicant.

O T%e amounts are separately mentioned in the invoice raised by the Applicant on Trainer.

#feto annexed and marked Exhibit “F1" and "F2" are the specimen invoice raised by the
Applicant on LG Electronics India Private Limited and Interplex Electronics India Pvt. Ltd.

2.8 Based on the above facts, Applicant wishes to confirm its understanding that the reimbursement

amount received from Trainer towards “Stipend and other expenses incurred by the Applicant in
accordance with AICTE (NEEM) Regulations toensure wealth, safety and health of NEEM
Trainees" is in the capacity of pure agent and hence, not includible in the value of taxable
supply made by the Applicant to Trainer for the purpose of payment of GST.

2.9 Applicant is only acting as an intermediary in collecting the stipend amount from the Trainer and
paying it to NEEM Trainees. The service to Trainer is provided by NEEM Trainees for which
Trainer is liable to pay stipend. This stipend is paid through the Applicant and the Applicant is
not allowed to make any deductions in that amount.

2.10 The contract between the Applicant and Trainer further specifies that the Trainer shall
reimburse to the Applicant the premium paid by the Applicant for the Workmen Compensation
Policy and/or Group Health Insurance Policy taken to ensure wealth, safety and heaith of NEEM

; Page/?}g/fag/_
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Trainees. The beneficiary of the policy taken by the Applicant are NEEM Trainees. This is done to
meet the requirement of AICTE (NEEM) Regulations.

2.11 In terms of Rule 33 of the CGST Rules, the reimbursement received by a supplier of the
expenditure or cost incurred by him as a pure agent of the recipient of supply shall be excluded
from the value of supply. In the instant case, the Applicant satisfies all the criteria prescribed
under Rule 33 of the CGST Rules to qualify as "pure agent”.

2.12  Since, the Applicant fulfils all the criteria laid down for a pure agent it is not liable to include the
“Stipend amount and other expenses incurred by it in accordance with AICTE (NEEM)
Regulations, in the value of supply made to Trainee. Further, the Applicant does not dispute its
liability to pay GST on administrative fee and sourcing fee.

2.13  The contention of the Applicant is fully supported by the Advance Ruling of the Hon'ble Authority
for Advance Ruling under GST, Karnataka, in the case of Cadmaxx Solutions Education
Trust (2020 (32) G.S.T.L. 49 (A.A.R. - GST - Kar.)]. Similar views were expressed in the Advance
Ruling in the case of Asiatic Clinical Research [2020-TIOL-12-AAR-GST).

F{ “TRLQ Apphcant submits that the ratio laid down in both the above Advance Ruling is

mua:hly applicable to the present case.
2 .1.$ » Content q.n of the Applicant is further supported by the decision of the Hon'ble Tribunal in the

‘;';';':'.‘\mse of, Rp.-‘ex Logistics Pvt. Ltd. v/s. Commissioner of Service Tax, Bangalore [2009 (13)S.T.R.
€2

1:147 (Tr; J’Bang )], wherein, the Hon'ble Tribunal has held that reimbursement of payments made

. on beh"}c;ff of service recipient are not includible in the value of service provided by the service

‘S""ITRA

,browder.
2.16  Hence, the Applicant is not required to include the reimbursement of “Stipend amount and other
expenses incurred by the Applicant, in the value of taxable supply made by the Applicant to

Trainer for the purpose of payment of GST.

Additional Written Submission filed during personal hearing held on 01.02.2022

2.17  The role of the Applicant can be summarized as under:

(i) Preparation of monthly attendance record of the NEEM Trainees and getting it certified
from the NEEM Trainer.

(ii)  Processing and payment of stipend to NEEM Trainees.

(i) Providing uniform and safety shoes (as per requirement of NEEM Trainer) to NEEM
Trainees.

Q, Paggcfi‘%f'g“
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2.18

2.19

(iv)  Take insurance policies towards workman compensation and personal accident specifying
name of the NEEM Trainee and NEEM Trainer.

For carrying out the above functions, the Applicant gets a fixed administrative per NEEM Trainee

from the NEEM Trainer and also gets reimbursement of the actual expenses incurred on behalf of

the NEEM Trainer towards:

(i) Stipend paid to NEEM Trainees

(i) Actual cost of uniform and safety shoes provided to the NEEM Trainees as per the
requirement of the NEEM Trainer

(iii)  Actual cost of insurance premium paid towards workman compensation and personal
accident policies.

The contention of the Applicant is fully supported by the Advance Ruling of this Honb’le Authority

for Advance Ruling under GST, in the case of Yashaswi Academy for Skills wherein the issue was
identical to the Applicant’s case.
Similar views were expressed in the Advance Ruling in the case of:

(i) Asiatic Clinical Research [2020-TIOL-12-AAR-GST]
(i) DRS Marine Service Pvt. Ltd. [2018-TIOL-304-AAR-GST]

——

—

! CbNTENTION — AS PER THE CONCERNED OFFICER:

__‘r'-,.f_'-_‘i__'Fhe jurisdictional/concerned officer has not made any submissions in the matter.

4.2

" HEARING

N Prglipgin ry e-hearing in the matter was held on 08.06.2021. The applicant was represented by

7,
rized Representatives Shri. Arun Jain, Advocate, Shri. Mangesh Shiledar, Finance

Controller and Shri. Rohit Bhandarkar. Jurisdictional officer was absent. The Authorized
Representatives made oral submission with respect to admission of their application.

The application was admitted and called for final e-hearing on 01.02.2022. The Authorized
representative of the applicant, Shri. Sanjeev Nair, Advocate, Shri. Arun Jain, Advocate & Shri.
Mangesh Shiledar, Finance Controller were present. The Jurisdictional officer Shri. Pradip
Ranpise, Deputy Commissioner PUN-VAT-E-607, LTU-I was also present. Applicant informed that
it incurs other expenses. Applicant was asked to produce details of other expenses with sample
vouchers and what tax treatment is being adopted at present and also to explain tax treatment
adopted by applicant regarding the administration fees collected from company and the
sourcing fees collated by applicant from employees. The Jurisdictional officer was asked to file

written submission with copy to applicant. The Application is heard.

/(._w./’ -
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05. OBSERVATIONS AND FINDINGS:

5.1 We have gone through the facts of the case, documents on record and submissions made by
the applicant. The jurisdictional officer, even after having been directed during the course of
the final hearing held on 01.02.2022, has not made any written submissions till the date of
passing this order.

5.2 In the submissions, the applicant has stated that it has partnered with various
companies/ industries under AICTE (NEEM) Regulations as NEEM Trainer for deployment of
NEEM Trainees and facilitation of their on-job training and the applicant has annexed and
marked as Exhibit “EI” and “E2", specimen copies of the Training Collaboration Agreement
dated 07.03.2019 entered between the Applicant and LG Electronics India Private Limited and
Training Services Agreement dated 12.02.2019 between the Applicant and Interplex Electronics
India Pvt. Ltd. Thus, the applicant has submitted that the specimen copies are similar to the
agreements that they have entered into with the various companies/ industries under AICTE

(NEEM) Regulations as NEEM Trainer for deployment of NEEM Trainees and facilitation of their

(LGEIPL) on any of the pages. The Agreement is supposedly dated 07.03.2019 and the subject

application has been filed on 11.03.2020. Further, Clause 4 of the Agreement is reproduced as
under:-
4. TERM
This Agreement shall be valid and effective from 1 Mar 2019, till 29" Feb 2020 and shall be
renewable at the option of the Parties, on terms and conditions mutually decided by the Parties.
5.3.1.2 We first of all observe that the Agreement submitted by the applicant is not signed by LGEIPL
and therefore the validity of the said Agreement is in question and in doubt. Further, we also
seen that, as per Clause 4 of the Agreement mentioned above, the said Agreement has expired
on 29.02.2020 and therefore not valid after the said date and even if the contents of the said
Agreement are taken into account, notwithstanding the invalidity of the same due to absence
of signatures of the relevant parties to it, it would appear that the supply under the said
AL -
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5.3.2

5321

5323

Agreement has been completed even prior to the date of the subject application which has
been made on 11.03.2020 and in view of the provisions of Section 95 of the CGST Act, 2017 the
application pertaining to this Agreement would not be maintainable since the questions raised
by the applicant would not be in respect to a supply being undertaken or proposed to be
undertaken by the applicant at the time of filing the subject application. Therefore, we do not
take into consideration the specimen copy, of the Training Collaboration Agreement dated

07.03.2019 entered between the Applicant and LGEIPL.

Training Services Agreement dated 12.02.2019 between the Applicant and Interplex

Electronics India Pvt. Ltd.
=-ELironics India Pvt. Ltd.
We observe that the said Agreement submitted by the applicant is signed by both, the applicant

as well as Interplex Electronics Indis Pvt. Ltd. (IEIPL) and is valid through the date of the subject
application. However, the Annexure ‘B’ to the said Agreement (Statement of Works) which
mentions details with respect to Stipend, Other Charges, and CLR appear to be only for the
period 2018-19 as per Sr. No. 1 under ‘Other Terms & Conditions’, while the agreement is for
period upto 13.02.2022. It therefore appears that, the impugned Statement of Work does
. ain to the entire period of the impugned Agreement dated 12.02.20109.

71 from Clause 4 (b) of the said Agreement pertaining to CLR Skill's(applicant’s)
_ﬁ} s, it is seen that CLR Skills (applicant) agrees to eénsure compliance with respect to
Y , safety and health aspects of the NEEM Trainee under the applicable laws and also,
Clause 4 (c) of the said Agreement pertaining to CLR Skill’s (applicant’s) obligations, it is
seen that CLR Skills (applicant) will be liable for the compensation in accordance with the
provisions of the Workmen Compensation Act, 1923 in case of any personal injury to the NEEM
Trainee by any accident arising out of or in the course of his/her training. It is also seen from
Clause 4 (e) of the Agreement that, all NEEM Trainees deputed for Company shall, remain to be
engaged as Trainees by CLR Skills only, for the purpose of payment of stipend or other required
contributions that may arise out of such arrangement,

Thus, from para 5.3.2.2 above, it is clear that the whereas Agreement mandated the applicant
as responsible for the purpose of payment of stipend or other required contributions in respect
of the NEEM Trainees, statement of Work attached (Sr. No. 4 of the ‘Other Terms and
Conditions’) to the said Agreement mentions payment of reimbursement the actual cost of

uniform, safety shoes, etc. provided to NEEM Trainees.

Page 7 of 9
/



5.3.2.4 Thus, there appears to be some contradictions between clause 4 of the Agreement, where the
applicant is held responsible “for payment of stipend or other required contributions” and from
a reading of the Statement of Work (Annexure B- Sr. Sr. No. 4 of the ‘Other Terms and
Conditions’), it appears that the ‘client’ (not known whether it applies to IEIPL) is required to
reimburse the actual cost of uniform, safety shoes, etc. provided to NEEM Trainees.

5.4 From the above we find that, both the Agreements attached by the applicant as ‘Specimen
Copies” in respect of the subject application do not provide a clear picture of the actual facts in
respect of the present matter before us and we therefore, cannot answer the questions raised,
due to incomplete and inconclusive documentation submitted by the applicant in respect of the

subject application.

06. In view of the extensive deliberations as held hereinabove, we pass an order as follows:
ORDER
(Under Section 98 of the Central Goods and Services Tax Act, 2017 and the Maharashtra Goods and
Services Tax Act, 2017)

For reasons as discussed in the body of the order, the questions are answered thus —

Question- Whether the reimbursement amount received by the Applicant from Trainer
towards “Stipend and other expenses incurred by the Applicant in accordance with
AICTE (NEEM) Regulations to ensure wealth, safety and health of NEEM Trainees” is in
the capacity of pure agent and hence not includible in the value of taxable supply made
by the Applicant to Trainer for the purpose of payment of Goods and Service Tax
(“GST”)?

Answer: - Not answered in view of discussions made above.

5

St Pes vm e
' /_ = a 2
RAJIV MAGOO T. R. RAMNANI
(MEMBER) (MEMBER)

1. The applicant
2. The concerned Central / State officer
3. The Commissioner of State Tax, Maharashtra State, Mumbai
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4. The Pr. Chief Commissioner of Central Tax, Churchgate, Mumbai
5. The Joint Commissioner of State Tax, Mahavikas for Website.

Note:-An Appeal against this advance ruling order shall be made before, The Maharashtra Appellate
Authority for Advance Ruling for Goods and Services Tax, 15" floor, Air India Building, Nariman Point,
Mumbai — 400021. Online facility is available on gst.gov.in for online appeal application against order
passed by Advance Ruling Authority.
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