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DELHI AUTHORITY FOR ADVANCE RULING

GOODS AND SERVICES TAX
DEPARTMENT OF STATE TAXES

7™ FLOOR, VYAPAR BHAWAN, IP ESTATE, NEW DELHI -110002

ADVANCE RULING NO. 03/DAAR/2018 dated 28.03.2018

{In Application No: 03/DAAR/2017 dated 29.12.2017)
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Shri Sanjeev Sharma
H-77, Wazirpur Colony, Ashok Vihar, Delhi-110052
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Clause(s) of Section 97(2) of
CGST/DGST Act, 2017, under
which the question raised

(a) Classification of any goods or services or both

(c) Determination of time and value of supply of goods
or services or bath

{g) Whether any particular thing done by the applicant
with respect to any goods or services or both amounts
to or results in a supply of goods or services or both,
within the meaning of that term

Date of hearing(s) for
admission

19.01.2018

Date of Final Hearing(s)

23.02.2018, 16.03.2018

Date of receipt of written
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Date of receipt of comments

| from {Centre)
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Date of receipt of comments
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Shri Puneet Agrawal, Advocate
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Ms. Tanvi Gupta Assistant Commissioner

Shri Ajay Dev Puri, Superintendent
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- 110066

Present for the Revenue
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Statement of Facts as per the Applicant:

The applicant plans to engage itself in the development and sale of residential
houses, generally floors/ flats in India.

Acquisition of Land

2. The proposed modus operandi shall be that the applicant shali either purchase land
or it shall enter into collaboration agreements with various land owners whereby the
applicant shall acquire the right to develop the property and further sell the units developed
thereon.

a. In case of purchased land: the applicant shall be entitled to sell all the units

developed thereon,

b. In cases of development and sale rights: the applicant shall be entitled to sell the
flats/ unit falling to the applicant’s share, in terms of the collaboration agreement.

Development and construction of Project

3. Post purchase of land/ acquisition of land rights:
a. The applicant shall apply for the requisite approvals.

b. The appiicant plans to get the construction work done by contractors as well
as on its own.

4. Following agreements would be entered into by the Applicant:
a. One for sale of undivided and impartible share in land; and

b. Another agreement for sale of superstructure.

Details of Question on which Advance Ruling is requested:

5. In case where there are two transactions each represented by a separate
Agreements i.e.

i.  One for sale of undivided and impartible share in land @ say Rs. 100; and
ii. Another agreement for sale of superstructure @ say Rs. 15

6. Following are the questions on which the applicant is seeking advance ruling:
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a) Whether GST will be applicable on the sale of undivided and impartible share
of land represented by Agreement to sell the land?

b) Whether GST shall be applicable on sale of superstructure {which is under
construction)?

’ c) If yes:-

I. What will be the value on which tax is payable?
il. What would be the applicable rate for charging GST?

Views of The Applicant:

7. Sale of land is out of the scope of the definition of Supply under GST, as the
same has been prescribed under Entry 5 of Schedule Ill of the CGST Act, 2017,
Consequently, transfer of undivided and impartible share in land would not be
leviable to GST.

8. For the purpose of analysing the above transaction, it is of importance to
have a perusal of the relevant portion of the provisions providing for the scope of
‘supply’, which reads as under:

“7. {1) For the purposes of this Act, the expression “supply” includes-

(2) Notwithstanding anything contained in sub-section (1), -
(a} activities or transactions specified in Schedule Ilf: or
b) ..
shall be treated neither as g supply of goods nor a supply of services.”

9. A perusal of the above extracted provision shows that all transactions
provided under Schedule Il of the CGST Act are out of the purview of GST and no
GST is leviable on the said activities/ transactions.

10. The relevant Entry under the said Schedule, for the purpose of instant
application, reads as under

“SCHEDULE Iii
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ACTIVITIES OR TRANSACTIONS WHICH SHALL BE TREATED NEITHER AS A SUPPLY
OF GOODS NOR A SUPPLY OF SERVICES,

1.
2.
5 3.
4. Sale of land and, subject to clause (b) of paragraph 5 of Schedule I,
sale of building.
5,
6.

11. From a conjoint reading of Section 7 and Entry 5 of Schedule IIl of CGST Act,
any activity/ transaction which is in the nature of ‘“safe of fand’ is not covered within
the purview of GST. Consequently, no GST is payable on the transactions resulting in
the sale of land.

12, Construction of superstructure would attract tax on Rs, 15. Further, even in
respect of superstructure, GST should be imposed only on the value of construction
on or after the agreement with the buyer ie. after deducting the value of
construction already completed till the date of agreement

13. Relevant Notification No. 11/2017- Central Tax (Rate)
dated 28.06.2017:

S. Chapter, Section or Description of Service Rate (per Condition
No. | Heading cent.)
(1) (2) (3) (4) (5)
1 | Chapter 99 All Services
2 | Section 5 Construction services
3 | Heading 9954 | (i) Construction of a complex,
(construction building, civil structure or a part
services) thereof, including a complex or

building intended for sale to a
buyer, wholly or partly, except
where the entire consideration
has been received after
issuance of completion
certificate, where required, by
the competent authority or
after its first occupation,
whichever is earlier. (Provisions
of paragraph 2 of this
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notification shall apply for
valuation of this service)

(i) composite supply of works -
contract as defined in clause

119 of section 2 of Central 9

Goods and Services Tax Act,

2017.

(ii) construction services other 9 -

than {i) and (ii) above.

Paragraph 2: In case of supply of service specified in column (3) of the entry at item (i)
against serial no. 3 of the Table above, involving transfer of property in land or
undivided share of land, as the case may be, the value of supply of service and goods
portion in such supply shall be equivalent to the total amount charged for such supply
less the value of land or undivided share of land, as the case may be, and the value of
land or undivided share of land, as the case may be, in such supply shali be deemed to
be one third of the total amount charged for such supply.

Explanation .~ For the purposes of paragraph 2, “total amount” means the sum total

of -
(a) consideration charged for aforesaid service; and
(h) amount charged for transfer of land or undivided share of land, as the
case may be.
Discussion:

14.  The issue for decision in this case is regarding value and rate of tax for payment of
GST on the service of construction of a complex, building, civil structure or a part thereof,
including a complex or building intended for sale to a buyer, wholly or partly, except where
the entire consideration has been received after issuance of completion certificate, where
required, by the competent authority or after its first occupation, whichever is earlier.

15. It is observed that as per Section 7(2)(a) of the CGST Act, 2017, activities or
transactions specified in Schedule lil of the said Act shall be treated neither as a supply of
goods nor a supply of services. Further, Paragraph 5 of the said Schedule ] specifically
covers sale of land. Hence, sale of land is not covered under the scope of supply under GST
ang_hence on the sale of land, no GST is payable. Similarly, sale of undivided portion of land

owever, the Section 7(1)(d) of the CGST Act, 2017 read with Paragraph 5(b) of
fiMlle 1t of the said Act specifically provides that supply of goods or supply of services
include “construction of a complex, building, civil structure or a part thereof, including a
complex or building intended for sale to a buyer, wholly or partly, except where the entire
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consideration has been received after issuance of completion certificate, where required, by
the competent authority or after its first occupation, whichever is earlier”, Hence, if
construction activity is done on behalf of the buyer i.e. as a supply of goods or services to
the buyer, GST is payable.

17. It is also observed that during the construction of a complex, building etc., the land
and its superstructure becomes inseparable and hence, separate sale of land and its
superstructure does not appear to be permissible, During the hearings, the applicant was
asked to submit a sample copy of 'Registered Sale Agreement’ in Delhi where sale of land
and sale of its superstructure have been separately registered. However, they could not
produce any such registered agreements.

18. The applicant has submitted that laws in India recognises “land” and “super-structure”
as separate and independent immovable properties. The applicant has referred to provision
of General Clauses Act, Indian Contract Act, 1872, Specific Relief Act, Transfer of Property
Act, The Indian Evidence Act, Registration Act, Stamp Act, Income Tax Act etc. to claim that
land and building are two different assets or immovable property and that land and
superstructure can be independently sold and purchased. However, under GST, the
valuation of supply of goods and services has to be done in accordance with Section 15 of
the CGST Act, 2017.

19.  Further, even if separate values would be available for land and goods & services, the
paragraph 2 of the Notification No. 11/2017 — Central Tax (Rate) dated 28.06.2017 would be
applicable for ascertaining value of goods and services for levy of GST, as discussed below.

20.  The supply in this case is a composite supply consisting of three components, namely
(i} land on which the complex or building is constructed, (ii) goods which are used in
construction activities and (iii) services undertaken by the applicant directly or through
other contractors.

21.  While admitting that GST cannot be levied on the value of land or value of undivided
share of land, the question which needs to be answered is how the value of the said land
needs to be ascertained.

22. In this case, the measure of tax should be the value of goods and services supplied
by excluding the value of land. However, since land cannot be separately sold, a deemed
value of land need to be ascertained on which GST would not be payable.
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23. The applicant wants the value of land to be ascertained by him on the basis of Rule
30 of CGST Rules, 2017, as the said Rules, do not provide any other specific provision to
ascertain the value of land for exclusion.

24. It is also observed that a similar issue under Service Tax was decided by Hon’ble High
Court of Delhi under W.P. {Civil) No. 2235/2011 in the case of Shri Suresh Kumar Bansal V/s
Union of India. The Horn’ble High Court held in its judgement dated 03.06.2016 that in the
case of sale of complex, which is a composite contract, the levy of service tax would be
restricted to the service element of the contract, after excluding the value of goods as well
as the value of land from such contracts. It was also held that statutory framework must
provide for machinery provisions to ascertain the value of such service element which are
charged to Service Tax. in Service Tax, the Section 67 of the Finance Act, 1994 and by virtue
of Section 67(1)(iii) of the said Act, Rule 2A of the Service Tax (Determination of value)
Rules, 2006 provided mechanism to ascertain the value of services and goods in a composite
works contract. However, the said Rule did not cater to determination of value of services in
case of a composite contract which also involves sale of land. Further, circulars or other
instructions could not provide the machinery provisions for levy of tax, which must be
provided in the statute or the Rules framed under the statute. In Service Tax, the provision
+o exclude the value of land was sought to be provided by exemption Notification No.
26/2012 — ST dated 20.06.2012 which had been issued under Section 93 (1) of Finance Act,
1994. The scope of the said Section 93 of the said Act, was limited to grant of exemption
provided the service tax was leviable under Section 66/66B of the Finance Act, 1994, It was
held that the abatement to the extent of 75% or 70% by a notification or a circular cannot
substitute the lack of statutory machinery provisions to ascertain the value of services
involved in a composite contract.

25. However, under GST Notification No. 11/2017 - Central Tax (Rate) dated 28.06.2017
- S. No. 3 r/w Paragraph 2, the deemed value of land or undivided share of land has been
fixed at one-third of the total amount charged. Hence, in GST, the machinery provisions to
ascertain the value of land is available in the notification which has been issued under Sub-
Section (5) of Section 15 of the CGST Act, 2017 regarding value of taxable supply. The said
sub-section (5) of Section 15 of CGST Act, 2017 reads as under:

"Notwithstanding anything contained in sub-section (1) or sub-section (4), the value

of such supplies as may be notified by the Government on the recommendations of

the Council shall be determined in such manner as may be prescribed.”

26. The said Notification has been issued under Section 15(5) of the CGST Act, 2017 by the
Government on the recommendation of the GST Council and hence, no separate Rule was
required to be issued. Hence, Paragraph 2.« the Notification No. 11/2017- Central Tax
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machinery provisions to ascertain the value of land for exclusion and to measures the value
of supply of goods and services for levy of GST. The said machinery provisions cannot be
equated with exemption Notification issued under Section 93(1) of the Finance Act, 1994
which were held to be insufficient by the Hon’ble High Court, as mentioned above.

Ruling

27. In the case of supply of services by way of construction of a complex, building, civil
structure or a part thereof, including a complex or building intended for sale to a buyer,
wholly or partly, except where the entire consideration has been received after issuance of
completion certificate, where required, by the competent authority or after its first
occupation, whichever is earlier, the GST would be payable on two-third of the total
amount consisting of amount charged for transfer of land or undivided share of land, as the
case may be, and whole of the consideration charged for the supply of goods and service.
Hence, the value of land, or the undivided share of land, as the case may be, would be
deemed to be one-third of the total amount, which is excluded from the value for the
purposes of payment of GST. Even if agreement between the applicant and the buyer is
entered after part of the construction is already completed, whole of the consideration
would be added for payment of GST. The applicable rate of GST on the said two-third of
total amount is 9% (CGST) and 9% SGST under S. No. 3(i) of Notification No. 11/2017-
Central Tax (Rate) dated 28.06.2017 and parallel SGST notification.

/
Pankaj Jain Vinay Kmmar
Member (Centre) Member (State)
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