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GUJARAT AUTHORITY FOR ADVANCE RULING  

GOODS AND SERVICES TAX 
D/5, RAJYA KAR BHAVAN, ASHRAM ROAD, 

AHMEDABAD – 380 009. 
 

 
ADVANCE RULING NO. GUJ/GAAR/R/18/2021 

(IN APPLICATION NO. Advance Ruling/SGST&CGST/2021/AR/05) 
         Date: 30.06.2021 

Name and address of the applicant : M/s. Ahmedraza Abdulwahid Munshi 
( Nadim Scrap ) 
Upleta Road, Behind Radhika Marble 
Dhoraji, Rajkot-360410. 

GSTIN of the applicant : 24CBLPM2023D1Z5 
Date of application : 18.02.2021 
Clause(s) of Section 97(2) of 
CGST/ GGST Act, 2017, under 
which the question(s) raised.  

: (a) classification of any goods or 

services or both. 

(b) applicability of a notification 

issued under the provisions of this 

Act; 

(e) determination of the liability to 

pay tax on any goods or services or 

both; 

(g) whether any particular thing done 

by the applicant with respect to any 

goods or services or both amounts to 

or results in a supply of goods or 

services or both,within the meaning 

of that term. 

Date of Personal Hearing : 17.06.2021 (Through Online Hearing)  
Present for the applicant : Shri Shabbir Motiwala, Consultant 
 

 
M/s.Ahmedraza Abdulwahid Munshi (Nadim Scrap), hereinafter referred 

to as the applicant, has sought Advance Ruling on following Questions: 
 

1. Can Composition Dealer purchase Scrap/Used vehicles from 
Unregistered Dealers? RCM on these purchases applicable or not? 

2. Any RCM exemption limit amount for purchase of Scrap and Used 
vehicles from unregistered dealers? 

 
2.  Revenue’s Submission: 
 
The Commissionerate of CGST Rajkot submitted as follows : 
 

(1) Questions raised in the application are neither pending nor decided in 
any proceedings in the case of the applicant under any of the provisions 
of the CGST Act, 2017 by their office. 
 

(2) As per the provisions of Section 9(3) of the CGST Act, 2017, Notification 
No.04/2017-CT(R) dated 28-6-17 was issued for supply of goods, on 
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which tax shall be paid on reverse charge basis by the recipient. The said 
Notification was further amended vide Notification No.36/2017-CT(R) 
dated 13-10-17, wherein, for the supply of used vehicles, seized and 
confiscated goods, old and used goods, waste and scrap, the registered 
person who is the recipient, is made liable to pay GST on reverse charge 
basis if the supplier happens to be Central Government, State 
Government, Union territory (or) a Local Authority. 
 

(3) As per the provisions of Section 9(4) of the CGST Act, 2017, Notification 
No.08/2017-Central Tax(Rate) dated 28-6-17 was issued vide which 
exemption was provided for supply of goods(or) service, upto Rs.5,000/-
in a day, received by a registered person from a unregistered supplier. 
The said notification was amended vide Notification No.38/2017-Central 
Tax(Rate) vide which the exemption provided was extended upto 31-3-18. 
 

(4) Section 9(4) was subsequently amended and substituted vide CGST 
Amendment Act, 2018 dated 29-8-18 and covered specific class of 
registered persons and specific category of supply of goods and services. 
Notification No.07/2019-Central Tax(Rate) dated 29-3-19 was issued 
covering specific recipients and specific category of goods and services 
under reverse charge mechanism. 
 

(5) The comments/reply with respect to the questions asked by the 
applicant are as under: 
 
(a) As regards the first question, the Composition Dealer can purchase 

scrap/used vehicles from the unregistered dealer. Further, if a 
registered person receives/purchases the scrap/used vehicle from the 
supplier that is Central Government, State Government, Union 
territory (or) local authority, then the recipient is liable to pay tax 
under reverse charge under Notification No.36/2017-Central 
Tax(Rate) dated 13-10-17. However, if the registered person 
receives/purchases the scrap/used vehicle from unregistered dealers, 
then the recipient is not liable to pay tax, as it is not covered under 
specific categories of goods/services mentioned in Notification 
No.07/2019-Central Tax(Rate) dated 29-3-19. 

(b) As regards the second question, the recipient is not liable to pay GST 
under reverse charge with respect to purchase of goods viz. scrap and 
used vehicles from unregistered dealers and therefore exemption limit 
for such purchase does not arise. 

 
3. Personal Hearing: 
 
 Shri Shabbir Motiwala, Consultant, appeared for the hearing on 17-06-21 
(Video conferencing) and reiterated the contents of the application. 
 
4. FINDINGS: 
 
4.1 At the outset we would like to make it clear that the provisions of CGST 
Act and GGST Act are in pari materia and have the same provisions in like 
matter and differ from each other only on a few specific provisions. Therefore, 
unless a mention is particularly made to such dissimilar provisions, a reference 
to the CGST Act would also mean reference to the corresponding similar 
provisions in the GGST Act. 

4.2 We have carefully considered all the submissions made by the applicant.  
We draw our attention to relevant sections of CGST Act and Notifications 
issued in this regard. Vide Section 9(3) of CGST Act, Government may specify 
the categories of supply of goods or service or both on which the tax shall be 
paid on reverse charge mechanism by the recipient. In exercise of powers of 
section 9(3) of CGST Act, The Central Government specifies at The Sr no 6 to 
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Notification No.4/2017-Central Tax(Rate) dated 28-6-17,central tax shall be paid on 
reverse charge basis by the recipient as follows: 

 
Sr.No. Tariff item, 

sub-heading, 
heading or 
Chapter  

 

Description of 
supply of Goods  

 

Supplier of 
goods  

 
 

Recipient of supply 

06. Any Chapter Used vehicles, 
seized and 
confiscated 
goods, old and 
used goods, waste 
and scrap  

 

 Central 
Government, 
State 
Government, 
Union 
territory or a 
local authority  

 

Any registered person 

• Sr.No.06 above was inserted vide Notification No.36/2017-Central 
Tax(Rate) dated 13-10-17. 

 
4.3. Vide Section 9(4) of the CGST Act, Government may specify a class of 
registered persons who shall, in respect of supply of specified categories of 
goods or services or both received from an unregistered supplier, pay the tax on 
reverse charge basis as the recipient of such supply of goods or services or 
both. Notification No.08/2017-Central Tax(Rate) dated 28-6-17 exempts intra-
State supplies of goods or services or both received by a registered person from 
any supplier, who is not registered, from the whole of the central tax leviable 
thereon under sub-section (4) of section 9 of the CGST Act, 2017 (12 of 2017) 
provided that the said exemption shall not be applicable where the aggregate 
value of such supplies of goods or service or both received by a registered person 
from any or all the suppliers, who is or are not registered, exceeds five thousand 
rupees in a day. The aforementioned notification has been amended vide 
Notification No.38/2017-Central Tax(Rate) dated 13-10-17 vide which the 
proviso to the Notification (mentioned in para above) has been omitted. 
Further, Notification No.7/2019-Central Tax(Rate) dated 29-3-19 notifies that the 
specified registered persons shall, in respect of supply of goods or services or both, received from an 
unregistered supplier shall pay tax on reverse charge basis as recipient of such goods or services or both. 
However, subject goods are not notified vide said Notification 7/2019-CT(R).  
 
5. Based on the Notifications issued vide section 9(3) and the section 9(4) of 
CGST Act, as on date, we issue the Ruling: 
 

RULING 
 

1. Composition Dealer purchasing Scrap/Used vehicles from the following 
Suppliers, namely: Central Government, State Government, Union territory 
or a local authority are liable to pay tax on RCM basis. 
 

2. There is no RCM tax liability for purchase of subject goods from 
unregistered dealers. 

 
 
 
 

(SANJAY SAXENA)                         (ARUN RICHARD)    

   MEMBER (S)                               (MEMBER (C) 

Place: Ahmedabad   

Date: 30.06.2021.  

 
 
 


