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ADVANCE RULING NO. GUJ/GAAR/R/22/2021 
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         Date: 09.07.2021 

Name and address of the 
applicant 

: M/s. Dishman Carbogen Amcis Ltd., 
Dishman Corporate House,  
Iscon Ambali Road, Ahmedabad- 380058. 

GSTIN/ User Id of the 
applicant 

: 24AADCC1254E1Z9 

Date of application : 14.04.2021 

Clause(s) of Section 97(2) of 
CGST / GGST Act, 2017, 
under which the question(s) 
raised. 

: e) Determination of the liability to pay tax 
on any goods or services both 

Date of Personal Hearing : 30.06.2021 
Present for the applicant : Shri Vinod Bohra, Manager (Indirect 

Taxation) 
 
BRIEF FACTS 
  
The applicant, M/s. Dishman Carbogen Amcis Ltd., has sought Ruling on whether it is 
required by the applicant to charge GST on the amount collected from the employees 
towards canteen charges.   The applicant submitted as follows: 
 

i. Company is providing canteen facility to their employee as it is mandatory 
as per Section 46 of the Factories Act, 1948. This facility provided to 
employee without making any profit and working as mediator between 
employee and contractor of canteen service provider. They are collecting 
amount from the employee and paid to the contractor of canteen. 

ii. With reference to the Gujarat Appellate Authority Advance Ruling (Appeal) 
No. GUJ/GAAAR/APPEAL/2021/07 dated 08.03.2021, Tax is not 
applicable on the collection of employee portion of amount towards food 
stuff supplied by the third party/canteen service provider. 

iii. Service in relation to supply of food and beverages by a canteen maintained 
in a factory covered under the factories Act, 1948 was exempted under the 
Service Tax as per Sr. No. 19 of Mega exemption Notification No. 25/2012-
ST dated 20.06.2012. 

iv. They are of the opinion that this activity does not fall within the scope of 
supply as the same is not in the course or furtherance of its business. They 
are facilitating the supply of food to the employees which is statutory 
requirement and is recovering only employees share as actual expenditure 
incurred in a connection with the food supply without making any profit. 

v. The canteen service provider charging GST on supply of food and same is 
not entitled to avail as ITC as it has been restricted by virtue of Section 17 
(5) of CGST Act, 2017. In such case canteen service provided by company 
should not be construed as “service” and no GST shall be payable.        

    

 



 Personal Hearing: 

2. Shri Vinod Bohra, Manager (Indirect Taxation) appeared for the hearing and 
reiterated the contents of the application. The applicant vide letter dated 30-6-21 has 
submitted as follows: 

 They are having two manufacturing facility at Bavla and Naroda in Ahmedabad-
Gujarat and have more than 250 employees at both manufacturing location. 
Therefore, in terms of Factories Act, 1948, it is mandatory for the company to 
provide canteen facilities to the employee. 

 They have contract with canteen contractor and agreed to pay him the fix per plate 
amount as per agreement. As per company policy, applicant provide the food 
facility to their employees and recovered of nominal amount from the employee 
and the said recovered amount is paid to canteen contractor.. For more clarity they 
have given the following illustration. 

Illustration: The company (Dishman) and canteen contractor (XYZ) have agreed to 
provide a dish @ 60/- per plate and the contractor charges the GST on such supply. The 
company pays Rs.40/- directly to contractor and Rs.20 recovered from employees and pay 
to the contractor. The company has not availed GST credit on such supply. 
 
FINDINGS: 

3. We have carefully considered all the submissions made by the applicant. We find that 
the applicant has arranged a canteen for its employees, which is run by a third party 
Canteen Service Provider. As per their arrangement, part of the Canteen charges is borne 
by the applicant whereas the remaining part is borne by its employees. The said 
employees’ portion canteen charges is collected by the applicant and paid to the Canteen 
Service Provider. The applicant submitted that it does not retain with itself any profit 
margin in this activity of collecting employees’ portion of canteen charges. This activity 
carried out by applicant is without consideration. Thus, we pass the Ruling: 

RULING 
 

GST, at the hands on the applicant, is not leviable on the amount representing the 
employees portion of canteen charges, which is collected by the applicant and paid 
to the Canteen service provider. 
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