
1 
 

GUJARAT AUTHORITY FOR ADVANCE RULING  
GOODS AND SERVICES TAX 

A/5, RAJYA KAR BHAVAN, ASHRAM ROAD, 
AHMEDABAD – 380 009. 

 

 

 
ADVANCE RULING NO. GUJ/GAAR/R/33/2020 

(IN APPLICATION NO. Advance Ruling/SGST&CGST/2019/AR/10) 
                                                                                           Date: 02.07.2020 

 
Name and address of the 

applicant 

: M/s Karma Buildcon, 

FP-67, Karma Lifestyle, Nr. Rajeshwar 

Gold Flats, Harni, Vadodara 

GSTIN/ User Id of the 

applicant 

: 24AAQFK 7744K1ZQ 

Date of application : 07.02.2019 

Clause(s) of Section 97(2) of 

CGST / GGST Act, 2017, 

under which the question(s) 

raised. 

 

: a) Classification of goods and/or 

services or both. 

c) Determination of time and value of 

Supply of goods or service or both; 

e) Determination of the liability to pay 

tax on any goods or services or both: 

Date of Personal Hearing : 11.06.2020 (through Video 

Conferencing) 

Present for the applicant : Shri  Jigna V. Shah 

  
M/s. Karma Buildcon, FP-67, Karma Lifestyle, Nr. Rajeshwar Gold Flats, 

Harni, Vadodara having a GSTIN : 24AAQFK 7744K1ZQ,  filed an application 

for Advance Ruling under Section 97 of CGST Act, 2017 and Section 97 of the 

GGST Act, 2017 in FORM GST ARA-01 discharging the fee of Rs. 5,000/- each 

under the CGST Act and the SGST Act. 
 
2. The applicant submitted that they are engaged in the business of 

construction. For the purpose of the business they buy land and develop 

residential/ commercial property on that land. For the purpose they engaged 

Architects, consultants, structural engineers to prepare plan for the 

development of residential/commercial property. Further submitted that 

prescribed approval from various authorities are procured to develop 

residential/commercial property on such land. 

 
3. The applicant further submitted that on the basis of such plan and 

approvals they enter into the agreement with prospective buyers for such 

residential /commercial property. The agreements entered into are for inclusive 
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of land or undivided share of land basis. The applicant constructs such 

residential / commercial property by engaging labour machinery for the 

purpose and transfers such property to the buyers. 

 
4. The applicant further submitted that cost of land that is being 

transferred to the buyers on inclusive of land or undivided share of land basis 

need to be allowed to be deducted as a whole and not as provided in Not No. 

11/2017-CT (Rate) and 08/2017-I.T (Rate) both dated 28.06.2017as one third 

(33.33%) of the value, because in applicant’s case the cost of Land is distinctly 

determinable and is more than one third (33.33%) of the consideration value of 

sale of property.       

  
5. Accordingly, the applicant sought the Advance Ruling on the following 

questions: 

 
 1. What will be the value of supply for the transaction of sale of 

residential/ commercial property with undivided rights of land? 

 
 2. In the case of construction of residential/commercial complex, the 

builder charges an amount which is inclusive of land or undivided share of land. 

As per Not No. 11/2017-CT (Rate) and 08/2017-I.T (Rate) both dated 28.06.2017 

the land value is deemed to be one third (33.33%) of the total amount (i.e. value 

including land value) and GST is payable on balance amount. But in applicant’s 

case the value of Land is clearly ascertainable. In that case actual cost of Land 

can be deducted for the for the purpose of arriving at the taxable value of 

supply? 

 

Taxation under GST Regime: 

 

6.1 The applicant submitted that when the amount of land to be deducted is 

not ascertainable, in such case a prescribed ratio/percentage is applied to 

determine the amount to be deducted. For example under the erstwhile Value 

Added Tax regime when amount of labour is not ascertainable for works 

contract transaction for deduction as per Rule 18(A)(A) of the Gujarat Value 

Added Tax Rules, 2006 below mentioned provision was made : 

 
 “Deduction of Charges towards labour, service etc.: 

 

(1)   The value of the goods at the time of the transfer of property in the 

goods (whether as goods or in some other form) involved in the 

execution of a works contract shall be determined by deducting the 
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amounts paid by way of price for sub-contract made with a registered 

dealer, if any , pertaining to the said work contract. 

(2)   A registered dealer who claims any deduction referred to in sub-

clause (c) of clause (30) of section 2 , shall- 

(a) Maintain true and correct records for such deductions; 

(b) Prove to the satisfaction of the Commissioner that he has actually 

paid the amount in the year in which he claims such deduction; 

and  

(c) Furnish true and correct evidences for claiming such deduction at 

the time of assessment or when asked to furnish in any 

proceedings. 

 
 Provided that where the amount of charges towards labour, service and other 

like charges are not ascertainable or the account maintained by the contractor 

are not sufficiently clear or intelligible, a lump sum deduction shall be 

admissible in accordance with the percentage mentioned in the Table below 

and the sale price of the goods at the time of the transfer of property shall be 

determined accordingly.” 

 

6.2 The applicant submitted that intention behind allowing the deduction of 

value of land in the transaction involving construction and immovable property 

on which sale of GST is not to be levied. The deemed value as prescribed in the 

Notification No. 11/2017-CT (Rate) and 08/2017-IT (Rate) both dated 

28.06.2017 can be applied when the value of land is not ascertainable. But in 

the applicant’s case said value of land is very much ascertainable, therefore 

that being value of land-an immovable property need to be allowed to be 

deducted as a whole amount. 

 
6.3 The applicant further submitted that value of land cannot be same at all 

places. It varies from place to place and even at different location in same 

city/town. In view of that, a uniform deduction for land @33% as prescribed by 

the notification is contrary to the ground realities. More so, when in applicant’s 

case cost of land is distinctly ascertainable and much more than 33% of the 

total value to be realized of the constructed residential/commercial property, 

actual amount of land need to be allowed to be deducted.  

 
6.4 The applicant further submitted that even otherwise, if actual cost of 

land is allowed to be deducted, assessee shall get encouragement to disclose 

actual cost of land, that will eventually led towards white economy that is more 

transparent and compliant of law. 
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Personal Hearing 

7. Personal hearing in the matter was held on 11-06-2020. Shri Jigna V. 

Shah, Practitioner appeared on behalf of the applicant and re-iterated the 

submission made in the Application. 

 
Discussion and Finding 

 
8.    We have considered the submissions made by the Applicant in their 

application for advance ruling. We also considered the issue involved, on which 

advance ruling is sought by the applicant, relevant facts & the applicant’s 

interpretation of law. At the outset, we would like to state that the provisions of 

both the CGST Act and the GGST Act are the same except for certain 

provisions. Therefore, unless a mention is specifically made to such dissimilar 

provisions, a reference to the CGST Act would also mean a reference to the 

same provisions under the GGST Act. 

 
9.    The applicant has stated that they are engaged in the business of 

construction. For the purpose of the business, they buy land and develop 

residential/ commercial property on that land. For the purpose, they engaged 

Architects, consultants, structural engineers to prepare plan for the 

development of residential/commercial property; that on the basis of such plan 

and approvals, they enter into the agreement with prospective buyers for such 

residential /commercial property; the agreements entered into are for inclusive 

of land or undivided share of land basis. They construct such residential / 

commercial property by engaging labour machinery for the purpose and 

transfer such property to the buyers. 

 
10. The applicant’s contention is that cost of land that is being transferred to 

the buyers on inclusive of land or undivided share of land basis need to be 

allowed to be deducted as a whole and not as provided in Not No. 11/2017-CT 

(Rate) and 08/2017-I.T (Rate) both dated 28.06.2017as one third (33.33%) of 

the value, because in applicant’s case the cost of Land is distinctly 

determinable and is more than one third (33.33%) of the consideration value of 

sale of property. The applicant in their support has referred Rule 18(A)(A) of the 

erstwhile Gujarat Value Added Tax Rules, 2006, wherein it is provided that if at  

the time of the transfer of property in the goods (whether as goods or in some 

other form) involved in the execution of a works contract shall be determined 

by deducting the amounts paid by way of price for sub-contract made with a 

registered dealer, if any, pertaining to the said work contract.  
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11. The applicant has further contented that in their case, actual value of 

land is ascertainable and value of land varies from place to place and even at 

different location in same city/town, a uniform deduction for land @33% as 

prescribed by the notification is contrary to the ground realities. More so, when 

in their case, cost of land is distinctly ascertainable and much more than 33% 

of the total value to be realized of the constructed residential/commercial 

property, actual amount of land need to be allowed to be deducted. 

 

12. We find that the applicant’s above grounds of contention, as stated in 

aforesaid para to allow the deduction of actual value of land from the 

transaction value instead of deduction, as defined in the Notification No. 

11/2017-CT (Rate) dated 28.06.2017, is not tenable and beyond the purview of 

legality. In para 2 of the Not. No. 11/2017-Ct (Rate) dated 2017, as amended 

by Not. No. 01/2018-CT (Rate), the value of land or undivided share of land 

required to be deducted from the total amount charged for the subject supply 

has been clearly provided. The relevant Paragraph 2 of the Notification No. 

11/2017-CT (Rate) dated 28.06.2017, is read as under:     

 

2. In case of supply of service specified in column (3) of the entry at item (i) against 

serial no. 3 of the Table above, involving transfer of property in land or undivided 

share of land, as the case may be, the value of supply of service and goods portion 

in such supply shall be equivalent to the total amount charged for such supply less 

the value of land or undivided share of land, as the case may be, and the value of 

land or undivided share of land, as the case may be, in such supply shall be 

deemed to be one third of the total amount charged for such supply. 

 

Explanation. - For the purposes of paragraph 2, “total amount” means the sum total 
of, - 
(a) consideration charged for aforesaid service; and 
(b) amount charged for transfer of land or undivided share of land, as the case 
may be. 
 

 
13. The said Paragraph 2 of Notification No. 11/2017-CT (Rate) was 

amended vide Not. No.1/2018-C.T. (Rate), dated 25-1-2018. The amended 

Paragraph 2 is reproduced as under: 

 
(ii) for paragraph 2, the following shall be substituted, namely :- 
 
“2. In case of supply of service specified in column (3), in item (i); sub-item (b), sub-

item (c), sub-item (d), sub-item (da) and sub-item (db) of item (iv); sub-item (b), sub-

item (c), sub-item (d) and sub-item (da) of item (v); and sub-item (c) of item (vi), 

against serial number 3 of the Table above, involving transfer of land or undivided 

share of land, as the case may be, the value of such supply shall be equivalent to 

the total amount charged for such supply less the value of transfer of land or 

undivided share of land, as the case may be, and the value of such transfer of land 
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or undivided share of land, as the case may be, in such supply shall be deemed to 

be one third of the total amount charged for such supply. 

 

Explanation. - For the purposes of this paragraph, “total amount” means the sum 
total of, - 
 
(a) consideration charged for aforesaid service; and 
(b) amount charged for transfer of land or undivided share of land, as the case     

may be including by way of lease or sublease.” 

 
14. In para 2 of Notification No. 11/2017-CT (Rate) dated 28.06.2017, as 

amended vide Notification No. 1/2018-C.T. (Rate), dated 25-1-2018, there is 

deemed provisions that the value of transfer of land or undivided share of 

land, as the case may be, and the value of such transfer of land or undivided 

share of land, as the case may be, in such supply shall be deemed to be one 

third of the total amount charged for such supply.  Accordingly, the applicant 

contention to allow the deduction of actual value of land from the sale value 

on the grounds that their land value is ascertainable and other grounds is not 

legal in terms of para 2 of Not. No. 11/2017-CT (Rate) dated 28.06.2017 as 

amended vide Notification No. 1/2018-C.T. (Rate), dated 25-1-2018. Further, 

the reliance of Rule 18(A) (A) of the erstwhile Gujarat Value Added Tax Rules, 

2006 is not warranted in the instant case since the Value Added Tax Act is no 

more in existence. The Value Added Tax Act does not have any legal value in 

determination of GST liability since the value of supply is to be arrived in 

terms of the provisions of the GST Act. In view of the aforesaid, we rule that 

applicant is required to deduct one third value of land or undivided shares 

from the total value charged for the subject supply in terms of Para 2 of 

11/2017-CT (Rate) dated 28.06.2017, as amended vide Not. No. 1/2018-C.T. 

(Rate), dated 25-1-2018. 

 

15. In view of the forgoing we rule as follows:   

                                    
        RULING 

 
Question 1. What will be the value of supply for the transaction of sale of 

residential/ commercial property with undivided rights of land? 

 
Answer : The value to be arrived in terms of deeming provision of Para 2 of 

Notification no. 11/2017-CT (Rate) dated 28.06.2017, as amended 

by Not. No. 1/2018-C.T. (Rate), dated 25-1-2018. 

 
Question 2. In the case of construction of residential/commercial complex, the 

builder charges an amount which is inclusive of land or undivided 

share of land. As per Not No. 11/2017-CT (Rate) and 08/2017-I.T 

(Rate) both dated 28.06.2017 the land value is deemed to be one 
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third (33.33%) of the total amount (i.e. value including land value) 

and GST is payable on balance amount. But in applicant’s case the 

value of Land is clearly ascertainable. In that case actual cost of 

Land can be deducted for the for the purpose of arriving at the 

taxable value of supply? 

 
Answer :   Negative. 

 

 

(SANJAY SAXENA)             (MOHIT AGRAWAL) 

MEMBER                         MEMBER 

Place: Ahmedabad   

Date:  02.07.2020. 


