
GUJARAT AUTHORITY FOR ADVANCE RULING
GOODS AND SERVICES TAX

Dl$, RA.TYA I{AR BHAVAN, ASHRAM ROAD,
AHMEDABAD. SSO OO9.
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ADVANCE RULING NO. GUJ/GAARIN2022I53
(lN APPLICATION NO. Advance Ruling/ScST&CGST 12020221 AR/43)

Dated:3O-l L2l2o22

Name and address of the applicant M/s. Universal lndustrial Park,
106, Manda, Behind AB Rolling, Ta: Umargam.
Dist Valsad- 396155

GSTIN/ User Id of the applicant 242200000533AR8
Un-registered

Date of application 29-08-2022

Clause(s) of Section 97(2) of CGST
/ GGST Act,20l7, under which the
question(s) raised.

(a), (c), (e) and (s)

Date of Personal Hearing 2r-10-22

Present for the applicant Kaushik Nahar (CS)

Ilrief facts:

N{/s. Universal Industrial Park (herein after referred to as the applicant) is a

partnership firm and not registered with GST. The Applicant has purchased land located at

Survey No.l05 (Old Survey NO.38/P3)

2. The Applicant has submitted that it may sale the whole plot on as is where is basis

or alternatively it will convert the land into plots of different sizes and then sale the

individual plots. They intends to provide basic facilities such as road, boundaries etc.

3. The Applicant submits that the activity undertaken by them is sale of land and is

exempt frorn GST as per Entry No.5 of Schedule III of CGST Act.

The activity of sale of land is neither supply of Goods nor supply of services. Hence the

activity of sale of land is not covered under the definition of Supply as per Section 7 of the

CGST Act,20l7.

4. The applicant has placed reliance on the 47th GST Council press release in which at

point No.l2 the following is clarified:

12. Sale of land after leveling, laying lawn of drainage lines etc. is sale of land and

does not attract GST.

3. The applicant has submitted that CBIC in Point No. l4 of Circular No. 177 10912022-

TRU dated 3rd August,2022 has clarified as under :

14. Whether sale of land after levelling, laying down of drainage

under GST.
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14. I Representation has been received requesting for clarification regarding

applicability of GST on sale of land after levelltng, laying down of drainage lines etc.

14.2 As per Sl no. (5) of Schedule III of the Central Goods and Services Tax Act,20l7,

'sale of land' is neither a supply of goods nor o supply of services, therefore, sale of

land does not attract GST.

14.3 Land may be sold either as it is or after some development such as levelling,

laying down of drainage lines, woter lines, electricity lines, etc. It is clarified that sale

of such developed land is olso sale of land and is covered by Sr. No- 5 of Schedule III of

the Central Goods and Services Tax Act, 2017 and accordingly does not attract GST.

14.4 However, it may be notedthat any service providedfor development of lond, like

levelling, laying of drainage lines (as may be received by developers) shall attract GST

at applicable rate for such services.

4. The applicant has referred the definition of composite supply as per Section 2(30) of

the CGST AcL20l7 which reads as under:

"composite supply" means a supply made by a taxable person to a recipient

consisting of two or more taxable supplies of goods or services or both, or ony

combination thereof, which are noturolly bundled and supplied in conjunction

with each other in the ordinary course of business, one of which is a principal

supply;

Illustration.- Where goods are pocked ond transported with insurance, the

supply of goods, packing materials, transport and insurance is a composite

supply and supply of goods is a principal supply;

5. The applicant has submitted that the intention of them is sale of Land which is

principal supply. Other activities such as compound, leveling, laying of drainage etc is

naturally bundled with the principal supply i.e. Sale of Land. Hence on this argument also,

the activity of the Applicant is sale of Land not covered under the definition of supply and

therefore not liable to GST.

6. The applicant further submit that though some elernent of service in the form of basic

facilities is involved in the activity, but that activity cannot be separated and the part of the

whole activity cannot be made taxable. For the purpose of taxabi

of the transaction as a whole should be taken into construction. Article

Constitution defines goods and services tax as involving only supply of
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or both. Section 7 of the CGST Act, has made a clear distinction between stand alone

supply of goods, stand alone supply of services and stand alone supply of goods or

services or both.

The Supreme Court in Civil Appeal No. 1390 of 2022 in Union of India v/s Mohit

Minerals Private Limited has held that there is no legal fiction or power to bifurcate the

Composite Supply into Supply of Goods and Supply of Services and to levy GST. In this

background the contract of Sale of Land / Plot cannot be bifurcated into Sale of Land I

Plot and Supply of Services.

7 . The applicant has placed reliance on the order of Advance Ruling issued by Authority

for Advance Ruling, Goa in the matter of iWs Shantilal Real Estate Services wherein it

has been held that Sale of Plots with value addition of roads, drainages and poles as per

the conditions mandated by local bodies as pre conditions for giving NOC for Plot

development does not amounts to supply liable to GST.

8. The applicant has placed his views on the questions raised in the present

application is as under:

Sl. No. Question View of applicant
1 Whether the applicant is liable to pay

GST on the sale of Land i Industrial
Plot?

No, it is not a supply as per Schedule
III

2 The activity is not liable to GST
what is the legal basis of non
applicability?

Not applicable as not liable to GST

3 If taxable it will be classified under
which Service & what will be the
Service Accounting Code?

Not applicable as not liable to GST

4 What will be the value on which
GST will be payable? Whether any
abatement available

Not applicable as not liable to GST

5 What will be the rate of tax on which
GST will be payable?

Not applicable as not liable to GST

6 Whether Input Tax Credit will be
available or not?

Not applicable as not liable to GST

4. Question on which Advance Ruling sought:

l. Whether the applicant is liable to pay GST on the sale of Land / Industrial Plot?

II. If the activity is not liable to GST, what is the legal basis of non applicability/

III. If taxable it will be classified under which Service & what will be the Service

Accounting Code?

What will be the value on which GST will be payable? Whether any

available?

What will be the rate of tax on which GST will

IV
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VI . Whether Input Tax Credit will be available or not?

Personal Hearing:

5. Personal hearing granted on Dt. 2l-10-2022was attended by Shri Kaushik Nahar

(CS) and he reiterated the submission.

Revenue's Submission:

6. The Assistant Commissioner, CGST & C. Ex. Commissionerate, Surat vide letter

dated l0-ll-22 has submitted comments on the question on which Advance Ruling is

sought and is as follows :

View of applicantSl. No. Question "ln respect of sale of land" As per
Schedule III of the CGST Act, the
land sale is neither considered a sale
of goods nor a supply of services.
The land is an imrnovable property,
the sale of which attracts only stamp
duty. Thus, GST does not apply to
the sale of land when it exclusively
relates to the transfer of ownership of
land.
However, in respect of "Industrial
plot"- if it includes other services
such as an electricity line, water line,
drainage line, land levelling, etc.. like
in the case of plotted developments,
then GST will be applicable. This is
because construction of plotted
developments or similar structures
would fall under the Schedule II Para

5 Clause (b) definition of the CGST
Act, which is liable to GST, except
where the entire consideration for the
land is received receiving the
completion certifi cate.

Whether the applicant is liable to pay

GST on the sale of Land / Industrial
Plot?

I

In respect of transfer of ownership of
land only, as per Schedule III of the
CGST Act, the land sale is neither
considered a sale of goods nor a

supply of services. The land is an

immovable property, the sale of
which attracts only stamp duty.
Thus, GST does not apply to the sale

of land.

2 The activity is not liable to GST,
what is the legal basis of non
applicability?

Construction Services . 99541J If taxable it will be classified under
which Service & what will be the
Service Accounting Code?

As per section l5(l) of the CGST
Act, 2017 the value of a supp
goods or services or both
transaction value, which is

4 What will be the value on which
GST will be payable? Whether any
abatement available
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actually paid or payable for the said
supply of goods or services or both
where the supplier and the recipient
of the supply are not related and the
price is the sole consideration for the
supply. In view of the section, GST
applicable on transaction value. No,
abatement is available.

5 What will be the rate of tax on which
GST will be payable?

t8%

6 Whether Input Tax Credit will be

available or not?
Input Tax Credit will not be available
as per SectionlT (5) of the CGST
Act,2017 which states that ITC is not
available on goods or services
received by a taxable person fbr
constructing an immovable property
(other than Plant and Machinery) on
his ou,n aecounl inclrrcling u'hcn sttc:h

g<lods or scrr,'iccs or hoth arc useti itr
thc coursc or furtherance of
business.

FINDINGS:

7. We have considered the submissions made by the Applicant in their application fbr

advance ruling as well as the subrnissions made by authorised signatory, during the

personal hearing proceedings on 20-10-22 before this authority. We also considered the

issue involved, on which advance ruling is sought by the applicant, relevant facts & the

applicant's interpretation of law.

8. At the outset we would like to make it clear that the provisions of CGST Act and

GGST Act are in partmateria and have the same provisions in like matter and diff'er from

each other only on a few specific provisions. Therefore, unless a mention is particularly

made to such dissimilar provisions, a reference to the CGST Act would also mean

reference to the coffesponding similar provisions in the GGST Act.

9. In this case, main issue is to be decides as to whether GST is applicable on the sale of

whole plot as such or sale of the individual plot after carrying out some activity.

9.1 For the sake of understanding, the relevant provisions are reproduced herein below:

"5. Serial Number 5 to Schedule III of the CGST Act.-Sale of land and, subject to clause (b)

of paragraph 5 of Schedule II, sale of building."

1 I . From the above definition, it is clear that the transaction shall be out of GST net onlv

if the activity is exclusively dealing with transfer of title or transfer of ownership

which is immovable property or earth. Here the substance of agreement

parties is important. Where the nature of activity is that of ONLY sale o

property of plot, it is excluded from GST levy.
<9
.,
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12. As per the applicant, he has purchase the land located at Survey No. 105 (old Survey

No. 38/P3) is the owner of the land and mav sale the whole plot as such or alternativel), it

will convert the land into plots of different sizes and then sale such individual plots.

Applicant intends to provide basic facilities such as road, boundaries etc.

13. It has been observed from the submission that the applicant is in dilernma whether

they will sale the whole land as purchased as such or will sale the individual plots of

different sizes. The applicant is not sure about the proposed nature of activities to be

undertaken by them. We find that to sale land as such i.e. barren land and to sale of

individual plot with developed facilities are two distinct activities and attract diffbrent

provisions of GST Act and Rules. The nature of taxability purely depends upon the type of

activity proposed to be undertaken by the applicant.

14. We find that the applicant if intends to sale land as purchase as such without

carrying out any activify, should have submitted documents like sale deed or agreement in

support of such activity to decide the taxability on such activity in terms of the provisions

of GST but applicant have not submitted any such documents in support of such activity.

15. The plotted development is a scheme which involves forming land into layout after

obtaining necessary plan approval from the competent Authority of the area where the

land is located, get all other permission required to take up, commence and complete what

would be the layout, comprised of individual sites. We find that the applicant have not

subrnitted any such documents by which it can be ascertain what types of activities have

been permitted by the cornpetent Authority to be carried out on the plot. The applicant has

also failed to submit details of amenities to be provided in the plotted scheme and

documents in support of it. The applicant also not disclosed/ submitted whether they

proposed to construct any residential/ commercial construction on the plot or otherwise.

16. We find that the applicant have not submitted any details or documents with regard

to the charges/amount to be collected of the land sold as such without any activity or the

individual plot. To decide the valuation for taxability it is must to know whether the

charges are collected on super built-up basis or on the actual measure of the plot. The

super built-up area includes the area used for common amenities, roads, water tank and

other infrastructure on a proportionate basis and charges in carpet area includes only

rleasurerlent of plot.

17 . Thus, in view of the above discussion we find that in absence of specific activities

proposed to be carried out by the applicant and lack of sufficient documents, the

application does not have any locus standii. Thus, we are not in position to pronounce the

Ruling on the application filed by the applicant. Therefore, we hold that the a,.nplioatio1,.

filed for Advance Ruling is not rnaintainable. ,, =l.
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18. In light of the foregoing, we rule as under -

RULING

The application is not maintainable in view of the above discussion.

(MILIND KA ) (AMIT KUMAR

MEMBER (S) MEMBER

Place: Ahrnedabad

Date: 3O_.12.2022
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