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Clause of Section 97(2) of| | (b) Applicability of a notification issued
CGST/HGST  Act, 2017, under the provisions of this Act

under which the questions

have been raised.
Date of Hearing: 13.09.2022

Memo |3\
Dated: &3/”7/&"9&
APPLICANT’S ELIGIBILITY FOR SEEKING AN ADVANCE RULING:
To file an application before the Authority of Advance Ruling, the

applicant must satisfy the conditions prescribed under the Central Goods and
Services Tax Act, 2017 (hereinafter referred to as CGST Act, 2017) and Haryana
Goods and Services Tax Act, 2017 (hereinafter referred to as HGST Act, 2017).
Since the provisions of both the Acts are parimateria, any reference to provisions of
CGST Act, 2017 in this order should be construed as a reference to corresponding
provisions in HGST Act, 2017 as well.

Sections 97(2) of the CGST Act, 2017 prescribes that Advance Ruling
may be sought inter alia on the question of (b) Applicability of a notification
issue under the provisions of this Act.

Proviso with reference to the Section 98(2) of CGST Act, 2017 states that
where the questions raised in the application is already pending or decided in any
proceedings in the case of the applicant under any provision of this Act, the
application may be rejected by the Advance Ruling Authority after providing an

opportunity of being heard to the applicant and in this case. The applicant has
undertaken in form ARA-O1 that the issue is neither pending nor decided in

any proceedings under any of the provisions of the Act. Besides the applicable
fees in the case has been paid. So, he is eligible to seek an Advance Ruling under
the above provisions and the case is being heard on merits.

I
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Statement of facts as per ARA-01:-

The applicant is Limited Liability Partnership Company registered under the
Goods and Services Tax Act, 2017. The applicant is engaged in the business of
providing security services to various business entities situated all over India.

The security services are provided in the form of deployment of security
personnels to keep ward & watch and providing safety and security of
assets/installations/offices/buildings/ properties/equipments etc. of the site or any
other locations as may be specified by the recipient.

The applicant's interpretation of law on the query:- As per section 2(98) of
CGST Act, "reverse charge" means the liability to pay tax by the recipient of
supply of goods or services or both instead of the supplier of such goods or
services or both sub-section (3) or sub-section (4) of section 9, or under sub-
section (3) or sub-section (4) of section 5 of Integrated Goods and Services Tax
Act. Therefore, under Reverse Charge Mechanism, the liability to pay tax is fixed
on the recipient of the supply of goods or services instead of the supplier in respect
of notified categories of goods or services.

Consequently, in exercise of the powers conferred by sub-section (3) of
section 9 of the CGST Act, the Central Government, vide Notification No.
13/2017-CT(Rate) dated 28.06.2017, notified certain categories of supply of
services on which the liability to pay tax is on the recipient of such services under
reverse charge mechanism (RCM). In the understanding of the applicant,
services provided by it are taxable @ 18% as per Notification No. 11/2017-CT
(Rate) Chapter 99 (Heading 9985). The Government vide Notification No.
29/2018 - dated 31.12.2018 amended Notification No. 13/2017 CT (Rate) dated
28.06.2017 to insert entry No. 14.

The relevant part of the notification is as under:-

Sr. No. | Category of Supply of Services Supplier of Services Recipient of Services

14. Security services (services provided | Any person other than | A registered person,
by way of supply of security | abody corporate located in the taxable
personnel) provided to a registered territory.”

person:  Provided that nothing
contained in this entry shall apply to,
(1) (a) a Department or Establishment
of the Central Government or State
Government or Union territory; or
(b) local authority; or
(c)Governmental agencies; which
has taken registration under the
Central Goods and Services Tax Act,
2017 (12 of 2017) only for the
purpose of deducting tax under
section 51 of the said Act and not for
making a taxable supply of goods or
services; or (ii) a registered person
paying tax under section 10 of the

said Act.
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Hence, the above-mentioned entry is applicable if Security services i.e.
services provided by way of supply of security personnel are provided by any
person, other than a body corporate, to a registered person. Therefore, tax shall be
paid on forward charge basis by the supplier and provisions of sub-section (3) of
section 9 of GST Law would not he applicable in the following cases:

a) Security services provided by any person to above mentioned exempted
categories of persons.

b) Security services provided by the body corporate to any person.

¢) Security services provided by any person to unregistered person.

As it can be seen from the above-mentioned provisions and
explanation, the responsibility to pay tax under reverse charge basis is casted upon
the recipient if he receives the notified security services from a person who is not a
body corporate. Accordingly, an explanation has been provided in Notification No.
13/2017-CT(Rate) itself to give definition to the term "body corporate” which is
reproduced below:

(b) "Body Corporate" has the same meaning as assigned to it in clause (11) of
section 2 of the Companies Act, 2013.

And as per Clause (11) of section 2 of the companies Act, 2013 "body corporate"
or "corporation" includes a company incorporated outside India, but does not
include- (i) a co-operative society registered under any law relating to co-operative
societies; and (ii) any other body corporate (not being a company as defined in this
Act), which the Central Government may, by Notification, specify in this behalf;

Perusal of section 2(11) of Companies act, 2013, reveals that the above
definition does not itself provide meaning of the term 'Body Corporate'. Rather it
provides certain inclusions and exclusions from us ambit for the purposes of this
notification under GST Law. The LLP is neither covered under inclusions clause
nor exclusions provided in the provisions. Accordingly, one need to understand the
term 'Body Corporate' by its general meaning. In general parlance, a 'Body
Corporate' is understood to mean any entity which has a legal existence separate
from its partners. Any LLP, incorporated under the Limited Liability Partnership
Act, 2008, has a separate identity and perpetual succession which is prima facie
sufficient to treat LLP as a body corporate. The Limited Liability Partnership Act,
2008 was enacted by Parliament to make provisions for formation and regulations
of LLPs and for matters connected therewith or incidental thereto, accordingly, it
will be appropriate to make reference to relevant provisions of the said Act of 2008
to understand nature of LLPs. Section 2(1)(d) of LLP Act, 2008, defines the term
'body corporate' as under: "Body Corporate" means a company as defined in clause
(20) of section 2 of the Companies Act, 2013 and includes-

(1) a limited liability partnership registered under this Act;
(i1) a limited liability partnership incorporated outside India; and
(ii1) a company incorporated outside India,
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but does not include-

(1) a corporation sole;

(ii) a co-operative society registered under any law for the time being in force; and
(iii) any other body corporate (not being a company as defined in section 3 of the
Companies Act, 1956 (1 of 1956) or a limited liability partnership as defined in
this Act), which the Central Government may, by Notification in the Official
Gazette, specify in this behalf.

Further, section 3 of LLP Act, 2008, describes nature of any Limited Liability
Partnership. Section 3: Limited Liability Partnership to be Body Corporate.

(1) A limited liability partnership is a body corporate formed and incorporated
under this Act and is a legal entity separate from that of its partners.

(2) A limited liability partnership shall have perpetual succession.

(3) Any change in the partners of a limited liability partnership shall not affect the
existence, rights or liabilities of the limited liability partnership

The Ministry of Corporate Affairs in "FAQS on nature of Limited Liability
Partnership" has described structure of LLP as: "LLP shall be a body corporate and
a legal entity separate from its partners. It will have perpetual succession".

Bare perusal of above provisions of Limited Liability Partnership Act,
2008 and FAQs of Ministry of Corporate Affairs it can be said that LLPs
incorporated under LLP Act, 2008 are body corporate for all legal purposes.

Reverting back to 2(11) of The Companies Act, 2013, which has been
referred by Notification No. 13/2017-CT(Rate), we are of the understanding
that LLPs are body corporates and accordingly is not covered by entry no. 14
of Notification No. 13/2017 CT(Rate), meaning thereby tax has to be paid by
the applicant under forward charge basis.

On the other hand, explanation (e) to Notification No. 13/2017-CTR,
describes the 'Limited Liability Partnership' as partnership firm. Relevant extracts
of Notification No. 13/2017-CTR are reproduced hereunder.

(e) A "Limited Liability Partnership" formed and registered under the provisions of
the Limited Liability Partnership Act, 2008 (6 of 2009) shall also be considered as
a partnership firm or a firm.

Due to the said explanation, there may be a view that tax is to be paid
by the recipient under RCM. However, point to be considered is that the entry no.
14 of the said notification does not make any reference to the term 'Partnership

firm, 'Limited Liability Partnership' or 'Firm". On the contrary, entry 14 of the said
notification, makes reference to the term 'Body Corporate' only, meaning of which

has been discussed above.

Therefore, in the understanding of the applicant, a Limited
Liability Partnership providing security services shall not be covered under

b
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entry 14 of the Notification No. 13/2017-CT(Rate) dated 28.06.2017 and
the tax liability arising from said supply should be paid by the applicant
under forward charge basis and not by the recipient under reverse charge
basis.

PERSONAL HEARING:

Sh. Jatin Harjai, Advocate present on behalf of the applicant and
enumerated the legal and factual aspects of the matter.

DISCUSSIONS AND FINDINGS:

The matter is being heard at length by the authority. The same is
examined on all legal aspects of the issue at hand. The query in the plain words is
that whether an LLP can be considered as Body corporate under the provisions of
the GST Act, 2017 or not? And if it is a body corporate, then as per provisions the
GST law, it shall charge tax on the supply of security services under forward
charge mechanism. Reverse charge mechanism of levying the tax under the Act
won’t be applicable in the present case. The above mentioned submissions of the
applicant with reference to the subject matter are being taken into cognizance and it
is observed that Body Corporate has not been defined under the GST Act, 2007
whereas the body corporate referred in the explanation (b) of the notification no.

13/2017-CT(Rate) which states that it will be have the same meaning as assigned to

it in section 2(11) of the Companies Act, 2013. Application of the notification no.

29/2018 dated 31.12.2018 in the present matter is to be considered on all factual

and legal aspects.

As per our understanding of the matter, the scope of the applicability
of the said notification is that the RCM is relevant only when the security services
are provided to a registered person and only when the supplier of services is any
person other than a body corporate. E.g. if a proprietary concern or a partnership
firm provides security services to a registered person then RCM is applicable but if
a private Ltd. Company provides such services the same will attract forward charge
instead of RCM. Following points can be inferred from the conjoint reading of the
notification and the provisions of the GST Act, 2017 and Companies Act, 2013 and
LLP Act, 2009:

a. The term ‘security services’ as per the notification means “services provided by
way of supply of security personnel”

b. Security services provided by any person other than a body corporate are to be
covered under the said notification.

c. Ifthe person is obtaining security services from a body corporate, the provisions
of RCM will not be applicable.

d. As per definition of “body corporate” under section 2(11) of the Companies Act,
2013. It includes a private company, public company, one personal company,
small company, Limited Liability Partnership, foreign company etc. However,
body corporate does not include-

(i) A co-operative society registered under any law related to co-operative

K

societies; and
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(i)  Any other body corporate (not being a company as defined in the
Companies Act, 2013) which the Central Government may, by
notification, specify in this behalf.

e. If the recipients of the services is not registered person than the liability to pay
tax under the GST Act is on the supplier of the security services as per section
9(1) though he is not a body corporate.

f. An LLP is being considered as a body corporate as per section 2(d) of LLP Act,
2008.

g. A person who is liable to pay tax under section 9(3) shall compulsorily register
under the GST Act.

For the better understanding of the issue at hand, the basic features of an
Limited Liability Partnership needs to be understood:-

In general terms, an LLP is a viewed as an alternate corporate business
model that involves the integration of the advantages of a limited liability company
with the flexibility of a partnership. It allows its members the flexibility of
organizing their internal structure as a partnership based on a mutually arrived
agreement. From the LLP Act, 2008 the main features inter alia are that the LLP
shall be a body corporate and a legal entity separate from its partners. Any two or
more person, associated for carrying on a lawful business with a view to profit,
may by subscribing their names to an incorporation document and filling the same
with the registrar, form-a Limited Liability Partnership. It will have perpetual
succession. Even if the partners opt to leave, the LLP persists. It can enter into the
contracts and own property in its own capacity. It is a separate legal entity
having to bear the full liability for its assets which makes it possible for
partners’ liability to be limited to their agreed contribution to the LLP.

The LLP Act, 2008 confers powers on the Central Government to apply
provisions of the Companies Act, 1956 as appropriate, by notification with such
changes or modifications as deemed necessary.

Whereas a Body Corporate is an organization such as a company or
government that is considered to have its own legal rights and responsibilities. The
body corporate is a separate legal entity and can enter into its own contracts and
manage its own legal proceedings.

From the above, it can be inferred that an LLP is an Body Corporate for the
purpose of Companies Act, 2013 and the same would apply to the term body
corporate for the purpose of the notification no. 13/2017-CGST(Rate) dated
28.06.2017 and as amended on 31.12.2018 vide notification no. 29/2018. In
consequence the Reverse Charge Mechanism would not be applicable in the
present case. Moreover, the legislative intention behind the application of RCM is
on those supplies in which the government/executive do not have control over the
supplier or who are working in the unorganized sector. So, the RCM is made
applicable for any person other than body corporate by the said notification.

In conclusion, it can be said that an LLP is a body corporate and so
excluded from the entry no. 14 of the notification no. 13/2017 dated 28.06.2017
and notification no. 29/2018 dated 31.12.2018. The applicant is required to

charge applicable tax on the security services supplied by him as per section
(
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9(1) of the CGST/HGST Act, 2017 read with the relevant provision of IGST

Act, 2017.
7. Ruling: -

Question

Whether services (Security services)
provided by the applicant LLP are
covered by entry 14 of Notification No.
13/2017-CT(Rate) dated 28.06.2017 and
liable for tax under reverse charge
mechanism or Not?

Answer
No (the services provided by the
applicant, limited liability company

partnership are not covered under the
entry 14 of the notification no. 13/2017
dated 28.06.2017 and 29/2018 dated
31.12.2018.  The charge
mechanism for the levy of tax under
section 9(3) is not applicable in the
present case).

reverse

§

(Sunder Lal)
Member CGST

Regd. AD/Speed Post
M/s AS&D Enterprise LI.P

Ground Floor, Mahendra Kumar Agarwal,

Amarjyoti School Wale, Sanoli Khurd,
Sonipat, Haryana-132103

Copy to:

1. The Additional Commissioner, Central Goods & Service Tax
Commissionerate, Plot No. 5, Sector 25, Panchkula (Haryana).

2. The Deputy Excise and Taxation Commissioner (ST), Range- Gurgaon,
District- Gurgaon (East), Ward- Gurgaon (East) Ward-1, Haryana.

3. The Deputy/ Assistant Commissioner, Central Goods & Service Tax,

Commissionerate:- Gurugram, Division:- East-1, Range:- R-29, Haryana.

Note: An Appeal against this advance ruling order lies before the Haryana

Appellate Authority for Advance Ruling for Goods and Service Tax Haryana

Vanijya Bhawan, Plot No. 1-3, Sector 5, Panchkula-134 151 (Haryana), within

30 days from the date of service of this order.
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