THE AUTHORITY ON ADVANCE RULINGS
IN KARNATAKA
GOODS AND SERVICES TAX
VANIJYA THERIGE KARYALAYA, KALIDASA ROAD
GANDHINAGAR, BENGALURU - 560 009

Advance Ruling No. KAR ADRG 116/2019

Dated: 30" September, 2019
Present:

1. Sn. Harish Dharnmia,
Additional Commissioner of Central Tax .+ . Member {Central Tax)

2. Dr. Bavi Prasad M.P.

Joint Commissioner of Commercial Taxes .+ .. Member (State Tax)
i 1 e M/s Arivu Educational Consultants Pvt. Ltd.,
| Dampsns aodress ol Hie No.37, 4 Main, Maruthi Extention,
| apphicant Rajajinagar, Bengaluru-560021
Ir 2. | GSTIN or User 1D} 29AADCANS28I1Z2G
| . | Date of filing of Form GST .
_3. ARA-01 e 17-01-2019
4. | Represented by 511, Rakesh, K.5. Chartered Accountant
3 Jurisdictional Authority - | Commissioner of Central Tax,
i J_Centre | Bangalore North Commissionerate.
6. | Jurisdictional Authority - LGSTO-130 A, Bengaluru

State

Yes, discharged fee of Rs.5,000/- under
Whether the payment of CGST Act vide CIN HDFC19012900098389
7. | fees discharged and if yes, | dated 16-01-2019 & Rs 5,000/- under KGST
the amount and CIN Act wvide CIN RBIS18092000093862 dated
15-09-2018

ORDER UNDER SECTION 98(4) OF CGST ACT, 2017
& UNDER SECTION 98(4) OF KGST ACT, 2017

1. M/s Arivu Educational Consultants Pvt, Ltd., No.37, 4% Main, Maruthi
Extention, Rajajinagar, Bengaluru-560021, (herein after referred as applicant)
having GSTIN number 29AADCAO0528J1ZG, filed an application for Advance Ruling
under Section 97 of CGST Act, 2017 & KGST Act 2017 read with Rule 104 of CGST
Rules 2017 / KGST Rules 2017, in form GST ARA-01, discharging the fee of
Rs.5,000/- each under the CGST Act and the KGST Act.

2. The Applicant is a private limited company, registered under the Goods and
Services Act, 2017, provides the coaching, learning and training services in relation
to under-graduate, graduate and post-graduate degree, diploma and professional
courses on a standalone bases to students or for any institution, corporate,
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company, institutes, universities and celleges in the subject and branches of all
types of disciplines such as commerce, hardware, software, computer, science,
arts, business management, engineering, medical, industrial, pharmacy, mining,
military, dance, acting, sports, journalism and any other field of education and set
up of coaching and training classes/ centres in relation to the same,

3. In this process the applicant collects certain amount as exam fee from the
students and remits the same to the respective institute or college or universities
without any profit element. In one such transaction the applicant collects CIMA
(Chartered Institute of Management Accountants) exam fee from the students
registered with applicant for coaching and remits the exact amount collected to
CIMA on behalf of the students.

4. The Applicant had sought advance ruling on the guestion:

Does the activity of collecting exam fee (charged by any university or
institution) from the students and remitting to that particular university or
Institution without any valie addition to it, amount to taxable service.

5. The applicant reiterated that they provide services as reiterated above and
during this process collect certain amount as exam fee from the students and remit
the same to the respective institute or college or universities without any profit .
element. When they collect fee from the students and make the payment to CIMA
on authorization from the students then in such cases the applicant acts as a pure
agent and this payment is separately indicated in the invoice issued to the
respective students. Applicant provides this kind of service te the students in
addition to the services of training and coaching institute. The applicant is of the
opinion that this kind of activity will not amount to service and is not liable for
GST.

PERSONAL HEARING

6. Sri. Rakesh K.S. Chartered Accountant and authorised representative of the
applicant appeared for personal hearing proceedings made the following
submissions:

6.1 The Applicant provides coaching, learming and training services in relation
to under-graduate, graduate and post-graduate degree, diploma and professional
courses on a standalone bases to students or for any institution, corporate,
company, institutes, universities and colleges in the subject and branches of all
types of disciplines such as commerce, hardware, software, computer, science,
arts, business management, engineering, medical, industrial, pharmacy, mining,
military, dance, acting, sports, journalism and any other field of education and set
up of coaching and training classes/ centers in relation te the same.

6.2 In this process, the applicant collects certain amount as exam fee from the
students and remits the same in bulk to the respective institute or college or
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universities without any additional charges or profit element. When they collect fee
and make the payment on authorization of the student in such cases, the applicant
states that he acts as pure agent and this payment is separately indicated in the
invoice issued to the respective students.

FINDINGS AND DISCUSSION

7. We have considered the submissions made by the applicant in their
application for advance ruling as well as the submissions made by Sri. Rakesh
K.S., Chartered Accountant and duly authorised representative of the applicant,
during the personal hearing. We also considered the issue involved, on which
advance ruling is sought by the applicant, relevant facts & the applicant’s
interpretation of law.

At the putset, we would like to state that the provisions of both the CGST
Act and the KGST Act are the same except for certain provisions. Therefore,
unless a mention is specifically made to such dissimilar provisions, a reference
to the CGST Act would also mean a reference to the same provisions under the
KGST Act.

Tl On verification of the nature of the activity carried out by the applicant with
regard to the question it was observed that they provide coaching, learning and
training services in relation to under-graduate, graduate and post-graduate degree,
diploma and professional courses on a standalone bases to students or for any
institution, corporate, company, institutes, universities and colleges in the subject
and branches of all types of disciplines such as commerece, hardware, software,
computer, science, arts, business management, engineering, medical, industrial,
pharmacy, mining, military, dance, acting, sports, journalism and any other field of
education and set up of coaching and training classes/ centers in relation to the
same. For the coaching services provided the applicant, the applicant is liable to
pay taxes and this is not a subject matter of this advance ruling.

7.2 In this process applicant also collects certain amount as exam fee from
the students and remits the same to the respective institute or college or
universities without any additional charges or profit element. The applicant makes
the payment in bulk on behalf of all students, after collecting the same and then
issues invoice to the student for the reimbursement of the payment made on behalf
of him. This payment is separately indicated in the invoice issued to the respective
students.

7.3 “Educational institution” is defined in Para 2(y) of the Netification No.
12/2017- Central Tax (Rate), the 28th June, 2017 as an institution providing
services by way of:

* Pre-school education and education up to higher secondary school or
equivalent;

Arivu Educational Consulrant Page 3of 6



« Education as a part of a curniculum lor obtaining a qualification
recognized by any law for the time being in force;

+ Education as a part of an approved vocational education course;

The applicant is an educational consultant and a professional in the field of
education who uses his experience in teaching, to help with curriculum
development and other issues those schools, organizations, and parents may face.
The applicant conducts the training or coaching classes for the students, to guide
or train or prepare them to take the exam in the respective institute or college or
universities, It does not have any specific curriculum and do not conduct any
examination or award any qualification. Hence the applicant does not quahfy as
educational Institution.

7.4 In this process, the applicant collects fee for coaching or training classes
they conduct from the student which attract GST @18%. Apart from thas the
applicant alse collects certain amount, as exam fee, from the students and remits
the same to the respective institute or college or universities, without any addition
to it. In one such transactions applicant collects CIMA (Chartered Institute of
Management Accountants) exam fee from the students who registered with
applicant for coaching and remit the exact amount collected to CIMA on behalf of
the student. For this entire applicant issues invoice to the students mentioning
separately the fee collected for the coaching or training classes and fee collected as
examination fee.

i The applicant contends that when they collect fee and make the payment
to CIMA on authorization from the student the in such cases the applicant acts as
pure agent and applicant collects the exact amount from the student and remit the
same to the CIMA without any addition. This payment is separately indicated in the
invoice issued to the respective students. The applicant is providing this kind of
facility to the student in addition to the services as training and coaching institute.

8. Rule 33 of the CGST Rules 2017 reads as under:

“Value of supply of services in case of pure agent

Notwithstanding anything contained in the prowisions of this Chapter,
the expenditure or costs incurred by a supplier as a pure agent of the
recipient of supply shall be excluded from the value of supply, if all the
Jollowing conditions are satisfied, namely, -

(1] the supplier acts as a pure agent of the recipient of the supply,
when he makes the payment to the third party on authorisation by
such recipient;

(i) the payment made by the pure agent on behalf of the recipient of
supply has been separately indicated in the invoice issued by the
pure agent to the recipient of service; and
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(iti) the supplies procured by the pure agent from the third party as a
pure agent of the recipient of supply are in addition to the services
he supplies on his own account.

Explanation.- For the purposes of this rule, the expression “pure
agent” means a person who-

(a) enters into a confractual agreement with the recipient of supply
to act as his pure agent to incur expenditure or costs in the course
of supply of goods or services or both;

(b} neither intends to hold nor holds any title to the goods or
services or both so procured or supplied as pure agent of the
recipient of supply;

(e} does not use for his oum interest such goods or services so
procured; and

(d) recewes only the actual amount incurred to procure such goods
or services in addition to the amount received for supply he
provides on his own account.”

8.1 The applicant is collecting the exact amount payable to institute or college
or universities as exam fee from the students (service recipient) and remits the
same amount to the respective institute or college or universities (third party)
without any profit element or additions, on the authorization of the student. This
payment is separately indicated in the invoice issued to the respective students.
The applicant providing this kind of services to the student in addition to the
services as training and coaching institute. Hence the applicant satisfies all the
conditions of the pure agent as narrated in the Rule 33 of the CGST Rules, 2017,
Therefore amount of fee collected by the applicant from the student as exam fee
which is remitted to the respective institute or college or universities is excluded
from the value of supply.

9.  In view of the foregoing, we pass the following

RULING

The activity of collecting exam fee (charged by any university or institution)
from students and remitting the same to that particular university or
institution without any value addition to it 18 a service as a pure agent and
hence the value is excluded from the taxable value of the applicant as per Rule
33 of the Central GST Rules / Karnataka GST Rules.

M

(Harish Dharnia) (Dr. Rav sad M.P.)
Member Member
Place: Bengaluru,
Date: 30.09.2019
To,
The Applicant
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Copy lo:
1. The Principal Chief Commissioner of Central Tax, Bangalore Zone, Karnataka.
2. The Commissioner of Commercial Taxes, Karnataka, Bengaluru.

3. The Commissioner of Central Tax, Bangalore North Commissionerate,
Bengaluru.

4, The Asst. Commissioner, LGSTO-30 A, Bengaluru.

5. Office Folder.
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