THE AUTHORITY ON ADVANCE RULINGS
IN KARNATAKA
GOODS AND SERVICES TAX
VANIJYA THERIGE KARYALAYA, KALIDASA ROAD
GANDHINAGAR, BENGALURU - 560009

Advance Ruling No. KAR ADRG 24/2019
Date : 12-09-2019
Present:

1. Sri. Harish Dharnia,
Additional Commissioner of Central Tax, . . .. Member (Central Tax)

2. Dr. Ravi Prasad M.P.
Joint Commissioner of Commercial Taxes . . .. Member (State Tax)

M/s Banyan Tree Advisors Private Ltd,

1 Name and address of the Flat No. 2966, 4th Cross, 12th Main
; applicant Road, Indiranagar, HAL, Bengaluru -
560008 e
2. GSTIN or User ID 29AACCB4492Q1ZY

Date of filing of Form GST

ARA-O1 19.03.2018

Sri Gururaja Sridhara,

% Represented by Chartered Accountant

Jurisdictional Authority The Principal Commisssioner of

5. Central Tax, Bangalore East
Centre R,
Commissionerate, Bengaluru
6. Jurisdictional Authority — LGSTO-45, Bengaluru

State

Yes, discharged fee of Rs.5,000/- each
Whether the payment of fees - | ;4o ‘CGET Act and KGST Act vide

7. gﬁiﬁigzﬁ c?‘é‘frjf yes, the CIN 18022329002655 dated
23.02.2018

ORDER UNDER SECTION 98(4) OF THE CENTRAL GOODS & SERVICES
TAX ACT, 2017 AND UNDER 98(4) OF THE KARNATAKA GOODS &
SERVICES TAX ACT, 2017

3

1 M/s Banyan Tree Advisors Private Limited, (called as the ‘Applicant
hereinafter), Flat No. 2966, 4th Cross, 12th Main Road, Indiranagar, HAL,
Bengaluru - 560008 , having GSTIN number 29AACCB4492Q1ZY, have
filed an application for Advance Ruling under Section 97 of CGST Act,2017
& KGST Act, 2017 read with Rule 104 of CGST Rules 2017 & KGST Rules
2017, in form GST ARA-01 discharging the fee of Rs.5,000/- each under the
CGST Act and the KGST Act.
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2 The Applicant is a Private Limited Company and are registered under
the Goods and Services Act, 2017. The applicant has sought advance ruling
in respect of the following question:

Whether they need to charge GST on the Portfolio Management
Services provided to Non-resident client, where the client pays fee in
foreign currency from their overseas account to the account of the
Portfolio manager?

3. The applicant furnishes some facts relevant to the stated activity:

a.

Banyan Tree

The applicant states that they are into the business of providing
portfolio management services and portfolio advisory services,
as defined by the SEBI regulations. They have received approval
to practice the portfolio management business as defined by
SEBI (Portfolio Managers) Regulation, 1993 on 1st June 2005.

The applicant submits that they, as a Portfolio Manager, are
currently offering Discretionary Portfolio Management Services.
The Portfolio Manager manages each portfolio individually, with
a common approach to investing which focuses on capital
protection and a reasonable rate of appreciation. The funds
invested by the clients are managed by the Portfolio Manager.
The funds are held in the name of the client in their bank and
the Demat account is held with the local custodian bank and
the Portfolio Manager has the Power of Attorney to manage the
funds.

The Applicant, being a Portfolio Manager, provides services to
Resident and Non-resident clients. For the Portfolio
Management services, the Portfolio Manager charges a fee to its
client.

The applicant states that Section 12 and 13 of the IGST Act
provides various provisions to enable determination of place of
supply in case supply of services. Section 12 provides for place
of supply provisions when both supplier of service and the
recipient are located in India (taxable territory) whereas, either
of the supplier or recipient are located outside India, then the
provisions are governed by Section 13 of the IGST Act.

The applicant further states that as per the default or principal
rule of place of supply of cross border services, the location of
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the recipient of service is the place of supply. However, in case
the location of recipient of service is not available in the ordinary
course of business, the place of supply shall be the location of
the supplier of service [section 13(2) of the IGST Act]. In this
case, the place of supply of the services provided by the Portfolio
Manager to a non-resident client shall be the location of the
recipient of services, that is outside India.

The applicant states that the location of the service provider and
the location of the service recipient is very important for
determining the nature of a supply (i.e. inter-State or intra-
State) and also for ascertaining the place of supply as the place
of supply is preponderantly pegged to the location of the service
recipient or the location of the service provider or the service
recipient. The IGST Act defines the location of the recipient of
service and the provider of service with a view to address such
issues.

Location of the recipient of service has been defined as -

Where. . . Then. . .

A supply is received at a place

of Eraineas o which The location of such place of

registration has been obtained business
A supply is received at a place
other . than . the - place of TR R e e

business for which registration

has been obtained (a fixed SR dwinen
establishment else where)
A supply is received at more | The location of the

than one establishment,
whether the place of business
or fixed establishment

establishment most diresctly
concerned with the receipt of
the supply

In the absence of such places

The location of the usual place
of residence of the recipient

In this case, the recipient of services is the location of the usual
place of residence of the recipient, i.e. outside India.

The applicant contends while concluding based on the
provisions of section 13 of IGST Act that
i. The place of supply of service: in case of services provided
by the Portfolio Manager i.e. applicant to their Non-resident
clients shall be outside of India
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ii. Also since the location of recipient of services is outside
India and the Non-resident clients are paying the portfolio
management fees in foreign currency in convertible foreign
exchange from their overseas account to the account of the
Portfolio Manager, the place of supply of service is outside
India.

The above is subject to providing services under bond or
Letter of Undertaking and subject to such conditions,
safeguards and procedure as prescribed in notification no.
37/ 2017 and circular 8/2017 in this regard, without
payment of IGST.

PERSONAL HEARING / PROCEEDINGS HELD ON 03.04.2018.
4. Sri Gururaj, Chartered Accountant and duly authorised representative

of the applicant appeared for personal hearing proceedings held on
03.04.2018 & reiterated the facts narrated in their application.

5. FINDINGS & DISCUSSION:

3.1 We have considered the submissions made by the Applicant in their
application for advance ruling as well as the submissions made by
Sri Gururaj, Chartered Accountant and duly authorised representative of
the applicant during the personal hearing. We have also considered the
issues involved, on which advance ruling is sought by the applicant, and
relevant facts.

.2 At the outset, we would like to state that the provisions of both the
CGST Act and the KGST Act are the same except for certain provisions.
Therefore, unless a mention is specifically made to such dissimilar
provisions, a reference to the CGST Act would also mean a reference to the
same provisions under the KGST Act.

5.3 The applicant seeks advance ruling on the question that whether the
Portfolio Management services being provided by them to the non-resident
Indian clients are taxable to GST or not. Further they contend that in the
instant case the place of supply is outside India and hence the supply
amounts to export of service & consequently be “zero-rated”.
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5.4 At this juncture, we draw attention to Sub-section (6) of section 2
of the Integrated Goods and Services Tax Act, 2017 which defines “export
of services” as under:

“(6) export of services” means the supply of any service when,—

(i) the supplier of service is located in India;

(i1) the recipient of service is located outside India;

(iii)  the place of supply of service is outside India;

(iv) the payment for such service has been received by the
supplier of service in convertible foreign exchange; and

(v)  the supplier of service and the recipient of service are not
merely establishments of a distinct person in accordance with
Explanation 1 in section 8;

It is clearly evident from the above that the place of supply of the
services must be outside India for the said services to be considered as
“export of services”. Therefore determination of place of supply is very
crucial in the instant case so as to decide whether the provision of said
services amount to export of services or not. Now, thus we proceed to
examine whether the question on which the applicant sought advance

ruling is admissible in terms of Section 97(2) of the CGST Act 2017 or
not.

2.9 We draw attention to Sub-section (2) of Section 97 of the CGST Act
2017 which prescribes the issues on which advance rulings can be sought
by the applicant. The said section reads as under:

“(2) The question on which the advance ruling is sought under this Act,
shall be in respect of,—

(a) classification of any goods or services or both;

(b) applicability of a notification issued under the provisions of this
Act;

(c) determination of time and value of supply of goods or services or
both;

(d) admissibility of input tax credit of tax paid or deemed to have
been paid;

(e) determination of the liability to pay tax on any goods or services or
both;

(f) whether applicant is required to be registered;

(g) whether any particular thing done by the applicant with respect to
any goods or services or both amounts to or results in a supply of
goods or services or both, within the meaning of that term.”
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The question raised by the applicant on which advance ruling has
been sought for does not fall under any of the category of Section 97(2) of
the CGST Act 2017. Further it is an admitted fact that the applicant’s
question is related to place of supply and hence it is not a matter on
which this authority is empowered to give a ruling. Therefore the instant
application is liable for rejection and hence we do not intend to get into
the merits of the case.

6. In view of the foregoing, we pass the following

RULING

The question on which the applicant has sought an advance ruling is
not a matter on which the Authority for Advance Ruling is empowered
to give an advance ruling and hence the application is hereby

rejected.
@W' &

(Harish Dharnia) (Dr. agad.M.P.)
Member Member

Place : Bengaluru,

Date : 12-09-2019

To,

The Applicant

Copy to :

The Principal Chief Commissioner of Central Tax, Bangalore Zone, Karnataka.

The Commissioner of Commercial Taxes, Karnataka, Bengaluru.

The Principal Commissioner of Central Tax, Bangalore East Commissionerate,
Bengaluru.

The Asst. Commissioner, LGSTO-45, Bengaluru.
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