THE AUTHORITY FOR ADVANCE RULINGS
IN KARNATAKA
GOODS AND SERVICES TAX
VANIJYA THERIGE KARYALAYA, KALIDASA ROAD
GANDHINAGAR, BENGALURU - 560 009

Advance Ruling No. KAR ADRG 31 / 2022
Dated: 08-09-2022
Present:

1. Dr. M.P. Ravi Prasad
Additional Commissioner of Commercial Taxes . ... Member (State)

2. Sri. T. Kiran Reddy
Additional Commissioner of Customs & Indirect Taxes . ... Member (Central)

Name and address of the M/s. Rabia Khanum,

1, e No.19/2-6, Ranoji Rao Road,
PP Basavanagudi, Bengaluru-560 004.
2. | GSTIN or User ID 292200000516ARU
Date of filing of Form GST
3. ARA-O1 30-05-2022
Santhosh S.
4. |R
Rprescnied by Chartered Accountant
= Jurisdictional Authority - -NA-
" | Centre
et T
6. urisdictional Authority NA-
State

Yes, discharged fee of Rs.5,000-00 under CGST
Act and Rs.5,000-00 under SGST Act vide
Challan No. CPIN 22042900470724

Dated 25-04-2022

Whether the payment of
7. | fees discharged and if yes,
the amount and CIN

ORDER UNDER SECTION 98(4) OF THE CGST ACT, 2017
& UNDER SECTION 98(4) OF THE KGST ACT, 2017

M/s. Rabia Khanum, No.19/2-6, Ranoji Rao Road, Basavanagudi, Bengaluru-
560004 (hereinafter referred to as ‘The applicant) have filed an application for Advance
Ruling under Section 97 of CGST Act, 2017 read with Rule 104 of CGST Rules, 2017
and Section 97 of KGST Act, 2017 read with Rule 104 of KGST Rules, 2017, in FORM
GST ARA-01 discharging the fee of Rs.5,000/- each under the CGST Act and the KGST
Act.
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i Whether GST is applicable for the consideration received on sale of
sites? If yes, at what rate and on what value?

i. Whether GST is applicable for the advance received towards sale of
site? If yes, at what rate and on what value?

i, Whether GST is applicable on sale of plots after completion of works
related to basic necessities?

w. If GST is chargeable on any of these transactions, can the applicant
collect the GST from the prospective buyers?
v. If GST is chargeable on any of these transactions whether the

applicant is eligible for claiming Input Tax Credit that they pay on the
expenses they incur on development?

4. Admissibility of the application: The question is about the “determination of the
liability to pay tax on any goods or services or both” and hence is admissible under
Section 97(2)(e) of the CGST Act 2017.

5. BRIEF FACTS OF THE CASE: The applicant furnishes some facts relevant to the
issue:

9.1 The applicant states that she owns three acres of land at Sy No.61/8 (old Sy
No.61/1), Bagganadu Village, J G Halli Hobli, Hiriyur Taluk, Chitradurga District
hereinafter and they will be applying for permission from the concerned Government
Authorities to convert this land for residential usage wherein they will be forming small
plots of land (residential sites), and sell them to individuals.

5.2 The applicant states that they will be developing the land as per regulations of the
District Town and Country Planning Act. The Karnataka Real Estate Regulation Act and
other zonal regulations that would be applicable while obtaining sanction of the plan.
The development of land includes formation of roads, formation of rain water drains,
laying of electricity cables, water pipes, sewerage lines, drilling of borewells for supply of
water, construction of water tank for storage and supply of water, setting up of a power
sub-station and obtaining connection from Electricity board for supply of electricity etc,
which are basically required for human inhabitation. Without providing these basic
necessities, the concerned authorities will not grant permission to sell the plots to
individuals for construction of houses.

5.3 The applicant states that the activities they need to follow in a sequence are as
under:

a. Obtaining conversion of land for residential usage.
b. Prepare a plan to divide the land into small pieces and provide basic
necessities as per sanctioning authority the District Town and Country Planning
Act.
c. File the plan with the DTCPA authorities and obtain approval.
d. Register the project with The Karnataka Real Estate Regulation Authorities
_.and comply with their requirements.
ot M\fa@b btain a work order from DTCPA authorities, which describes the details of

Cork that they need to complete before the plots are said to be ready for sale.
mplete development works as prescribed.
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g. Handover the works of the roads, drains, parks, playgrounds, bus stops,
places identified for construction of places of worship etc. to the DTCPA
authorities.

h. Comply with the regulations of RERA.

i. Sell plots to the customers.

j- File relevant documents with the RERA authorities for successful
implementation and completion of the project.

5.4 The applicant states that they need to handover the works of the roads, drains,
parks, playgrounds, bus stops, places identified for construction of places of worship
etc. to the DTCPA authorities. From then, they will start collecting taxes from the
owners for maintenance. For all the unsold plots, the applicant have to start paying
taxes till they are sold. The development works will then become the property of the
authorities and is not sold or transferred to any individual. The transfer of the
ownership of the said plots will happen under The Transfer of Property Act.

5.5 The applicant states that they will not be entering into an agreement with any
prospective buyer, where consideration is separately identified between cost of the plot
and cost of development.

5.6 The applicant states that they enter into agreement of sale with the prospective
customers towards sale of individual sites and receive advances for the same. On
receipt of the full consideration, the sale deed will be executed.

5.7 The applicant states that they may be executing agreements with prospective
customers only after receipt of the plan approval from DTCPA Authorities. All the
prospective buyers are aware of the fact that they will be purchasing a plot worthy of
constructing a house to live since the authorities will be maintaining and managing the
amenities required for living.

5.8 The applicant states that all unsold plots will be put to sale after completion of the
works related to basic necessities, handing over of works of the roads, drains, parks,
playgrounds, bus stops, etc to the authorities.

5.9 The applicant states that Schedule III of the CGST Act, 2017 clearly specifies that
sale of land is neither sale of goods nor services and since they are developing the land
and selling it as sites they are seeking ruling on the same.

PERSONAL HEARING / PROCEEDINGS HELD ON 07-07-2022

6. Shri Santhosh S, Chartered Accountant and Duly Authorised Representative
appeared for personal hearing proceedings held on 07-07-2022 and reiterated the
facts narrated in their application.

FINDINGS & DISCUSSION
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the KGST Act.

8. We have considered the submissions made by the applicant in their application for
advance ruling. We have also considered the issues involved on which advance ruling
is sought by the applicant and the relevant facts along with the arguments made by the
authorized representative and also their submissions made during the time of hearing.

9. The Applicant is an individual who owns land and planning to convert that land into
residential sites and sell them to individuals and the applicant seeks advance ruling
whether GST is applicable on sale of these sites.

10. Now let us examine the entries of schedule III of CGST Act 2017 and the same is
reproduced below:

SCHEDULE II1.
[ See section 7 |
ACTIVITIES OR TRANSACTIONS WHICH SHALL BE TREATED
NEITHER AS A SUPPLY OF GOODS NOR A SUPPLY OF SERVICES

R
5. Sale of land and, subject to clause (b) of paragraph 5 of Schedule II,
sale of building.

Activities or transactions which shall be treated neither as a supply of goods nor a
supply of services are listed under Schedule III of CGST act 2017 and sale of land is
listed in entry No. 5 of the same. Thus we can say that sale of land (subject to clause
(b) of paragraph S of Schedule II, sale of building) is neither a supply of goods nor a
supply of services subject to conditions mentioned therein.

11. CBIC has issued circular No.177 dated: 03.08.2022 and has issued clarification
on whether sale of land after levelling, laying down of drainage lines etc., is taxable
under GST as below:

14.Whether sale of land after levelling, laying down of
drainage lines etc., is taxable under GST

14.1 Representation has been received requesting for -clarification
regarding applicability of GST on sale of land after levelling, laying
down of drainage lines etc.

s per Sl no. (5) of Schedule III of the Central Goods and Services
&Y, 2017, ‘sale of land’ is neither a supply of goods nor a supply of
5, therefore, sale of land does not attract GST.
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14.3 Land may be sold either as it is or after some development such as
levelling, laying down of drainage lines, water lines, electricity lines, etc.
It is clarified that sale of such developed land is also sale of land and is
covered by Sr. No. 5 of Schedule III of the Central Goods and Services
Tax Act, 2017 and accordingly does not attract GST.

14.4 However, it may be noted that any service provided for
development of land, like levelling, laying of drainage lines (as may be
received by developers) shall attract GST at applicable rate for such
services.

Thus CBIC has clarified that land may be sold either as it is or after some
development such as levelling, laying down of drainage lines, water lines, electricity
lines and sale of such developed land is also sale of land and is covered by Sr. No. 5
of Schedule III of the Central Goods and Services Tax Act, 2017 and accordingly does
not attract GST.

12. Thus in view of entry No. 5 of schedule III of CGST Act 2017 and clarification
issued by CBIC mentioned supra we hold that sale of land does not attract GST.

13. In view of the foregoing, we pass the following
RULING

i.  GSTis not applicable for the consideration received on sale of site.
.  GST is not applicable for the advance received towards sale of site.
ii.  GST is not applicable on sale of plots/sites even when they are sold
after completion of works related to basic necessities
iv.  In view of the ruling given at question (i), this question becomes redundant.
v. In view of the ruling given at question (i), this question becomes refflundant

Ipey=

(Dr. M.P. Ravi Prasad)

Msebeier i, A

Karnataka Advance Ruling Authority MEMDER i

Place: Bengaligauru - 560 009 Karnataka Advance Ruling Authority
Bengaluru - 560 009

Date: 08-09-2022

To,
The Applicant
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