THE AUTHORITY ON ADVANCE RULINGS
IN KARNATAKA
GOODS AND SERVICES TAX
VANIJYA THERIGE KARYALAYA, KALIDASA ROAD
GANDHINAGAR, BENGALURU - 560 009

Advance Ruling No. KAR ADRG 62/ 2019
Dated: 20tk September, 2019
Present:

1. Sri. Harish Dharnia,
Addl. Commissioner of Central Tax . . . . Member (Central Tax)

2. Dr. Ravi Prasad M.P.
Joint Commissioner of Commercial Taxes . . . . Member (State Tax)

M/s Knowlarity Communications Pvt. Ltd.,

exes s address of the “We Work India Management Pvt Ltd”

applicant Residency Road, Bengaluru 560025
2. GSTIN or User ID 29AADCK7606G1ZF
Date of filing of Form
3. GST ARA-01 04.09.2018
4. | Represented by Sri Atul Puri, Chartered Accountant
5 Jurisdictional Authority Commissioner of Central Tax, Bangalore-
- — Centre South, Queens Road, Bengaluru
5. Jurisdictional Authority LGSTO-020, Bengaluru

— State

Yes, discharged fee of

Whether the payment of |1. Rs.5,000/- under CGST Act vide CIN
7: fees discharged and if ICIC18092900010560 dated 03.09.2018
yes, the amount and CIN |2, Rs.5,000/- under KGST Act vide CIN
ICIC18082900005342 dated 01/08.2018

ORDER UNDER SECTION 98(4) OF THE CENTRAL GOODS AND
SERVICES TAX ACT, 2017 AND UNDER SECTION 98(4) OF THE
KARNATAKA GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017

13 M/s Knowlarity Communications Private Limited, (called as the ‘Applicant’
hereinafter), having GSTIN number 29AADCK7606G1ZF, have filed an application
for Advance Ruling under Section 97 of CGST Act, 2017 & KGST Act, 2017 read
with Rule 104 of the CGST Rules 2017 & KGST Rules 2017, in FORM GST ARA-01,
discharging the fee of Rs.5,000/- each under the CGST Act and the KGST Act.

2 The Applicant is a Private Limited Company and is registered under the
Goods and Services Act, 2017. The applicant has sought advance ruling in respect
of the following question:
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Whether or not a registered person under the Goods and Services Tax Act,
2017 can claim eligible input tax credit of goods and services tax paid on input
invoices of goods or services procured or availed by a registered person before
its effective date of registration under GST, where such inputs are eligible
input credits and for the purpose of furtherance of business?

3 The applicant furnishes some facts relevant to the stated activity:

a. The applicant states that he is engaged in the business of providing cloud
telephony internet based communication solutions to its customers in
different States of India through its offices in such State and has its
corporate office in Gurugram, Haryana.

b. The Company is having centralized accounting system and books of
accounts are maintained at the Corporate Office located in the State of
Haryana. During the Service Tax Regime, centralized billings used to happen
from the corporate office for services rendered in different States of India. In
order to render services in any state, the Company first requires to take a
virtual office in that State where it can get the telephone number registered
which it obtained from a telephone operator. In other States, like
Maharashtra, Delhi and Karnataka, the Company has taken virtual offices
where the telephone numbers obtained from the telecom operators are
registered. After getting the telephone numbers registered, the Company
gives these numbers to its customers for providing their “Super
Receptionists Services”.

4. On the issue on which Advance Ruling is sought, the applicant states that
whether or not a person registered under Goods and Services Tax Act, 2017 is
eligible to claim input tax credit of GST charged on invoices, of goods or services
procured or received by such registered person, issued on such registered person
before its effective date of registration under GST Act, provided such inputs are
eligible input credits and received in the course or furtherance of business and the
time period to claim the input tax credit under section 16(4) of the CGST Act, 2017
has not lapsed.

4.1 The Company, in order to save itself from losing the amount of input tax
credit of intra-State Karnataka GST, which is charged by the telecom operators on
Company in the state of Karnataka, has got itself registered under the GST Law in
the State of Karnataka. The effective date of registration is 01.04.2018.

4.2 The Company received certain input invoices of goods or services procured by
its office located in the State of Karnataka. These invoices were issued during July
1st, 2017 to March 31st, 2018. Now the Company intends to seek clarification,
whether or not its registered office in the state of Karnataka will be eligible to claim
input tax credit of Goods and Services Tax charged on such invoices of supply
procured by it on a date prior to 01.04.208 (i.e. effective date of registration in the
state of Karnataka).
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4.3 In this regard, the applicant makes the following submissions

a. Section 16 of the CGST Act, 2017 defines the eligibility and condition for taking
input tax credit: :
“Every registered person shall, subject to such conditions and restrictions as
may be prescribed and in the manner specified in section 49, be entitled to take
credit of input tax charged on any supply of goods or services or both to him
which are used or intended to be used in the course or furtherance of his
business and the said amount shall be credited to the electronic credit ledger of
such person.”

b. Section 16(2) of the CGST Act, 2017 provides that:

“Notwithstanding anything contained in this section, no registered person shall
be entitled to the credit of any input tax in respect of any supply of goods or
services or both to him, unless, -

(a) he is in possession of a tax invoice or debit note issued by a supplier
registered under this Act, or such other tax paying documents as may be
prescribed;

(b) he has received the goods or services or both;

(c) subject to the provisions of section 41 or section 43A, the tax charged in
respect of such supply has been actually paid to the Government, either in
cash or through utilisation of input tax credit admissible in respect of the
said supply; and

(d) he has furnished the return under section 39.”

c. Section 16(4) of the CGST Act, 2017 provides that
“A registered person shall not be entitled to take input tax credit in respect of
any invoice or debit note for supply of goods or services or both after the due
date of furnishing of the return under section 39 for the month of September
following the end of the financial year to which such invoice or invoice relating
to such debit note pertains or furnishing of the relevant annual return,
whichever is earlier.”

d. Ongoing through the above provisions, inter-alia other provisions contained
under the GST Law, the applicant states that it is pertinent to note that, the
section empowers a “registered person” entitled to take credit of the input tax.
The section does not restrict a registered person from taking input tax credit of
invoices which were issued by the suppliers before the effective date of
registration of the person claiming such input tax credit under the CGST Act,
2017. (emphasis supplied by the applicant).

e. Principally, the section entitles a person to take input tax credit if following
conditions are satisfied:
1. Person is registered under the CGST Act;
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2. Supply must be used or intended to be used in the course or furtherance of
his business

3. He is in possession of tax invoice
4. He has received the goods or services

If the above conditions are fulfilled, inter-alia other provisions contained under
the Act, a registered person may take the input tax credit. The substantial
benefits of taking the credit may not be withdrawn from the tax payer only
because of the reason where he delayed in obtaining the registration under the
CGST Act in prescribed time.

f. Rule 36(1) of the CGST Rules, 2017 defines the documentary requirements and
conditions for claiming input tax credit:
“ITC shall be availed by a registered person on the basis of following documents,
namely —
(@) an invoice issued by the supplier of goods or services or both in accordance
with the provisions of section 31;
(b) an invoice issued in accordance with the provisions of clause (f) of sub-
section (3) of section 31, subject to payment of tax;”

g. Rule 36(2) of CGST Rules 2017:

“Input tax credit shall be availed by a registered person only if all the applicable
particulars as specified in the provisions of Chapter VI are contained in the said
document, and the relevant information, as contained in the said document is
furnished in FORM GSTR-2 by such person.”

FORM GSTR-2 for the time being is suspended by the Government.

h. With respect to the rules mentioned in paragraphs above, the applicant states
that it is pertinent to note that ITC is available to a “registered person” if he is in
possession of invoices which are issued by the supplier in accordance with
section 31 of CGST Act, 2017. A further check that has been imposed by rule
36(2) of the CGST Rules, 2017 to avail ITC which specifies that “all the
applicable particulars are contained in said document”. If both the said
conditions are satisfied, inter-alia other provisions contained under the Act, ITC
shall be available to the person. Further, the law no where restricts suppliers in
issuing a revised invoice where any of the particulars was missed to be
mentioned on the original invoice.

i. In consideration of the above said provisions of section 16 and a combined
reading of the above stated sub-sections and rules, the interpretation of the
applicant is that, a registered person is entitled to take the input tax credit
within the time period given under section 16(4) of the CGST Act, 2017 in
respect of supply which is used or intended to be used in the course or
furtherance of his business.
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j- The applicant’ further submits that the date of issue of invoice of supply for
which the input tax credit is under question should not bear any relevance till
the date time period given under section 16(4) of the CGST Act, 2017 has
lapsed. Even if, the input invoice has pertained to period prior to effective date
of registration under the GST Law, a registered person should still be eligible to
avail the input tax credit provided tha time period given under section 16(4) has
not been lapsed. Therefore, the applicant is of the opinion that the person
registered under GST Law may avail the input tax credit of goods and services
tax charged on the supply of goods or services procured by it before the effective
date of his registration under the CGST Act, 2017.

k. The applicant has also brought into record the legal provisions of CENVAT
Credit rules, 2004 and VAT Credit relating to pre-registration purchases under
the Karnataka Value Added Tax Act, 2003.

l. The applicant has also taken the support of the following judgements:

a. The judgement of the Hon’ble High Court of Karnataka in the case of mPortal
India Wireless Solutions (P) Ltd v. Commissioner of Service Tax [(2012) 34
STT 322 (Kar)]

b. The judgement of CESTAT, Chennai Bench in the case of Premedia Global (P)
Ltd v. Commissioner of Service Tax, Chennai [(2016) 56 GST 487 (Chennai-
CESTAT)]

c. The judgement of CESTAT, Mumbai Bench in the case of Ducon
Technologies (India) (P.) Ltd. v. Commissioner of Central Excise, Thane
(2018) 95 Taxmann.com 183.

d. The judgement of CESTAT, Ahmedabad Bench in the case of C.Metric
Solution (P.) Ltd v. Commissioner of Central Excise, Ahmedabad (2013) 39
STT 313 (Ahmedabad-CESTAT)

The applicant is of the view that a person may claim the input tax credit of GST
charged on invoices issued by the supplier for a particular financial year on or
before the due date of submitting the return under FORM GSTR-3B for the month
of September succeeding the financial year to which such invoices pertained. It is
not relevant whether the invoice was issued prior to his effective date of registration
under the GST Law because the law no where puts any such restriction on the
registered person which makes him ineligible to claim input tax credit of invoices
prior to the date of his registration. Further, the various judicial precedents under
erstwhile law has been given by the Hon’ble Appellate Authorities and High Courts
which states that the benefit of CENVAT credit cannot be denied if it has been
claimed within time limits i.e one year from the date of issue of invoice.

5.  FINDINGS & DISCUSSION:

We have considered the submissions made by the applicant in their

ication for advance ruling as well as those by Sri. Atul Puri, CA, during the
Co
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personal hearing. We also considered the issues involved on which advance
ruling is sought by the applicant and relevant facts. At the outset, we would like
to state that the provisions of both the CGST Act and the KGST Act are the
same except for certain provisions. Therefore, unless a mention is specifically
made to such dissimilar provisions, a reference to the CGST Act would also
mean a reference to the same provisions under the KGST Act.

5.1 The issue raised by the applicant is verified with reference to the provisions
of the GST Acts. The applicant is registered w.e.f. 01.04.2018 and prior to the
effective date of registration he was an unregistered person in the State of
Karnataka. All the provisions quoted by the applicant are applicable to a
registered person whose registration is effective and not to a registered person
for the period of non registration.

9.2 Section 2(94) of the CGST Act defines “registered person” and the same
reads as “registered person” means a person who is registered under section 25
but does not include a person having a Unique Identity Number”. Hence the
meaning of registered person is very clear that the person who is registered
under section 25 of the CGST Act can be termed as a registered person.

5.3 Sub-section (11) of section 25 of the CGST Act, 2017 states that the
certificate of registration shall be issued in such form and with effect from such
date as may be prescribed and it is not disputed that the effective date of
registration of the applicant is 01.04.2018. Hence earlier to this period, i.e. from
01.07.2017 to 31.03.2018, the applicant was not a registered person. Further,
Rule 10 also deals with the effective date of registration.

5.4 Section 18(1) of the CGST Act, 2017 deals with special circumstances
where credit would be available and the same reads as under:

“(1) Subject to such conditions and restrictions as may be prescribed:

(a) a person who has applied for registration under this Act within
thirty days from the date on which he becomes liable to
registration and has been granted such registration shall be
entitled to take credit of input tax in respect of inputs held in
stock and inputs contained in semi-finished or finished goods
held in stock on the day immediately preceding the date from
which he becomes liable to pay tax under the provisions of this
Act;

(b) a person who takes registration under sub-section (3) of section
25 shall be entitled to take credit of input tax in respect of inputs
held in stock and inputs contained in semi-finished or finished
goods held in stock on the day immediately preceding the date of
grant of registration.”
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Further, the “input” has been defined in clause (59) of section 2 of the
CGST Act and the same reads as under:

“(59) “input” means any goods other than capital goods used or intended
to be used by a supplier in the course or furtherance of business;”

Hence from the conjoint reading of the above, it is very clear that a person
who has been granted registration, where the person has applied for
registration within 30 days from the date on which he became liable for
registration, would be allowed to take credit of input tax in respect of
goods held in stock which are intended to be used by that person in the
course or furtherance of business. Hence there is no question of allowing
credit on the input tax credit charged on the invoices dated prior to the
effective date of registration relating to services and even in respect of
goods, they must be available in stock as on the day prior to the effective
date of registration.

6. In view of the foregoing, we pass the following

RULING

The applicant is not eligible to claim input tax credit of the tax paid on input
invoices of goods or services procured or availed by a registered person before
its effective date of registration under GST.

Further, in case of inputs being goods, the applicant is only eligible to claim
input tax credit of the tax paid on such goods (inputs) lying in stock on the
day previous to the effective date of registration, which are intended to be
used in the course or furtherance of business, subject to other conditions
and restrictions prescribed in the GST Act and in Rule 40 of the CGST Rules,
in case the application for registration has been filed within thirty days from
the date on which the applicant became liable for registration under the Act.

Yong

(Harish Dharnia) (Dr.Ravi Prasad.M.P.)
Member Member

Place: Bengaluru,

Date: 20.09.2019
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Copy to:

1. The Principal Chief Commissioner of Central Tax, Bangalore Zone,
Karnataka.

2. The Commissioner of Commercial Taxes, Karnataka, Bengaluru.
3. Commissioner of Central Tax, Bangalore-South, Queens Road, Bengaluru.
4. The Asst. Commissioner, LGSTO-020, Bengaluru.

5. Office Folder.
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