THE AUTHORITY ON ADVANCE RULINGS
IN KARNATAKA
GOODS AND SERVICE TAX
VANIJYA THERIGE KARYALAYA, KALIDASA ROAD
GANDHINAGAR, BENGALURU - 560 009

Advance Ruling No. KAR ADRG 83/2019
Dated: 25t September, 2019

Present:

1. Sri. Harish Dharnia,
Addl. Commissioner of Central Tax . . . . Member (Central Tax)

2. Dr. Ravi Prasad M.P.
Joint Commissioner of
Commercial Taxes . . .. Member (State Tax)

M/s ALCON CONSULTING ENGINEERS
(INDIA) PVT. LTD.

Name and address of the No.30, 4th Main, 4th Stage, Next to Trinity
1 ; g
applicant Motors, Industrial Town,
Basaveshwaranagar,
Bengaluru 560079
2. GSTIN or User ID 29AAFCAQ0506P1ZJ
3. Date of filing of Form GST ARA-01 15.02.2019

Sri B.R. Vijayakumar, VP (Finance &

i Represented hy Accounts) and DAR

Pr. Commissioner of Central tax, Bangalore

Jurisdictional Authority — Centre West, West Division-3, Range —- AWD3

Jurisdictional Authority — State LGSTO-070A, Bengaluru

Yes, discharged fee of
1. Rs.5,000-00 under CGST Act vide CIN

Whether the payment of fees CNRB19022900077762 dated

7. discharged and if yes, the amount 12.02.2019
and CIN 2. Rs.5,000-00 under KGST Act vide CIN
CNRB18082900088433 dated

23.10.2018

ORDER UNDER SECTION 98(4) OF THE CENTRAL GOODS AND
SERVICE TAX ACT, 2017 AND UNDER SECTION 98(4) OF THE
KARNATAKA GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017

: & M/s Alcon Consulting Engineers (India) Pvt. Ltd., (called as the

‘Applicant’ hereinafter), having GSTIN number 29AAFCA0506P1ZJ, has filed

an application for Advance Ruling under Section 97 of the CGST Act, 2017
of Advamind Section 97 of the KGST Act, 2017, in FORM GST ARA-01 discharging
; e of Rs.5,000-00 each under the CGST Act and the KGST Act.
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2.

The Applicant is a Private Limited Company and is registered under

the Goods and Services Act, 2017. The applicant has sought advance ruling
in respect of the following question:

a)

b)

Whether the expenses incurred by the Staff members on behalf of the
Company exceeding Rs.5000-00 a day and then reimbursed
periodically are liable to tax

Whether RCM is applicable on remuneration paid to the Directors.
The applicant furnishes some facts relevant to the stated activity:

The applicant states that they are in the business of providing
Consultancy services, like surface survey and map making, Project
management consultancy services for construction projects,
Engineering Advisory services and technical testing analysis services
etc. to the General Public, State Government Agencies, and Central
Government throughout the country.

The applicant states that while providing. the above said services,
some of the expenses are incurred by their employees on behalf of the
Company, the details of which are as follows:

1. Travelling Expenses

ii. Reimbursement of Transportation and Food Expenses
iii. Vehicle Hire Charges

iv. Machinery Hire Charges

v. Boarding and Lodging
vi. Consumables

vii. Printing and Stationery
viii. Postal and Courier Charges

4.

ix. Mobile and Telephone Charges
x. Survey Materials, etc.

Sometimes the above said expenses were incurred by the employees
is exceeding Rs.5,000-00 in a day and it is very difficult to monitor the
same at regular intervals because their staff members are working at
remote areas and there is no connectivity to reach or contact the office
on a day to day basis or vice versa.

The applicant also states that he would like to know whether tax
under reverse charge mechanism is applicable on the remuneration
paid to Directors.

FINDINGS & DISCUSSION:

We have considered the submissions made by the applicant in their
application for advance ruling as well as the additional submissions made
by Sri. B.R. Vijayakumar, VP (Finance & Accounts), during the personal
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hearing. We have also considered the issues involved on which advance
ruling is sought by the applicant and relevant facts. At the outset, we
would like to state that the provisions of both the CGST Act and the KGST
Act are the same except for certain provisions. Therefore, unless a
mention is specifically made to such dissimilar provisions, a reference to
the CGST Act would also mean a reference to the same provisions under
the KGST Act.

4.1 The facts presented by the applicant have been examined and its
found that the applicant’s employees incur expenses on behalf of the
company in the course of employment and the said amounts are
reimbursed by the applicant on periodical basis. These expenses are
incurred by the applicant and are only paid by the employee and later on
reimbursed to the employee by the applicant. The issue is whether the
amount paid as reimbursement of the expenses paid by the employee
amounts to a supply liable to tax.

4.2 Services by an employee to the employer in the course of or in
relation to his employment are covered under Clause 1 of the Schedule III
which relates to the activities or transactions which shall be treated
neither as a Supply of Goods nor as a Supply of Services. Hence the
services provided by the employees of the applicant to the applicant are
not a supply. Further, the expenses incurred by the employees are
expenses of the applicant and the consideration is payable by the
applicant himself and later on reimbursed by the applicant.

4.3 The term “consideration” in relation to the supply of goods or
services or both is defined in clause (31) of Section 2 of the Central Goods
and Services Tax Act, 2017 as under:

“(31) “consideration” in relation to the supply of goods or services or both
includes -

(a) any payment made or to be made, whether in money or otherwise, in
respect of, in response to, or for the inducement of, the supply of
goods or services or both, whether by the recipient or by any other
person but shall not include any subsidy given by the Central
Government or a State Government;

(b) The monetary value of any act or forbearance, in respect of, in
response to, or for the inducement of, the supply of goods or services
or both, whether by the recipient or by any other person but shall not
include any subsidy given by the Central Government or a State
Government;

Provided that a deposit given in respect of the supply of goods or
services or both shall not be considered as payment made for such

supply unless the supplier applies such deposit as consideration for
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the said supply;”

4.4 The amount paid by the employee to the supplier of service is
covered under the term “consideration” as if it is paid by the applicant
himself for the services received by them on behalf of the company. This
amount reimbursed by the applicant to the employee later on would not
amount to consideration for the supplies received as the services of the
employee to his employer in the course of his employment is not a supply
of goods or supply of services and hence the same is not liable to tax.
However, if any tax is applicable, it is on the services received by the
employee on behalf of the applicant in the course of his employment,
irrespective of the fact that it is paid by the applicant or the employee and
later reimbursed by the applicant.

5. Regarding the remuneration to the Directors paid by the applicant,
the services provided by the Directors to the Company are not covered
under clause (1) of the Schedule III to the Central Goods and Services Tax
Act, 2017 as the Director is not the employee of the Company. The
consideration paid to the Director is in relation to the services provided by
the Director to the Company and the recipient of such service is the
Company as per clause (93) of section 2 of the CGST Act and the supplier
of such service is the Director.

5.1 The question before us is not whether this service is taxable or not,
but whether this supply of services is liable to tax under reverse charge
mechanism.

5.2 Notification No.13 / 2017 - Central Tax (Rate) dated 28.06.2017
states that “on categories of supply of services mentioned in column (2) of
the Table below, supplied by a person as specified in column (3) of the
said Table, the whole of central tax leviable under section 9 of the said
Central Goods and Services Tax Act, shall be paid on reverse charge basis
by the recipient of the such services”. The notification is issued under
Section 9(3) of the CGST Act, 2017. Entry 6 of the said Notification reads
as under

Sl.No. | Category of Supply of Services Supplier of | Recipient of
Service Service

1 2 3 4

6 Services supplied by a Director | A director of | The company or

of a company or a body|a company|a body corporate
corporate to the said company |or a body|located in the
or the body corporate corporate taxable territory
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In the present case, the applicant is the company and is located in the
taxable territory and the Directors’ remuneration is paid for the services
supplied by the Director to the applicant company and hence the same is
liable to tax under reverse charge basis under section 9(3) of the Central
Goods and Services Tax Act, 2017.

6. The conclusions drawn in reference to the Central Goods and Services
Tax Act 2017 are also applicable mutatis mutandis to the Karnataka
Goods and Services Tax Act and Integrated Goods and Services Tax Act,
2017 also as similar provisions are present in that Act.

T In view of the foregoing, we rule as follows

RULING

1. The amounts paid to the employees of the applicant company as
reimbursement of expenses incurred by them in the course of
employment of the applicant company are not liable to tax under
the provisions of the Goods and Services Tax Act, 2017 as the
transaction of the services supplied by a supplier to the employee
and paid by the employee is liable to tax after 30.09.20109.

2. The remuneration paid to the Director of the applicant company

is liable to tax under reverse charge mechanism under sub-

section (3) of section 9 in the hands of the applicant company as

it is covered under entry no. 6 of Notification No. 13/2017-

Central Tax (Rate) dated 28.06.2017.

\ oz :
-(Harish Dharnia) (Dr. Rav¥ Prasad M.P.)
Member Member

Place: Bengaluru,
Date: 25.09.2019
To,

The Applicant

Copy to:
1. The Principal Chief Commissioner of Central Tax, Karnataka.
2. The Commissioner of Commercial Taxes, Karnataka, Bengaluru.
3. The Pr. Commissioner of Central Tax, Bangalore-West, Bengaluru.
" Asst. Commissioner, LGSTO-070 A, Bengaluru.
ice Folder.
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