THE AUTHORITY ON ADVANCE RULINGS
IN KARNATAKA
GOODS AND SERVICE TAX
VANIJYA THERIGE KARYALAYA, KALIDASA ROAD
GANDHINAGAR, BENGALURU - 560 009

Advance Ruling No. KAR ADRG 85/2019
Dated: 25t September, 2019
Present:

1. Sri. Harish Dharnia,
Additional Commissioner of Central Tax . . .. Member (Central Tax)

2. Dr. Ravi Prasad M.P.
Joint Commissioner of Commercial Taxes . ... Member (State Tax)

M/s CADMAXX SOLUTIONS EDUCATION

TRUST
1, | Name and address of the No0.2095, 5t Main, 9t Cross, Vijayanagar
applicant 2nd Stage
Bengaluru 560104
2, GSTIN or User ID 29AABTCO127F1Z6
3. Date of filing of Form GST ARA-01 14.03.2019

e Represented by Sri Sanjay Kalliguddi, Chartered

Accountant
Jurisdictional Authority — Centre Pr Commissioner ofWCef:SIEtral Tax, Bangalore
6. Jurisdictional Authority — State LGSTO-070, Bengaluru

Yes, discharged fee of
1. Rs.5,000-00 under CGST Act vide CIN

Whether the payment of fees SBIN19032900091111 dated

7 e discharged and if yes, the amount 13.03.2019
and CIN 2. Rs.5,000-00 under KGST Act vide CIN
SBIN19022900323325 dated

26.02.2019

ORDER UNDER SECTION 98(4) OF THE CENTRAL GOODS AND
SERVICE TAX ACT, 2017 AND UNDER SECTION 98(4) OF THE
KARNATAKA GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017

¥ M/s Cadmaxx Solutions Education Trust, (called as the ‘Applicant’
hereinafter), having GSTIN number 29AABTCO127F1Z6, has filed an
application for Advance Ruling under Section 97 of the CGST Act, 2017 and
Section 97 of the KGST Act, 2017, in FORM GST ARA-01 discharging the fee
of Rs.5,000-00 each under the CGST Act and the KGST Act.

2. The Applicant is a trust and is registered under the Goods and
ices Act, 2017. The applicant is a 12A registered trust under the
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Income Tax Act, 1962 and the applicant is seeking advance ruling on the
following issues

a) Under this scheme the resource provided by trust, these called as “On
Job Trainee”. It will be paid monthly stipend amount determined by the
client and Trust. The Trust is expected to collect stipend amount from
the client and transfer the entire amount to the trainee — Does this
stipend reimbursement attracts GST or not?

b) The Trust is expected to keep training the trainee for acquainting the
skills and enhancement of employability. The Trust will charge a
predetermined training charges — Does this attract GST or not?

c) The Trust also obtains Group Health Insurance Policy and Workman
Compensation Policy for the trainee’s deployed at client place. Trust
recovers this amount on monthly basis, the rate which is determined
based on the premium amount. — Does this attract GST or not?

d) The Trust is also obliged to recover the expenditure, then against on
boarding the trainee — Does this attract GST or not?

e) If client finds our trainee suitable for absorption of the roles of the
Company, trust would like to charge certain amount on-Rolls conversion
charges — Does this attracts GST or not?

3. The applicant furnishes some facts relevant to the stated activity:

a. The applicant states that they are a registered Trust under section 12A of
the Income Tax Act and also an approved NEEM (National Employability
Enhancement Mission) Facilitator under All India Council for Technical
Education Regulation 2017. The objective of National Employability
Enhancement Mission (NEEM) is to offer on the job practical training to
enhance employability of a person either pursuing his or her Post-
Graduate / Graduate / Diploma in any technical or non-technical stream
or has discontinued studies after Class 10t to enhance his / her
employability.

b. The applicant states that this service falls under the service classification
head 9992, 9983 and 9991 which are exempted services. The applicant
states that he strongly believes that the above supply of services falls
under the exempted services classification under heads 9992, 9983,
9991, 9983 and 9985.

4. Sri Sanjay Kalliguddi, ‘Chartered Accountant and duly authorised
representative of the above concern appeared and made the following
submissions:
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4.1 The applicant is a trust involved in imparting education for skill
development and trains the trainees in General Aptitude and Computer
Training. They are not charging any consideration for the training imparted
by them and they are involved in the Deen Dayal Upadhyaya Scheme and
National Skill Development.

4.2 The AICTE has the NEEM (National Employability Enhancement
Mission) which aims to improve the employability of the trainees and the
applicant is selected to provide this training. The AICTE is not paying any
amount but only registers the institutes. The on-job training, which is
imparted to the trainees in the mission, is for 3 to 36 months and stipend is
paid to the trainees by the companies through the applicant and no
consideration is paid to the applicant for the training services imparted by
the companies where the trainees are posted for on-job training. There is no
employee-employer relationship between the company and the trainee and
the stipend is paid for the services obtained from the trainee and the
applicant acts as a pure agent for collecting the amount from the company
and paying to the trainee. The company also pays Insurance and Workmen
compensation premiums which the applicant takes in the name of the
trainee to cover the risk for the trainees as there is no ESI coverage for
them. In these cases the applicant is the proposer and the beneficiary is the
trainee.

4.3 Sometimes, the applicant charges the companies for the aptitude
building training provided by the applicant to the trainees. Sometimes the
applicant also charges the companies for mobilisation of trainees which is
not mandatory and in actual they are expenses that are reimbursed and are
not linked to the exact amount of expenses and is called “Sourcing fees” and
the applicant wants to know whether GST is payable on all the amounts
collected by them.

5. FINDINGS & DISCUSSION:

We have considered the submissions made by the applicant in their
application for advance ruling as well as the additional submissions made
by Sri. Sanjay kalligudi, CA, and Sri Arun Kumar Patil, Managing Trustee,
during the personal hearing. We also considered the issues involved on
which advance ruling is sought by the applicant and relevant facts. At the
outset, we would like to state that the provisions of both the CGST Act
and the KGST Act are the same except for certain provisions. Therefore,
unless a mention is specifically made to such dissimilar provisions, a
reference to the CGST Act would also mean a reference to the same
rovisions under the KGST Act.

The activity of the applicant is examined and found that the
cant is an registered trust under Section 12A of the Income Tax Act,
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1962. The Government of India, through the Ministry of Human
Resources Development, has notified the NEEM regulations with a view to
enhance the scope of employability of students who have completed or
undergone basic education.

5.2 The applicant is not-for-profit organisation and is registered as a
NEEM FACILITATOR under the NEEM regulations and in inter-alia
engaged in the business of facilitating education, education related
services including providing technical and non-technical training to
Trainees in collaboration with companies registered with the applicant
under NEEM regulations. The applicant is the facilitator of NEEM and the
applicant proposes to implement and operationalize the training program
under the NEEM regulations.

5.3 The companies, which provide the on-the-job training to the persons
registered under the applicant and who are provided by the applicant,
must first partner with the applicant for providing training under the
NEEM regulations and must have requisite personnel, facilities, industry
knowledge and infrastructure to provide training as required under NEEM
regulations.

5.4 The sample agreement entered by the applicant with the companies

providing on-the-job training shows the following:

(a) The trainees shall under no circumstance be deemed to be the
employees of the Company or the applicant.

(b) The Company shall be solely responsible for providing adequate
facilities in accordance with the NEEM Regulations or as may be
deemed appropriate by the applicant for the Training, from time to
time.

(c) Stipend - In consideration of the dedicated deployment of the Trainees
to the Company, the Company shall pay
(i) a monthly stipend to the applicant to be utilised by the applicant
solely for the purposes of paying the trainees in accordance with the
NEEM regulations, which shall be equal to or greater than the
prescribed minimum wages for unskilled category under applicable
law; and
(i) employee compensation insurance premium

It is also clarified that the stipend payable shall be a single
consolidated amount and shall not be subject to further withholding
tax, namely TDS or any other statutory deductions or payments,
except for Income Tax, if applicable.

(d) The contract specifies that Workmen Compensation Policy shall be
taken for all trainees and cost of the policy be reimbursed in the
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actual premium amount paid. The Group Health Insurance Policy
shall also be taken for all trainees and cost of the policy be
reimbursed in the actual premium amount paid.

(¢) Training Fees- In addition to the stipend, the company shall pay a
training fee per trainee per month for training and administrative
tasks for deployment of trainees to the Company for the training.

(f) For the candidates sourced by the applicant there will not be any
charges for the Sourcing Fee. Replacement of trainee shall be
provided, if the trainee selected leaves the training session.

(g) On Rolls, absorption fees will not be charged for the trainees deployed
by the applicant.

5.5 The second sample agreement is similar the first sample agreement
but differs to the extent that there will be no coverage of Group Insurance
for the trainees.

5.6 The third sample agreement is similar to the first sample agreement
but differs from it in the following respects:
(a) There will be a sourcing fee as one time charge of Rs.2,750-00 per
candidate
(b) For the trainees deployed by the applicant, there will be a charge of
6.33% of annual CTC if a trainee is selected by the company and it
is one time charge per candidate.

5.7 The above agreements point out to the following facts:

1. The applicant and the companies joining the applicant act in
partnership to provide on the job training to the trainees, the
companies acting as trainers and the applicant acting as facilitator.

2. The applicant has the responsibility of selecting the trainees and
sending them to the trainer companies. Sometimes, the companies
pay an amount to the applicant for sourcing these trainees and this
is not mandatory in all agreements but only a negotiated one.

3. The trainer companies pay a stipend to each trainee through the
applicant and the applicant shall not deduct any amount out of it.
The companies in addition to the stipend pay a monthly training
fees for training to the applicant in additional skills required to suit
the needs of the trainer company.

4. The trainer companies may also pay the Group insurance premium
and Workmen Compensation premium where the policy is taken by
the applicant with the trainee being the beneficiaries.

S. In case the trainees gets selected by the trainer company for regular

employment, then there will be a charge called “on Rolls absorption
fees” which the trainer company needs to pay and this is not
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mandatory in all agreements but only a negotiated one.

5.8 On the whole, the applicant is collecting three types of amounts -
(a) stipend to be paid to the applicant

(b) the reimbursement of the insurance and compensation premiums
(c) The sourcing fee and “on Rolls absorption fees”

6. Entry No. 1 of the Notification No.12/2017- Central Tax (Rate) dated
28.06.2017 exempts the CGST on the “Services by an entity registered
under section 12AA of the Income Tax Act, 1961” by way of charitable
activities. The applicant has produced a copy of the Order in support of
the fact that he is registered under section 12AA of the Income Tax Act
and hence charitable services supplied by the applicant are exempted.

6.1 The term “charitable activities” is defined in clause (r) of paragraph 2
of the Notification No0.12/2017- Central Tax (Rate) dated 28.06.2017
which reads as under:
“ (r) “charitable activities” means activities related to —
(i) Public health by way of, .......
(1) Advancement of religion, spirituality or yoga;
(ii1)) Advancement of educational programmes or skill development
relating to, -
(A) abandoned, orphaned or homeless children
(B) physically or mentally abused and traumatized persons;
(C) prisoners; or
(D) persons over the age of 65 years residing in a rural area;
(iv) Preservation of environment including watershed, forests and
wildlife”

In view of the fact that the activities of the applicant are not related to
any activity listed under “charitable activities”, the activities of the
applicant cannot be covered under entry no.1 of Notification No.12/2017-
Central Tax (Rate) dated 28.06.2017.

6.2 The applicant is a facilitator under NEEM and this scheme is
envisaged by the Government of India in collaboration with AICTE. But he
has not given evidences on the issue whether he is a training partner
approved by the National Skill Development Corporation or Sector Skill
Council or is a training provider under Deen Dayal Upadhyaya Grameen
Kaushalya Yojana. Hence he is not covered by any exemption entries in
Notification No. 12/2017 - Central Tax (Rate) dated 28.06.2017.

6.3 Regarding the issue of taxation of stipend, the company which is
providing on the job training to the trainees is required to pay the stipend
to the trainees and the applicant is only acting as an intermediary in
collecting the same from the trainer companies to the students. The
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service is provided by the trainees to the trainer as the trainer is liable to
make payment of the consideration. This consideration is paid through
the applicant and the applicant is not allowed to make any deductions in
that amount. Hence the applicant is only a conduit for the payment and
the actual service is by the trainee to the trainer. Therefore this amount is
not taxable in the hands of the applicant.

6.4 Regarding the second question, the applicant is providing additional
training to the trainees and the consideration for the same is charged to
the companies where the trainees will go for on-job training and skill
development. This consideration is not exempted under Notification
No.12/2017- Central Tax (Rate) dated 28.06.2017 and hence is taxable
under entry no. 35 of Notification No.11/2017 - Central Tax (Rate) dated
28.06.2017 and liable to tax at the rate 9% under CGST Act and similarly
taxable at 9% under the Karnataka Goods and Services Tax Act, 2017
under entry no.35 of Notification (12/2017) No.FD 48 CSL 2017 dated
29.06.2017.

6.5 Regarding the third issue of payment of Group Insurance and
Workmen compensation scheme is made by the applicant with the trainee
being beneficiary. If any tax is liable on this transaction, it shall be
collected by the insurance company, and the insurance company would
be the service provider and the applicant will be the service recipient. If
the same is reimbursed to the applicant by the trainer company as per
the terms of the contract, this amounts to reimbursement of the premium
paid and hence this amount reimbursed would not be taxable in the
hands of the applicant.

6.6 Regarding the fourth question, the applicant is also collecting
certain amount from the trainer company for the purposes of sourcing
trainees. This amount is a mutually agreed amount as per the contract
between the applicant and the trainer company and is a supply of service
by the applicant to the trainer company. This supply is covered under
SAC 998519 and is liable to tax at 9% CGST under entry no. 23(ii) of the
Notification No. 11/20'17- Central Tax (Rate) dated 28.06.2017. Similarly it
is taxable at 9% under the Karnataka Goods and Services Tax Act, 2017
under entry no. 23(ii) of Notification (12/2017) No.FD 48 CSL 2017 dated
29.06.2017.

6.7 Regarding the fifth question, the applicant collects a onetime charge
if a trainee sourced by the applicant is selected and absorbed by the
company into regular employment. This service is also covered under SAC
998519 and is liable to tax at 9% CGST under entry no. 23(ii) of the
Notification No.11/2017- Central Tax (Rate) dated 28.06.2017. Similarly it
is taxable at 9% under the Karnataka Goods and Services Tax Act, 2017

o A9 qeaNer entry no.23(ii) of Notification (12/2017) No. FD 48 CSL 2017 dated

2017,
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7.5 In view of the foregoing, we rule as follows
RULING

1. The reimbursement of the stipend paid to the trainees does not
attract tax under the GST Acts.

2. The additional training to the trainees for which the training fees
is paid by the trainer is taxable under entry no. 35 of
Notification No.11/2017 - Central Tax (Rate) dated 28.06.2017
and liable to tax at the rate 9% under CGST Act and similarly
taxable at 9% under the Karnataka Goods and Services Tax Act,
2017 under entry no. 35 of Notification (12/2017) No. FD 48
CSL 2017 dated 29.06.2017..

3. The reimbursement of Group Insurance and Workmen
Compensation premium by the trainer company to the applicant
i1s not liable to tax under the GST Acts.

4. The Sourcing fees collected by the applicant from the trainer
companies is liable to tax at 9% CGST under entry no. 23(ii) of
the Notification No.11/2017- Central Tax (Rate) dated
28.06.2017. Similarly it is taxable at 9% under the Karnataka
Goods and Services Tax Act, 2017 under entry no.23(ii) of
Notification (12/2017) No.FD 48 CSL 2017 dated 29.06.2017.

5. The “On roll Conversion charges” collected by the applicant from
the trainer companies is liable to tax at 9% CGST under entry
no. 23(ii) of the Notification No.11/2017- Central Tax (Rate)
dated 28.06.2017. Similarly it is taxable at 9% under the
Karnataka Goods and Services Tax Act, 2017 under entry no.
23(1) of Notification (12/2017) No. FD 48 CSL 2017 dated

29.06.2017.
W)
arish Dharnia) (Dr.Ravi'Prasad.M.P.)
Member Member
engaluru,

0ﬁ;¢:2§25.09.2019

The Applicant

Copy to:
1. The Principal Chief Commissioner of Central Tax, Karnataka.
2. The Commissioner of Commercial Taxes, Karnataka, Bengaluru.
3. The Pr. Commissioner of Central Tax, Bangalore-West, Bengaluru.
4. The Asst. Commissioner, LGSTO-070, Bengaluru.
5. Office Folder.
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