THE AUTHORITY ON ADVANCE RULINGS
IN KARNATAKA
GOODS AND SERVICES TAX
VANIJYA THERIGE KARYALAYA, KALIDASA ROAD
GANDHINAGAR, BENGALURU -~ 560 009

Advance Ruling No. KAR ADRG 98/ 2019
Date : 27-09-2019
Present:

1. Sri. Harish Dharnia,
Addl. Commissioner of Central Tax, .« . . Member (Central Tax)

2. Dr. Ravi Prasad M.P,
Joint Commissioner of Commercial Taxes .+« . Member (State Tax)

M /s Saravana Perumal
No. 372, 5 Main, 5t Cross,
Kamakshipalva, Bengaluru

291900000127AEM
(Unregistered person)

Name and address of
the applicant

2. | GSTIN or User ID

Date of filing of Form 98 06.2019

GST ARA-0O1
4. | Represented by Sri Saravana Perumal, Applicant
5. J[;jﬂﬁdlﬁtlﬂﬂ&j Authority NA

| — Lentre L
6. Junsdictional Authority N A

| — State

Whether the payment of | Yes, discharged fee of Rs.5,000/- under CGST
7 fees discharged and if Act 2017 & Rs.5,000/- under KGST Act 2017
" | yes, the amount and vide CIN VIJB19062900400182 dated
CIN 27.06.2019.

ORDER UNDER SECTION 98(4) OF THE CENTRAL GOODS AND
SERVICE TAX ACT, 2017 AND UNDER SECTION 98(4) OF THE
KARNATAKA GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017

1. Sri Saravana Perumal, (called as the ‘Applicant’ hereinafter), No.372, 5t
Main, 5 Cress, Kamakshipalya, Bengaluru, an unregistered person, has filed an
application for Advance Ruling under Section 97 of the CGST/KGST Act, 2017, in
FORM GST ARA-01, discharging the fee of Rs.5,000/- each under the CGST Act
and the KGST Act.

2, The Applicant is an individual and is not registered under the Goods and
Services Act, 2017, The applicant has sought advance ruling in respect of the
following question:

dvan
o B CE-% want to be a registered GTA, as per the Notification No.12/2017 - Central
LTS (Rate) dated 28.06.2017. Can I hire vehicles to another GTA?

erumal Page 1 of 5



3. The applicant furnishes some facts relevant to the stated activity:

a. The applicant states that he wants to be a registered Goods Transport
Agency as per Notification No.12/2017 - Central Tax (Rate) dated
28.06.2017 and he wants to give vehicles on hire basis to another Goods
Transport Agency.

b. The applicant states that a ¢ommunication/flier has been issued by the
Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) on Goods Transpert
Agency (GTA) and the said filer states that the following services are exempt
from GST, in terms of entry number 18 of Notification No. 12/2017 - Central
Tax (Rate) dated 28.06.2017.

Services by way of transportation of goods (Heading 9965):
(a) By road except the services of:
(i} A goods transportation agency;
(i1} a courier agency;
(b) By inland waterways

Thus, transportation of goods by a GTA is not exempt from tax

c. The applicant further states that the clause 2(ze) of Notification No.12/2017
- Central Tax (Rate] dated 28.06.2017 defines Goods Transport Agency as
under:

“goods transport agency” means any person who provides service in
relation to transport of goods by road and issues consignment note, by
whatever name called;”

And in the flier referred to above, it has been stated that issue of a
consignment note is the sine qua non for a supplier of service to be
considered as a Goods Transport Agency.

d. The applicant states that he is desirous to be a Goods Transport Agency and
also wants to give his vehicles on hire basis and is questioning whether this
is allowed.

PERSONAL HEARING: / PROCEEDINGS HELD ON 12.07.2019.

4, Sri, Saravana Perumal, applicant appeared for personal hearing proceedings
held on 12.07.2019 & reiterated the facts narrated in their application.

5. FINDINGS & DISCUSSION:

51 We have considered the submissions made by the Applicant in their
application for advance ruling as well as the submissions made during the personal
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hearing. We have also considered the issues involved, on which advance ruling is
sought by the applicant, and relevant facts,

5.2 At the outset, we would like to state that the provisions of both the CGST
Act and the KGST Act are the same except for certain provisions. Therefore, unless
a mention is specifically made to such dissimilar provisions, a reference to the
CGST Act would also mean a reference to the same provisions under the KGST Act.

9.3  The question of the applicant is examined and it is observed that the
applicant is desirous of providing the following two services:

(a) Goods transportation services as a Goods Transport Ageney
(b) Providing services by giving the vehicles on hire basis

5.4 The Goods Transportation Agency is defined under clause 2(ze) of
Notification No.12/2017 - Central Tax (Rate) dated 28,06.2017, for the purpose of
the said Notification, and is as under:

‘(ze] “goods transport agency” means uny person who provides service in
relation to transport of goods by road and issues consignment note, by
whatever name called;”

Hence when the applicant issues a consignment note for the transportation of
goods belonging to others and undertakes (o transport the same for a
consideration, he would become a Goods Transport Agency within the meaning
of clause (ze) of Notification No.12/2017 - Central Tax (Rate) dated 28.06.2017.

Further, the Goods Transport Agency is defined in the explanation to clause (iii)
of entry 9 of Notification No.11/2017- Central Tax (Rate) dated 28.06.2017, for
the purposes of the said entry, as under:

“goods transport agency’ means any person who provides service in
relation to transport of goods by road and issues consignment note, by
whatever name called;”

It could be seen from above that the definition of “goods transport agency” is one
and the same for the purposes of both the aforesaid two notifications.

5.5 The tax treatment for the services provided by a person as a GTA is as
under:

1. Entry no. 9 of Notification No.11/2017 - Central Tax (Rate) dated
28.06.2017 in clause (iii) states that Services of Goods Transport Agency
(GTA) in relation to transportation of goods (including used household
goods for personal use) are

a. liable to CGST at 2.5%, provided that the eredit of mput tax
charged on goods and services used in supplying the service has
not been taken or
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b. liable to CGST at 6%, provided that the goods transport agency
opting to pay central tax at 6% under this entry shall, thenceforth
be lable to pay central tax @ 6% on all services of GTA supplied by
it.

In other cases i.e. Services provided by a person other than goods transport
agency (GTA) in relation to transportation of goods, Goods Transport Services are
liable to tax at 9% under the CGST Act by clause (vij of entry no. 9 of
Notification No.11/2017 - Central Tax (Rate} dated 28.06.2017 as amended.

5.6  Further, the following recipients of services, supplied by a goods transport
agency (GTA), are required to pay GST under reverse charge at the rate of 6%
(CGET) in respect of said services of transportation of goods by road.

{a) Any factory registered under or governed by the Factories Act, 1948 (63 of
1948)

(b) Any society registered under the Societies Registration Act, 1860 (21 of
1860) or under any law for the time being in force in any part of India; or

(c) Any co-operative society established by or under any law; or

{d) Any person registered under the Central Goods and Services Tax Act or
the Integrated Goods and Services Tax Act or the State Goods and
Services Tax Act or the Union Territory Goods and Services Tax Act; or

{¢) Any body corporate established by or under any law; or

(f} Any partnership firm whether registered or not under any law including
association of persons; or

(g] Any casual taxable person

The tax on these transactions shall be payable on reverse charge basis by
the recipient of such services as per Notification No,13/2017 - Central Tax
(Rate) dated 28.06.2017. Further this provision is not attracted by virtue of the
proviso inserted in entry 1 of the above notification by Notification No.29/2018-
Central Tax (Rate) dated 31.12.2018 which reads as under:

“Provided that nothing contained in this entry shall apply to services
provided by a goods transport agency, by way of transport of goods in a
goods carriage by road, to, -

(a) a Department or establishment of the Central Government or State
Government or Union territory; or

(b) local authority; or
(¢} Governmental agencies

which has taken registration under the Central Goods and Services Tax

Act, 2017 (12 of 2017) enly for the purpese of deducting tax under section

51 and not for making a taxable supply of goods or services.” i
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In view of the above, the services provided by a GTA are liable to tax as above.

9.7 The services of providing vehicles on hire basis to another GTA is covered
under entry no. 22 of Notification No.12/2017 - Central Tax (Rate) dated
28.00.2017 and this entry exempts the services by way of giving on hire a means
of transportation of goods to a goods transport agency.

Therefore the services provided as a GTA are different from the services
provided by way of giving vehicles on hire basis to another GTA & hence are
independent of each other so far as tax treatment is concerned. Further there is
no provision in the law barring person being a GTA from renting the vehicle to
another GTA. However, the tax treatment of these transactions would be as
explained earlier.

6. In view of the foregoing, we pass the following
RULING

The registered person can be a Goods Transport Agency and also a
supplier of goods vehicles to another GTA on hire basis at the same time
subject to the appropriate tax treatments as notified in Notification
No.11/2017- Central Tax (Rate) dated 28.06.2017, Notification
Ne.12/2017- Central Tax (Rate) dated 28.06.2017 and Notification
No.13/2017- Central Tax (Rate) dated 28.06.2017, as amended from
time to time.

(Dr.Ravi sa'd.M.P.}
Member

Place: Bengaluru,
Date: 27-09-2019
To,

The Applicant
Copy to :

1. The Principal Chief Commissioner of Central Tax, Bangalore Zone,
Karnataka.

2. The Commissioner of Commercial Taxes, Karnataka, Bengaluru.

3. Office Folder
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