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THE AUTHORITY ON ADVANCE RULINGS 
 IN KARNATAKA 

GOODS AND SERVICE TAX 
VANIJYA THERIGE KARYALAYA, KALIDASA ROAD 

GANDHINAGAR, BENGALURU – 560 009 
 

Advance Ruling No.  KAR ADRG 14/ 2018 

Dated : 27th July 2018 

 

Present: 

 
1. Sri. Harish Dharnia, 

Joint Commissioner of Central Tax, 
                                                                               . . . . Member (Central Tax) 

2. Dr. Ravi Prasad M.P. 
Joint Commissioner of  
Commercial Taxes                                                   . . . . Member (State Tax) 
 
 

1. 
Name and address of the 
applicant 

M/s Opta Cabs Private Limited,  
Chitkala, No.216, 6th Main, 
Nrupathunganagar, J.P.Nagar 7th 

Phase, Bengaluru – 560076 

2. GSTIN or User ID 29AACCO5970E1Z9 

3. 
Date of filing of Form GST 
ARA-01 

02.04.2018 

4. Represented by 
Sri Chandrashekhara Reddy, Managing 
Director  

5. 
Jurisdictional Authority – 
Centre 

Bangalore South Commissionerate, 
Central Tax, Bengaluru. 

6. Jurisdictional Authority – State LGSTO-25, Koramangala, Bengaluru 

7. 
Whether the payment of fees 
discharged and if yes, the 
amount and CIN 

Yes, discharged fee of  
1. Rs.5,000-00 under CGST Act 

vide CIN ICIC18042900001696 
dated 02.04.2018 

2. Rs.5,000-00 under KGST Act 

vide CIN ICIC18042900001696 
dated 02.04.2018  

 
 

ORDER UNDER SUB-SECTION (4) OF SECTION 98 OF CENTRAL GOODS 
AND SERVICE TAX ACT, 2017 AND UNDER SUB-SECTION (4) OF SECTION  

98 OF KARNATAKA GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017 

 
1. M/s Opta Cabs Private Limited, (called as the „Applicant‟ hereinafter), 

Chitkala, No.216, 6th Main, Nrupathunganagar, J.P.Nagar 7th Phase, 

Bengaluru – 560076, having GSTIN number 29AACCO5970E1Z9, has filed an 

application for Advance Ruling under Section 97 of CGST Act,2017, KGST Act, 

2017 read with Rule 104 of CGST Rules 2017 & KGST Rules 2017, in form GST 

ARA-01 discharging the fee of Rs.5,000-00 each under the CGST Act and the 

KGST Act.  
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2. The Applicant is a Private Limited Company and is registered under the 

Goods and Services Act, 2017.  The applicant has sought advance ruling in 

respect of the following question: 

 

a) Whether the money paid by the customer to the driver of the cab for the 

services of the trip is liable to GST and whether the applicant company is 

liable to pay GST on this amount 

 

3. The applicant furnishes some facts relevant to the stated activity: 

 

a. The applicant states that he is in the business of Taxi Aggregation 

Service and Taxi Service. He states that the billing is done in the 

name of the Taxi Driver who provides the service for the particular 

trip and the taxi driver would collect the amount from the 

customer on the completion of the trip. The applicant shall not 

collect the amount on behalf of the taxi driver.  

 

b. He states that the applicant is not collecting any charges including 

trip commission, but only collects service charges for usage of IT 

services which he would have provided from his end. i.e. Mobile 

App and Billing related services. Customers pay directly to the 

drivers, whose turnover may not be more than Rs.12 Lakhs per 

annum and the applicant is of the opinion that he may not be 

required GST to be levied on the trip amount. 

 

c. The applicant seeks clarity on GST collection for him to implement 

their invoicing process of each trip. He also undertakes that he 

would collect and pay to the Government any taxes on the 

amounts that would be collected by him. He feels that the taxes 

applicable would be payable by the drivers and users and not to be 

collected and paid by him as the amount is not routed through 

him. He also feels that as the threshold of turnover is Rs.20 Lakhs 

per annum, each of the taxi driver would take care of the taxation 

of services at their end. He also states that in case the aggregate 

turnover of any of the cab owner/ driver crosses the threshold, he 

would obtain the declaration and GST Certification to enable the 

collection of GST amount in their software. 

 

d. The applicant also declares that they are registered taxable 

persons under the GST Acts and would charge GST on the monthly 

service charges recovered from each of the cab operators. 
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4.      FINDINGS & DISCUSSION: 

 

4.1   The transaction of the applicant is verified and found that the applicant 

proposes to operate a taxi aggregation service wherein he would be providing 

a mobile application to both the customers and the taxi operators. The taxi 

operators are proposed to be given a membership and monthly charges 

would be collected from them. For this usage of facilities, the applicant 

proposes to collect monthly usage charges from each of the taxi operator and 

undertakes to collect and pay goods and service tax on the same. The 

applicant proposes not to charge any commission or any other consideration 

other than the monthly usage charges from any of the taxi operators. The 

applicant states that he would not be collecting any application usage 

charges from the consumers of the taxi service and the consumers would be 

sent an invoice for the usage of the taxi service from his software application 

and the amount so billed shall be payable by the consumer to the taxi 

operator on which he proposes to have no control over the payment. The 

consumer would book the taxi on his application and the taxi operator 

would be intimated about the potential customer and on usage, he would be 

billed by the applicant on behalf of the taxi operator. 

 

4.2  The business model of the applicant is verified and found that he is 

liable to pay taxes on the services provided to the taxi operators and the 

applicant company has no dispute in admitting his liability on the monthly 

usage charges charged on the taxi operators for using the application and is 

also not a matter before this Authority.  

 

4.3  The services is provided by the taxi operator and the amount is collected 

from the customer by him and the applicant company has no role to play 

other than issue of invoice on behalf of the taxi operator to the customer. 

The customer would log in to the application of the applicant and book the 

taxi. 

 

4.4    Sub-section (5) of section 9 of the Central Goods and Services Tax Act, 

2017 states as under : 

 

“(5) The Government may, on the recommendations of the Council, 

by notification, specify categories of services the tax on intra-State 

supplies of which shall be paid by the electronic commerce operator 

if such services are supplied through it, and all provisions of this 

Act shall apply to such electronic commerce operator as if he is the 

supplier liable to pay tax in relation to the supply of such service.” 

 

Notification No.17/2017 – Central Tax (Rate) dated 28th June, 2017 notifies 

the services by way of transportation of passengers by a radio-taxi, 

motorcab, maxicab and motor cycle as the category of services, the tax on 

intra-State supplies on which shall be paid by the electronic commerce 

operator as per the provisions of sub-section (5) of section 9 of the Central 

Goods and Services Tax Act, 2017. 
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A conjoint reading of the above provisions, it is clear that the electronic 

commerce operator shall be liable to pay tax on the services provided by a 

motor cab or maxi cab or motor cycle or radio-taxi, by way of transportation 

of passengers, if such services are supplied through it and it shall be 

deemed that the electronic commerce operator is deemed to be supplier in 

such cases. 

 

There is no doubt that the services of transportation of passengers is 

supplied to the consumers through the applicant and by virtue of this 

provision, it shall be deemed that the applicant would be deemed to be the 

supplier liable to pay tax in relation to the supply of such service by the taxi 

operator. 

 

5. In view of the foregoing, we rule as follows 

 

R U L I N G 

 

The applicant is liable to tax on the amounts billed by him on behalf of 

the taxi operators for the service provided in the nature of transportation 

of passengers through it, in accordance with the provisions of sub-section 

(5) of section 9 of the Central Goods and Services Tax Act 2017 read with 

Notification No. 17/2017 –Central Tax (Rate) dated 28.06.2017 and the 

provisions of sub-section (5) of section 9 of the Karnataka Goods and 

Services Tax Act 2017 read with Notification No. 17/2017 –State Tax 

(Rate) dated 28.06.2017. 

 

 

 (Harish Dharnia)             (Dr.Ravi Prasad.M.P.) 
      Member      Member 

 

Place : Bengaluru, 
Date  : 27.07.2018  

 
To, 
 

The Applicant 
 

 
Copy to : 
 

The Principal Chief Commissioner of Central Tax, Bangalore Zone, Karnataka. 
 
The Commissioner of Central Tax, Bangalore South Commissionerate, 

Bengaluru. 
 

The Commissioner of Commercial Taxes, Karnataka, Bengaluru. 
 
The Asst. Commissioner, LGSTO - 25, Koramangala, Bengaluru. 

 
Office Folder. 


