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THE AUTHORITY ON ADVANCE RULINGS 
 IN KARNATAKA 

GOODS AND SERVICE TAX 
VANIJYA THERIGE KARYALAYA, KALIDASA ROAD 

GANDHINAGAR, BENGALURU – 560 009 
 

Advance Ruling No.  KAR ADRG 15 / 2018 

Dated : 27th July 2018 

 

Present: 

1. Sri. Harish Dharnia, 
Joint Commissioner of Central Tax, 
                                                                               . . . . Member (Central Tax) 

2. Dr. Ravi Prasad M.P. 
Joint Commissioner of  
Commercial Taxes                                                   . . . . Member (State Tax) 
 

1. 
Name and address of the 
applicant 

M/s COLUMBIA ASIA HOSPITALS 

PRIVATE LIMITED  
The Icon, 2nd Floor, No.8, 80 feet Road, 

HAL III Stage, Indiranagar,  
Bengaluru 560075 

2. GSTIN or User ID 291800000248ARI 

3. 
Date of filing of Form GST 
ARA-01 

14.03.2018 

4. Represented by 
Sri Naveen Rajapurohit, Chartered 
Accountant  

5. 
Jurisdictional Authority – 
Centre 

Central Tax (East Division-5)  
Bengaluru East Commissionerate, 
3rd Floor, Division-5, Range –AED5, 
BMTC Bus Stand Building, HAL Airport 
Road, Dommaluru, Bengaluru 560071 

6. 
Jurisdictional Authority – 
State 

NA 

7. 
Whether the payment of fees 
discharged and if yes, the 
amount and CIN 

Yes, discharged fee of  

1. Rs.5,000-00 under CGST Act vide 
CIN SBIN18022900312325 dated 

23.02.2018 

2. Rs.5,000-00 under KGST Act vide 
CIN SBIN18022900312325 dated 

23.02.2018 

 
 

ORDER UNDER SUB-SECTION (4) OF SECTION 98 OF CENTRAL GOODS 

AND SERVICE TAX ACT, 2017 AND UNDER SUB-SECTION (4) OF SECTION  
98 OF KARNATAKA GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017 AND SECTION 

20 OF THE INTEGRATED GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017 

 M/s Columbia Asia Hospitals Private Limited, (called as the „Applicant‟ 

hereinafter), having its registered office at The Icon, 2nd Floor, No.8, 80 feet 

Road, HAL III Stage, Indiranagar, Bengaluru 560075 has filed an application 

for Advance Ruling under Section 97 of CGST Act, 2017, KGST Act, 2017 read 

with Rule 104 of CGST Rules 2017 & KGST Rules 2017, in form GST ARA-01 

discharging the fee of Rs.5,000-00 each under the CGST Act and the KGST Act.  
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2.    The Applicant is a private limited company engaged in providing health 

care services categorizing them as In-patient (IP) and Out-patient (OP) services. 

The Company is also engaged in supply of medicines (pharmacy) to in-patients 

and out-patients. It also operates Restaurant / Canteen services in its 

premises which is used for supplying food and other eatable items to its 

patients and their attendants. 

3. The question on which advance ruling is sought is as follows: 

“Whether the activities performed by the employees at the corporate 

office in the course of or in relation to employment such as 

accounting, other administrative and IT system maintenance for the 

units located in the other states as well i.e. distinct persons as per 

Section 25(4) of the Central Goods and Services Tax Act, 2017 

(CGST Act) shall be treated as supply as per Entry 2 of Schedule I of 

the CGST Act or it shall not be treated as supply of services as per 

Entry 1 of Schedule III of the CGST Act?”. 

4. The applicant furnishes some facts relevant to the stated activity: 

a. The applicant states that he is a private limited company and is an 

international heathcare group operating a chain of modern hospitals 

across Asia. The Company is currently operating across six different 

states having eleven hospitals out of which six units are in the state 

of Karnataka. The Hospitals owned by the applicant are engaged in 

providing secondary and tertiary Healthcare services which in turn 

categorises as In-patient (IP) and Out-patient (OP) services. 

 

b. The applicant has its India Management Office (“IMO”) i.e Corporate 

Office in Karnataka and some of the activities for all the units with 

respect to accounting, administration and maintenance of IT system 

are carried out by the employees from IMO which forms part of the 

registered person in Karnataka. Further, GST paid on certain 

expenses such as rent paid on immovable property and other 

equipments, travel expenses, consultancy services, communication 

expenses etc., which are incurred towards services used by the IMO 

are availed by the registered person in the state of Karnataka and 

subsequently, registered person in Karnataka is discharging IGST on 

the expenses proportionately attributable to the other units located 

outside the State of Karnataka treating the same as taxable supplies 

in this regard. 

 

c. The applicant provides an example on how the services are 

apportioned and the same reads as under 

 

     If the Company has received rental services amount to 

Rs.1,00,000 plus GST of Rs.18,000, which are towards 

management office. The Company in Bangalore would avail the 

input tax credit to the extent of Rs.18,000-00 and subsequently 
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the Company, Bangalore would raise invoices on other units for 

an amount determined on the basis of turnover of respective 

unit to the total turnover of all the units in the said tax period 

and the applicable GST is discharged on the same. 

 

     Assuming the turnover of Company, Pune is Rs.10,00,000 and 

the total turnover of all units is Rs.1 Crore, then the value of the 

invoice is determined as follows:  

 

Rental Services received at IMO  * Turnover of Pune 

                 Total turnover of all Units  

 

= 100000 * 1000000     =   Rs.10,000-00 

          10000000 

 

Therefore, Company in Bangalore would raise an invoice for 

Rs.10,000-00 on the Company in Pune and discharge the 

applicable GST on this amount. 

 

d. However, the applicant states, with respect to employee cost there 

are no invoices raised by the management office treating the same as 

activities carried out by employees in the course of or in relation to 

his employment which does not amount to supply of services. 

 

e. With these facts, the applicant has sought an advance ruling on the 

matters already enumerated above. 

 

4. The applicant states that as per Section 7(1)(c) of the Central Goods and 

Services Tax Act, 2017, the term “Supply” includes “the activities specified in 

Schedule I, made or agreed to be made with or without a consideration”. 

Further, as per Section 7(2) of the CGST Act, “activities or transactions 

specified in Schedule III shall be treated neither as a supply of goods nor a 

supply of services”. As per Entry 2 of Schedule I of the CGST Act, “Supply of 

goods or services or both between related persons or between distinct persons 

as specified in section 25, when made in the course or furtherance of business” 

shall be treated as a supply even if it is made without consideration. He stated, 

however, as per Entry 1 of Schedule III of the CGST Act, “Services by an 

employee to the employer in the course of or in relation to his employment” 

shall not be treated as a supply of services. 

 

5. The applicant explained that the activities carried out by employees from 

its India Management Office (IMO) for accounting and other administrative 

functions with respect to other units amount to supply of services between 

distinct persons without consideration as per Entry 1 of Schedule I. However, 

the same shall not be treated as supply of services by virtue of specific 

relaxation provided in Entry 1 of Schedule III which states that “services by an 

employee to the employer in course of or in relation to his employment shall be 

neither treated as a supply of goods not a supply of services.” 
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6. The word employee cannot be restricted to employment with the 

registered person as per Section 2(94) of the CGST Act merely on account of the 

location from where he renders his employment services. The employment 

relationship exists between the employee and employer, i.e. legal entity as a 

whole and not confined to the location of registered person from where the said 

employee renders services. When an employee renders any services to other 

registered persons, i.e. distinct persons of the same legal entity, the nature of 

activities still assumes the character of services by an employee to the 

employer in the course of or in relation to his employment as he is an employee 

for the legal entity as a whole and not for any one registered person. Hence, the 

services rendered by employees towards accounting and other administrative 

functions pertaining to other units still retains the character of services by an 

employee to the employer in the course of or in relation to his employment and 

hence shall not be treated as supply of services as per Entry 1 to Schedule III. 

Therefore, GST shall not be applicable on the said activities as the same is not 

a supply of services. 

 

 

7. The applicant also states that certain services such as rent paid on 

immovable property, telephone services and business consultancy availed at 

the India Management Office (IMO) but are used for the entity as a whole and 

hence, the same are attributable to all the registered persons located in other 

states as well. Allocation of such expenses to other registered units by IMO is 

only for the purpose of determining the profit of each cost centre i.e. registered 

unit. Whether such allocation of expenditure to other registered units 

tantamount to supply of services between related or distinct persons as per 

Entry 2 to Schedule I to CGST Act and accordingly liable to tax is the question 

asked. 

 

 

8.    FINDINGS & DISCUSSION: 

 

The contention of the applicant is examined.  

 

8.1 Regarding the applicability of entry No.2 of Schedule I to the activities of 

accounts and management done by the IMO for the individual units located 

both within the State and also outside the state, the following is observed: 

 

The entry 2 of Schedule I, which deals with the activities that are to be treated 

as supplies even if made without consideration, reads as under: 

 

“2. Supply of goods or services or both between related persons or 

between distinct persons as specified in section 25, when made in the 

course or furtherance of business” 
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8.2 Further, the explanation given in Section 15 of CGST Act 2017, defines 

the “related persons” as under: 

 
“For the purposes of this Act,––  

 
(a) persons shall be deemed to be “related persons” if–– 

  
i. such persons are officers or directors of one another‟s 

businesses; 

  
ii. such persons are legally recognised partners in business;  

 
iii. such persons are employer and employee;  

 
iv. any person directly or indirectly owns, controls or holds 

twenty-five per cent. or more of the outstanding voting 

stock or shares of both of them;  

 
v. one of them directly or indirectly controls the other;  

 
vi. both of them are directly or indirectly controlled by a third 

person; 

 
vii. together they directly or indirectly control a third person; or  

 
viii. they are members of the same family; 

 

By careful reading of the above provision, since the IMO is covered under one 

registration in the state of Karnataka and the units are covered under different 

registrations, and the units are controlled by the IMO, they both are related 

persons. By implication, any supply of goods and services from IMO to the 

separately registered units would amount to supply of goods and services, even 

if made without consideration.  

 

8.3 Clause (c) of sub-section (1) of Section 7 which is related to the scope of 

supply clearly states as under: 

 
       “(1) For the purposes of this Act, the expression “supply” includes–– 

 
(a) all forms of supply of goods or services or both such as sale, 

transfer, barter, exchange, licence, rental, lease or disposal 

made or agreed to be made for a consideration by a person 

in the course or furtherance of business. . .  

 
(b)  . . .  

 



Page 6 of 7 

 

(c) the activities specified in Schedule I, made or agreed to be 

made without a consideration; and 

 
(d) . . .” 

 

Hence any activities made between related persons made or agreed to be made 

without a consideration shall be covered under supply of goods or services.  

The valuation of such services is to be done as per the provisions of section 15 

of the Central Goods and Services Tax Act, 2017 and if any consideration is 

charged by issue of invoice by the IMO to the respective units would amount to 

transfer and hence supply as it is in the course of business under clause (a) of 

sub-section (1) of section 7. Further, these activities made between the IMO 

and the separately registered units are not covered under any of the entries in 

Schedule III.  

 

Regarding the second issue related to the activities performed by the employees 

at the corporate office in the course of or in relation to employment, the 

employees employed in the Corporate Office are providing services to the 

Corporate Office and hence there is an employee-employer relationship only in 

the IMO.  The other offices are distinct persons and therefore the employees in 

the IMO have no employer  employee relationship with other offices. 

 

Entry No.1. of the Schedule III which is related to the activities which are to be 

treated neither as a supply of goods nor supply of services reads as under: 

 

1. “Services by an employee to the employer in the course of or in relation 

to his employment.” 

 

The services provided to the employer, i.e. the corporate office by the persons 

employed by the corporate office are in the nature of the employee-employer 

relationship. Further, since the corporate office and the units are distinct 

persons under the Act, there is no such relationship between the employees of 

one distinct entity with another distinct entity, at least as per the Goods and 

Service Tax Acts, even if they are belonging to the same legal entity.  

 

Further, the activities made between the related persons are treated as 

supplies and the valuation includes all costs, the employee cost also needs to 

be taken into consideration at the time of valuation of goods or services 

provided by one distinct entity to the other distinct entities.  
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9. In view of the foregoing, we rule as follows 

 

R U L I N G 

 

The activities performed by the employees at the corporate office in the 

course of or in relation to employment such as accounting, other 

administrative and IT system maintenance for the units located in the other 

states as well i.e. distinct persons as per Section 25(4) of the Central Goods 

and Services Tax Act, 2017 (CGST Act) shall be treated as supply as per 

Entry 2 of Schedule I of the CGST Act. 

 

 
 

 
(Harish Dharnia)             (Dr.Ravi Prasad.M.P.) 
      Member      Member 

 
Place : Bengaluru, 
Date  : 27.07.2018  
 

To, 
 

The Applicant 
 
 

Copy to : 
 

The Principal Chief Commissioner of Central Tax, Bangalore Zone, Karnataka. 
 
The Commissioner of Commercial Taxes, Karnataka, Bengaluru. 

 
The Commissioner of Central Tax, Bangalore East Commissionerate, 
Bengaluru. 

 
The Asst. Commissioner, LVO -    , Bengaluru. 

 
Office Folder. 
  

 


