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THE AUTHORITY ON ADVANCE RULINGS 
 IN KARNATAKA 

GOODS AND SERVICE TAX 
VANIJYA THERIGE KARYALAYA, KALIDASA ROAD 

GANDHINAGAR, BENGALURU – 560 009 
 

Advance Ruling No.  KAR ADRG 18 / 2018 

Dated : 6th August 2018 

 

Present: 

 
1. Sri. Harish Dharnia, 

Joint Commissioner of Central Tax, 
                                                                              . . . . Member (Central Tax) 

2. Dr. Ravi Prasad M.P. 
Joint Commissioner of  
Commercial Taxes                                                   . . . . Member (State Tax) 
 

1. 
Name and address of the 
applicant 

M/s The Nursery Men Co-operative 
Society, Lalbagh, Lalbagh Double 

Gate Road, Bengaluru, Karnataka – 
560004 

2. GSTIN or User ID 29AABAT4416F1ZK 

3. 
Date of filing of Form GST 
ARA-01 

06.12.2017 

4. Represented by Sri Vishwanath Bhat, Cost Accountant 

5. 
Jurisdictional Authority – 
Centre 

---NA--- 

6. Jurisdictional Authority – State LGSTO-100, Bengaluru. 

7. 
Whether the payment of fees 
discharged and if yes, the 
amount and CIN 

Yes, discharged fee of  

(1) Rs.2,500-00 each under 
CGST Act and KGST Act vide 

CIN SBIN17122900075546 
dated 14.12.2017. 

(2) Rs.2,500-00 each under CGST 
Act and KGST Act vide CIN No. 
SBIN18012900329776 dated 
22.01.2018 

 

ORDER UNDER SUB-SECTION (4) OF SECTION 98 OF CENTRAL GOODS 
AND SERVICE TAX ACT, 2017 AND UNDER SUB-SECTION (4) OF SECTION  

98 OF KARNATAKA GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017 

1. M/s The Nurserymen Co-operative Society Ltd, (called as the „Applicant‟ 

hereinafter), Lalbagh, Bengaluru 560 004, having GSTIN number 

29AABAT4416F1ZK, has filed an application for Advance Ruling under Section 

97 of CGST Act,2017, KGST Act, 2017 & IGST Act, 2017 read with Rule 104 of 

CGST Rules 2017 & KGST Rules 2017, in form GST ARA-01.  At the time of 

filing of application, they had not discharged the fee and subsequently on 

14.12.2017, they have discharged the fee of Rs.2,500-00 each under the CGST 

Act and the KGST Act. Later on 22.01.2018, they have made the payment of a 

fee of Rs.2,500-00 each under the CGST Act and the KGST Act. They also 

enclosed copy of challans. 
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2. The Applicant is a society, which is a wing of Horticulture Department of 

Government of Karnataka and is registered under the Co-operative Societies 

Act, 1957, with small and very small nurserymen as members. The works of 

formation of parks and land scaping on the lands belonging to the Government 

and other Government Undertakings is entrusted to this society and they 

execute the works of deweeding of the land, levelling of land, landscaping and 

formation of parks in the Lands belonging to the Government and other 

Government Undertakings.  The applicant has sought advance ruling in respect 

of the following question: 

“Whether landscaping and gardening work for government 

departments like BBMP, KSRTC, etc, through works contract attracts 

GST from this society?”  

3. The applicant furnishes some facts relevant to the stated activity: 

 
a. The applicant maintains that Horticulture is the science and art of 

growing plants and includes landscaping, soil management, 

designing, construction and maintenance of gardens.  He 

maintains that the said activity is covered under the entry no. 24 

to the Notification No. 11/2017 – Central Tax (Rate) dated 28th 

June, 2017 under the Heading 9986, for which the tax rate 

prescribed is “NIL” under the CGST Act. Similar exemption is also 

available under the Karnataka Goods and Services Tax Act.   

 

b. The applicant also submitted a copy of an advance ruling issued by 

the Clarification and Advance Ruling Authority, Government of 

Karnataka bearing no. CLR.CR.78/02-03 dated 13.05.2003 in 

which the following are seen:- 

i. The work involved in landscaping job is removing old and 

existing unwanted weeds and plants, digging the soil, and 

levelling of ground and plating small shrubs, flowering 

plants and grass, etc. 

ii. Digging cleaning and levelling of the land is purely a 

earthwork and it is not exigible to sales tax. Similarly the 

sale of plants is also exempted from tax and hence the 

work of landscaping does not involved any taxable 

transactions. 

iii. In view of the above, the authority rules that the work of 

landscaping undertaken by the society was not liable to tax 

under the provisions of the Karnataka Sales Tax Act and if 

there was any other transfer of property, the same would 

attract tax appropriately. 
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c. The applicant has also stated that “Services by a governmental 

authority by way of any activity in relation to any function 

entrusted to a Panchayat under article 243G of the Constitution” is 

exempted from tax. Further he has also quoted that “Pure services 

(excluding works contract service or other composite supplies 

involving supply of any goods) provided to the Central Government, 

State Government or Union territory or local authority or a 

Governmental authority by way of any activity in relation to any 

function entrusted to a Panchayat under article 243G of the 

Constitution or in relation to any function entrusted to a 

Municipality under article 243W of the Constitution” is exempted 

from tax vide entry no. 3 of Notification No.12/2017 – Central Tax 

(Rate) dated 28th June, 2017. He has also submitted a letter from 

the Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike (BBMP) stating that 

BBMP is a local authority and maintenance of parks is a function 

entrusted under article 243W of the Constitution. Pure services 

provided to Local Authority (BBMP) under this article has Nil rate 

of GST and the BBMP has stated that he is not liable to make 

payment of GST for the maintenance of park works. 

 
4.    Sri. Vishwanath Bhat, Cost Accountant and learned representative 

appeared and stated that any services given to local authority, Government 

(State or Union) are exempt from tax and sought one more hearing to submit 

the same. 

 
5.   The learned representative produced the copy of the Eleventh Schedule to 

the Constitution and stated that Land improvement, implementation of land 

reforms, land consolidation and soil conservation are all covered under entry 

no. 2 and Maintenance of community assets is covered under entry no. 29. 

Park being a community asset is covered under article 243G. He also produced 

a copy of the Twelfth Schedule and stated that “Provision of urban amenities 

and facilities such as parks, gardens, playgrounds” are covered under entry no. 

12. He stated that the development and maintenance of parks are assigned to 

Urban Local bodies and hence pure services provided to a local authority (i.e. 

Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike) is covered under entry no. 12/2017 –

Central Tax (Rate) dated 28.06.2017 and hence is exempt. He also stated that 

the same services are not exempt if they are effected on behalf of KSRTC and 

other government undertakings, as they are neither government nor local 

bodies. 

 

6.     FINDINGS & DISCUSSION: 

 

6.1   The entry no. 3 of the Notification No. 12/2017 – Central Tax (Rate) 

dated 28th June 2017 states that the tax rate in respect of the pure services 

(excluding works contract service or other composite supplies involving 

supply of any goods) provided to the Central Government, State Government 

or Union territory or local authority or a Governmental authority by way of 
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any activity in relation to any function entrusted to a Panchayat under 

article 243G of the Constitution or in in relation to a Municipality under 

article 243W of the Constitution is “NIL”. Bruhat Bengaluru Mahanagara 

Palike is a municipal corporation and hence covered under the term “Local 

Authority”.  

 

 

6.2   The activity of maintenance of Parks is covered under the entry 12 of 

the Twelfth Schedule to the Constitution of India which reads “Provision of 

urban amenities and facilities such as parks, gardens, playgrounds” and 

hence is an activity covered under article 243W of the Constitution. 

 

 

6.3   Admittedly, the activity of maintenance of parks done by the applicant 

for Government undertakings are not covered by the entry no. 3 of the 

Notification No. 12/2017 – Central Tax (Rate) dated 28th June 2017. So also 

the activities which are in the nature of works contract and composite 

supplies. It is only the pure services which are exempt from the levy of tax. 

 

  6.4    Concept of composite supply  

 

Section 2(30) of CGST Act defines composite supply to mean 'a supply made 

by a taxable person to a recipient consisting of two or more taxable supplies 

of goods or services or both, or any combination thereof, which are naturally 

bundled and supplied in conjunction with each other in the ordinary course of 

business, one of which is a principal supply'. 

 

Section 2(90) defines principal supply as -principal supply" means the supply 

of goods or services which constitutes the predominant element of a 

composite supply and to which any other supply forming part of that 

composite supply is ancillary'. 

 

 6.5    Concept of works contract 

   Works contract has been defined under Section 2 (119) of CGST Act as 

follows: 

“a contract for building, construction, fabrication, completion, 

erection, installation, fitting out, improvement, modification, repair, 

maintenance, renovation, alteration or commissioning of any 

immovable property_ wherein transfer of property in goods 

(whether as goods or in some other form) is involved in the 

execution of such contract." 
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7.   Per the above legal provisions, we understand that in present case, since 

the scope of exemption allowed in the entry no. 3 of the Notification No. 12/ 

2017 Central Tax (Rate) dated 28th June 2017 is only to the extent of pure 

services of provision of urban amenities and facilities such as parks, gardens, 

playgrounds to the Governments and Local Authorities and does not cover any 

activity where in transfer of property in goods is involved either in the form of a 

works contract or a composite supply. 

 

8.     The Applicant has sought Advance Ruling on whether landscaping 

and gardening work for government departments like BBMP, KSRTC, etc, 

through works contract attracts GST from this society? 

 

9.    At time of hearing, the activity done by the applicant is analysed and the 

activity done by the applicant is of the nature of “maintenance of parks” and 

hence the activities can be divided into two different types: 

 
(a) maintenance of parks not involving the transfer of property in goods 

 
(b) maintenance of parks involving the transfer of property in goods 

 
The first activity is of the nature of pure services and is squarely covered 

under the entry no. 3 of the Notification No. 12/ 2017 Central Tax (Rate) 

dated 28th June 2017, if it is provided to a Government or Local Authority and 

Governmental authority. 

 

The second activity falls in the ambit of works contract and hence is not 

covered under the entry no. 3 of the Notification No. 12/ 2017 Central Tax 

(Rate) dated 28th June 2017 even if it is provided to a Government or Local 

Authority and Governmental authority. 

 

10.   Further, in the question raised, whether the KSRTC and other entities 

fall under the Government departments, the learned representative, at the 

time of personal hearing has accepted that they are not covered under the 

entry no. 3 of the Notification No. 12/ 2017 Central Tax (Rate) dated 28th June 

2017 and hence there is no question of answering the same. 

 

11. In view of the foregoing, we rule as follows 

 

R U L I N G 

 

1. The service of maintenance of parks provided by the society to the 

State Government, Central Government or a Local Authority 

(including BBMP) or a Governmental Authority, not involving 

transfer of property in goods either as a component of a works 

contract or a composite supply is covered under entry no. 3 of the 

Notification No. 12/ 2017 Central Tax (Rate) dated 28th June 2017 

and hence exempt. 
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2. This exemption is not available if there is any transfer of property in 

goods or if the service is made to persons other than State 

Government, Central Government or a local Authority or a 

Governmental Authority. 

 

 

 (Harish Dharnia)             (Dr.Ravi Prasad.M.P.) 

      Member      Member 
 
Place : Bengaluru, 

Date  : 06.08.2018  
 
To, 
 

The Applicant 
 
Copy to : 
 
The Principal Chief Commissioner of Central Tax, Bangalore Zone, Karnataka. 
 
The Commissioner of Commercial Taxes, Karnataka, Bengaluru. 
 
The Commissioner of Central Tax, Bangalore South Commissionerate, Bengaluru. 
 
The Asst. Commissioner, LVO -      , Bengaluru. 
 
Office Folder. 
 


