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THE AUTHORITY ON ADVANCE RULINGS 
 IN KARNATAKA 

GOODS AND SERVICES TAX 
VANIJYA THERIGE KARYALAYA, KALIDASA ROAD 

GANDHINAGAR, BENGALURU – 560 009 
 

Advance Ruling No.  KAR ADRG 24 / 2018 

Dated : 25th October, 2018 

 

Present: 

 
1. Sri. Harish Dharnia, 

Additional Commissioner of Central Tax, 
                                                                               . . . . Member (Central Tax) 

2. Dr. Ravi Prasad M.P. 
Joint Commissioner of  
Commercial Taxes                                                   . . . . Member (State Tax) 
 

1. 
Name and address of the 
applicant 

M/s Nash Industries (I) Pvt Ltd.,  
236-237/2, 8th Main Road, Peenya 

Industrial Area, 3rd Phase, 
Bengaluru - 560058 

2. GSTIN or User ID 29AADCN9558Q1ZC 

3. 
Date of filing of Form GST 
ARA-01 

13.03.2018 

4. Represented by 
Sri S.Ramaswamy, Chief Commercial 
Officer  

5. 
Jurisdictional Authority – 
Centre 

The Commissioner of Central Tax, 
North West Commissionerate, 
Bengaluru 

6. Jurisdictional Authority – State NA 

7. 
Whether the payment of fees 
discharged and if yes, the 
amount and CIN 

Yes, discharged fee of  
1. Rs.5,000-00 under CGST Act 

vide CIN SBIN18022900335814 
dated 28.02.2018 

2. Rs.5,000-00 under KGST Act 

vide CIN SBIN18032900038393 
dated 09.03.2018  

 

ORDER UNDER SUB-SECTION (4) OF SECTION 98 OF CENTRAL GOODS 

AND SERVICE TAX ACT, 2017 AND UNDER SUB-SECTION (4) OF SECTION  
98 OF KARNATAKA GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017 

 
1. M/s Nash Industries (I) Pvt Ltd, (called as the ‘Applicant’ hereinafter), 

236-237/2, 8th Main Road, Peenya Industrial Area, 3rd Phase, Bengaluru - 

560058, having GSTIN number 29AADCN9558Q1ZC, has filed an application 

for Advance Ruling under Section 97 of CGST Act,2017, KGST Act, 2017 & 

IGST Act, 2017 read with Rule 104 of CGST Rules 2017 & KGST Rules 2017, in 

form GST ARA-01 discharging the fee of Rs.5,000-00 each under the CGST Act 

and the KGST Act.  
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2. The Applicant is a Private Limited Company and is registered under the 

Goods and Services Act, 2017.  The applicant has sought advance ruling in 

respect of the following question: 

a) Whether the amortised cost of the tool to be added to arrive at the value 

of the goods supplied for the purpose of GST under Section 15 of the 

CGST Act read with rule 27 of CGST Rules. 

3. The applicant furnishes some facts relevant to the stated activity: 

a. The applicant states that he is in the business of manufacturing 

Sheet Metal Pressed Components and caters to various industries, 

ATM, printers etc, and is having multi-locational facilities in and 

around Bangalore. 

 

b. He states that the earlier Central Excise Valuation Rules has 

similar provisions and it was held that the cost of amortization of 

the tool was to be added to the value of the goods removed for the 

purpose of payment of Excise duty. He has also submitted that he 

had tweeted to GST and it was replied as includible. This reply 

from the jurisdictional Assistant Commissioner of Central Tax 

asked to refer to the provisions of section 15 read with rule 27 of 

the CGST law. However, he stated that the customers are of the 

view that the amortization cost is not includible to arrive at the 

value for the purpose of GST unlike the erstwhile Central Excise 

Law. In the absence of clarity on the matter, the applicant 

preferred the ruling. 

 

c. He stated that the it appears that the valuation provisions under 

the CGST Law is the same as that provided in the erstwhile Central 

Excise Law. Therefore, the applicant is of the view that the cost of 

amortization is to be added to the value of the goods supplied for 

the purpose of payment of GST. In this regard, he referred to the 

decision of the Hon’ble High Court in the case of TATA Johnson 

Controls Automotive Ltd v/s State of Maharashtra 2017 (7) GST 

GSTL 271 (BOM). He has also enclosed the working for the 

computation of GST. 
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d. After the hearing, the applicant submitted that the they are 

manufacturers of sheet metal pressed components and supply to 

industrial customers like Automotive, Banking Hardware, Power 

Protection, Alternate Energy, etc. The components were 

manufactured based on the drawing of the customer. To 

manufacture these components, the tools were designed and 

manufactured by the applicant. Such manufactured tools were 

billed to the customer, even though the tools are retained by the 

applicant for the manufacture of components. The payment was 

received by the applicant for the tool. 

 
e. He has stated that there are umpteen judgements of the Tribunal 

and Hon’ble Courts, wherein it is held that the moulds, tools, jigs, 

fixtures supplied free of cost or captively consumed are to be 

treated as additional money consideration to arrive at the value of 

excisable goods. In other words, the cost of amortization of the 

tools, jigs, fixtures, moulds, etc are to the added to arrive at the 

transaction value on which the Central Excise is paid. He has 

quoted section 15 of the CGST / SGST Act and rule 27 of the CGST 

/ SGST Rules which reads as under: 

 

Section 15 

 

(2)   The value of supply shall include:- 

      (a)   . . . . . . .  

      (b)  Any amount that the supplier is liable to pay in relation to 

such supply but which has been incurred by the recipient of the 

supply and not included in the price actually paid or payable for 

the goods or service or both. 

     (c)    . . . . . . .  

     (d)   . . . . . . . 

     (e)   . . . . . . . 

 

(4)  Where the value of the supply of goods or services or both 

cannot be determined under sub-section (1), the same shall be 

determined in such manner as may be prescribed. 
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Rule 27:  Value of supply of goods or services where the 

consideration is not wholly in money: 

 

(a)  be the open market value of such supply 

 
(b)  If the open market value is not available under clause (a), be 

the sum total of consideration in money and any such further 

amount in money as is equivalent to the consideration not in 

money, if such amount is known at the time of supply. 

                  

                 On plain reading of section 15 of the CGST / SGST Act, it 

says that any amount that the supplier is liable to pay in relation 

to such supply but which has been incurred by the recipient is 

includible. He states that had the supplier procured it from 

outside, the cost of the tool would have formed part of the value of 

supply of the component. As per clause (b) of sub-section 2 of 

section 15, if the tool is provided free of cost to the supplier, the 

amortised cost of the tool would have formed part of the taxable 

supply. 

 

(f)    The applicant submitted that the components supplied to the 

recipient are tailor made (or made as per the specifications of the 

customer) and hence are not available in the open market and so 

there is no open market value of such supply.. In such case, 

recourse is to be taken to the sub-rule (b) of Rule 27 of the CGST / 

SGST Rules, according to which: 

         

         Value of taxable supply = consideration in money + Amount 

equivalent to consideration not in money. 

         
         He added that his customers paid the invoice value including 

excise duty on the amortised cost of the value of the tools under 

the erstwhile Central Excise Law. However, the same customers 

are not paying the GST amount charged on the supply of goods 

stating that the amortised cost of the tool is not includible under 

the GST. 
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g.      The applicant has also referred to the following decisions: 

 

1. TATA Johnson Controls Automotive Ltd v/s State of Maharashtra 

reported in 2017 (7) GSTL 271 (Bom) 

2. GSTAMP Automotive India Pvt Ltd v/s Commissioner of Central 

Excise reported in 2017 GSTL 337 (Tri) 

3. Lear Automotive India Pvt Ltd v/s Commissioner reported in 2014 

ELT 65 (Tri) 

 

4.     FINDINGS & DISCUSSION: 

 
 

4.1   The transaction of the applicant is verified and found that there are two 

supplies involved in the entire activity. First the applicant, once he gets the 

order for specialized components, manufactures the tools specifically 

required for the job and invoices it to the recipients. This is the first supply. 

The applicant has to collect the tax as applicable on the tools and the 

recipient becomes the owner of such tools.  

 

4.2     Later the recipient gives the tool free of cost to the applicant and the 

applicant uses the same for the manufacture of the components.  Section 

7(1) of CGST Act 2017 stipulates that ‘Supply’ shall be made for a 

consideration.  Therefore, consideration is an essential element in supply.  

However Section 7(1)(c) specifies that the activities described in Schedule I 

shall be considered as ‘Supply’ even if there is no consideration involved.  

Schedule I lists out four such activities which shall amount to ‘Supply’ even 

if such an activity is carried out without any consideration.  In the instant 

case the tools are business assets in the hands of the recipient as the 

applicant has raised invoices towards their manufacture / supply and 

received the due consideration from the recipient.  Therefore entry number 1 

of Schedule I is the closest entry to the issue at hand.  As the tools are 

supplied by the recipient to the applicant for the limited purpose of 

manufacture / supply of components, the activity does not amount to 

permanent transfer of the business asset of the recipient.  Therefore, the 

activity of free supply of tools by the recipient to the applicant does not 

amount to supply as defined in Section 7 of the CGST Act 2017. 
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4.3      Now we proceed to examine the provisions of Section 15 of the CGST 

/ KGST Act 2017 in order to address the question raised by the applicant. 

 

          Section 15(1) of the said Acts provides as follows: 

 

“The value of a supply of goods or services or both shall be 

transaction value, which is the price actually paid or payable for 

the said supply of goods or services or both when the supplier and 

the recipient of the supply are not related and the price is the sole 

consideration for the supply” 

 

        Therefore, the transaction value carried out at an arms length, 

constitutes the value of  supply.  Further, Section 15(2) of the CGST Act 

provides for the inclusion of several other related / relevant amounts in the 

value of taxable supply.  We consider Section 15(2)(b) of CGST Act 2017 to 

be relevant to the facts of this case and analyze the same. 

 

4.4      Section 15(2)(b) of the CGST Act 2017 reads as follows: 

 

“any amount that the supplier is liable to pay in relation to such 

supply but which has been incurred by the recipient of the supply 

and not included in the price actually paid or payable for the 

goods or services or both” 

 

        In the instant case the applicant and the recipient enter into an 

agreement where the applicant is required to ‘supply’ certain components.  

These components require specialized tools for their manufacture.  The tools 

could be either manufactured by the applicant himself or they could get it 

manufactured by someone else or the recipient could supply them free of 

cost.  In case the applicant procures the tools from a third party, then they 

would incur a cost and the cost could be included in the value of taxable 

supply to the recipient.  There is no scope of any dispute in this situation 

about the fact that the cost of the tools is an essential element to be 

included in the cost of the component finally supplied by the applicant.  This 

is also because without the tools the final component could not have been 

manufactured.  However, when the first or third situation prevails, then the 
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applicant has not spent any amount in respect of the tools.  Nevertheless the 

applicant could not have manufactured the components without the tool.  

Here the cost the tool is borne by the recipient of the supply whereas the 

same should have been borne by the applicant, as evident from the situation 

discussed above, (where the applicant procures the tool from a third party). 

 

          Therefore we are of the considered opinion that the facts and 

circumstances of the transaction put forth by the applicant invite the play of 

Section 15(2)(b) of the CGST Act 2017 in their transaction. 

 

5. In view of the foregoing, we rule as follows 

 

R U L I N G 

 

The amortised cost of tools which are re-supplied back to the applicant free 

of cost shall be added to the value of the components while calculating the 

value of the components supplied as per the Section 15 of the CGST / SGST 

/ IGST Act 2017. 

 

 

 (Harish Dharnia)             (Dr.Ravi Prasad.M.P.) 
      Member      Member 

 

Place : Bengaluru, 
Date  : 25.10.2018  
 
To, 
 
The Applicant 
 
Copy to : 
 
The Principal Chief Commissioner of Central Tax, Bangalore Zone, Karnataka. 
 
The Commissioner of Commercial Taxes, Karnataka, Bengaluru. 
 
The Commissioner of Central Tax, Bangalore North West Commissionerate, 
Bengaluru. 
 

The Asst. Commissioner, LVO -      , Bengaluru. 
 
Office Folder.  

 

 


