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ORDER UNDER SUB-SECTION (4) OF SECTION 98 OF CENTRAL GOODS
AND SERVICE TAX ACT, 2017 AND UNDER SUB-SECTION (4) OF SECTION
98 OF KARNATAKA GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017 AND SECTION

20 OF THE INTEGRATED GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017

1 M/s Columbia Asia Hospitals Private Limited, (called as the ‘Applicant’
hereinafter), having its registered office at The Icon, 2" Floor, No.8, 80 feet
Road, HAL Il Stage, Indiranagar, Bengaluru 560075 has filed an application
for Advance Ruling under Section 97 of CGST Act, 2017, KGST Act, 2017 read
with Rule 104 of CGST Rules 2017 & KGST Rules 2017, in form GST ARA-01
discharging the fee of Rs.5,000-00 each under the CGST Act and the KGST Act.



2. The Applicant is a private limited company engaged in providing health
care services categorizing them as In-patient (IP) and Out-patient (OP) services.
The Company is alsa engaged in supply of medicines (pharmacy) to in-patients
and out-patients. It also operates Restaurant / Canteen services in its
premises which is used for supplying food and other eatable items (o its
patients and their attendants.

3. The question on which advance ruling is sought is as follows:

(a) “Whether two or more supplies of goods or services which are naturally
bundled in which principal supply is exempt and others are taxable,
can be treated as composite supply and if yes, principal supply being
exempt supply, can the said composite supply be treated as exempt
supply or the same cannot be treated as composite supply?

(b) If not treated as composite supply, is registered person allowed to claim
input tax credit of tax paid on procurement of capital goods, inputs and
input services related to both taxable supply and exempted supply?”

4, The applicant furnishes some facts relevant to the stated activity:

a. The applicant states that he is a private limited company and is an
international heathcare group operating a chain of modern
hospitals across Asia. The Company is currently operating across
six different states having eleven hospitals out of which six units
are in the state of Karnataka. The Hospitals owned by the
applicant are engaged in providing secondary and tertiary
Healthcare services which in turn categorises as In-patient (IP) and
Out-patient (OP) services.

b. In case of inpatient services, the patients get admitted in the
hospital for an invasive or non-invasive procedure. During the
course of such treatment, all the necessary medicines, medical and
non-medical consumables, implants, etc. are supplied to the
patients. At the time of discharge, the charges for all the goods and
services supplied would be collected by raising a consolidated
mvolce.

. In case of outpatient services, the patients would avail the
healthcare services on ou t-patient basis without getting themselves
admitted in the hospital. Such outpatient services include medical
consultation, administration of medicine, dressing, ete. The
hospitals also have an in-house Restaurant or Canteen services in
its premises to meet the dietary and food requirements of its
patients, their attendants and hospital staff,

d. With respect to health care services provided by the applicant
company to in-patients, Company also provides food and
medicines which are provided in conjuniction with health care
service. Under the pre-GST regime, the applicant company was not



required to discharge the service tax liability as Healtheare service
was exempted from service tax vide Mega Exemption Notification
No, 25/2012- Service Tax dated 20.06.2012. However, the
applicant company was discharging VAT liability on medicines
provided to both in-patients and out-patients,

e, The applicant has taken support of the provisions of section 7(1),
section 2(30), section 2(47) of the Central Goods and Services Tax
Act which define the “supply”, “composite supply” and “exempt
supply” and states that as per entry no.74 of the Notification
No.12/2017 - Central Tax (Rate) dated 28.06.2017, healthcare
services are exempted from GST. However, supply of medicines
(pharmacy), consumables and supply of food are taxable at
different rates under GST,

i With these facts, the applicant has sought an advance ruling on
the matters already enumerated above.

4.1 The applicant states that as per definition of “composite supply”, it can
be inferred from the word “taxable supply” included in the definition of
composite supply that it covers only such supplies which are subject to GST
and not the exempt supplies. Therefore, in the instant case, though two or
more supplies are naturally bundled, i.e. healthcare services, being exempt
supply, the same cannot be treated as composite supply.

o. Considering the above conjecture, the applicant is discharging GST
liability on supply of medicines and food provided to beth in-patients and out-
patients as a separate line item which are clearly identifiable on the face of the
inveoice and availing input tax credit on inputs used in providing such supply of
«medicines. Further, no credit of input tax charged on goods and services used
in supplying the food/ any other article for human consumption or drinks is
availed pursuant to the Notification No.46/2017-Central Tax (Rate) dated
November 14%, 2017. With regard to healthcare services, since this being an
exempt service under GST, the applicant is not charging GST on the value of
such healthcare services. Simultaneously, the applicant is not availing input
tax credit if GST paid on inputs or input services or capital goods used for
providing such exempted (Healthcare) services. He has attached a sample copy
of invoice for both in-patient and out-patient service in suppert of his claim.
The applicant stated that there are certain services used in common to provide
both taxable and exempted services. As per section 17(2) of CGST Act, 2017,
the applicant is entitled to avail credit of input tax paid on procurement of
such goods and/or services on proportionate basis to the extent attributable to
outward taxable supplies of medicines and consumables.

6. The applicant states that under pre-GST regime, the applicant company
was required to reverse the CENVAT credit availed on input material and input
services consumed in the manufacture of the exempted products or provision
of exempted services under rule 6 of CENVAT Credit Rules, 2004. However



there was no requirement to reverse the amount of CENVAT credit availed in
capital goods.

7. As per section 16(1) of the CGST Act, “Every registered person shall,
subject to such conditions and restrictions as may be prescribed and in the
manner specified in section 49, be entitled to take credit of input tax charged
on any supply of goods or services or both to him which are used or intended
to be used in the course or furtherance of his business and the said amount
shall be credited to the electronic credit ledger of such person”. Thus, the
applicant claims, it can be concluded that there is no bifurcation made under
CGST Act between input tax credit availed on inputs, input services and capital
goods,

8. Further, as per Section 17(2) of the CGST Act, “Where the goods or
services or both are used by the registered person partly for effecting taxable
supplies, including zero-rated supplies, under this Act or under the Integrated
Goods and Services Tax Act and partly for effecting exempt supplies under the
said Acts, the amount of credit shall be restricted to so much of the input tax
as 1s attributable to the said taxable supplies including zero-rated supplies”.
Thus, as per section 17(2) read with section 16(1) of the CGST Act, one can
infer that, a restriction has been imposed on the registered person not to avail
the credit of CGST paid on procurement of inputs, input services and capital
goods which are attributable to supply of exempted services.

a9 Based on the facts above, the applicant requests this Authority to clarify
if,-
1) the Healthcare services provided, which is an exempt service along with
other taxable supplies to in-patients and out-patients, can be construed
as Composite supply?

a. If yes, is supply of pharmacy goods, consumables and canteen
services forms part of such composite supplies, not liable to tax?

b. Valuation of IP pharmacy, if the same is treated as part of
composite supply?

2) the said supply cannot be construed as a composite supply, is it correct
to discharge GST liability only on supply of medicine, consumables and
food that are supplied in conjunction with healthcare services and
simultaneously availing input tax credit on GST paid on inputs and
input services procured for providing supply of medicines and
consumables?

3) the input tax credit of GST paid on inputs, input services and capital
goods which are attributable to healthcare services shall need to be
reversed as the same are towards exempted services?

4) the GST paid on inputs, input services and capital goods that are used
for both healthcare services and other taxable services (i.e. supply of



medicines and consumables other than food, as there is a specific
restriction for not availing input tax credit for supply of food or article of
human consumption or drink) shall be allowed on proportionate basis
towards taxable supplies?

10.  The applicant has also produced a copy of the Circular No.32/06/2018-
GST dated 12% February 2018 in support of his claims and also for reference.

11. FINDINGS & DISCUSSION:

The contention of the applicant is examined.

11.1  Sub-section (1) of Section 7 which is related to the scope of supply
clearly states as under:

‘(1) For the purposes of this Act, the expression “supply” includes—

(a) all forms of supply of goods or services or both such as sale,
transfer, barter, exchange, licence, rental, lease or disposal
made or agreed to be made for a consideration by a person in
the course or furtherance of business;

(b) import of services for a consideration whether or not in the
course or furtherance of business;

(c) the activities specified in Schedule I, made or agreed to be
made without a consideration; and

(d) The activities to be treated as supply of goods or supply of
services as referred to in Schedule II.”

The applicant company is providing healthcare services, services of
providing food, supply of medicines, etc. to the patients, both in-patient and
out-patients for a consideration in the course of or furtherance of its business
and hence the supply amounts to “Supply” under section 7(1) of the Central
Goods and Services Tax Act, 2017.

11.2  Sub-section (30) of section 2 of the Central Goods and Services Tax Act,
2017 defines “Composite Supply” as under:

130) “composite supply” means a supply made by a taxable person
to a recipient consisting of two or more taxable supplies of goods or
services or both, or any combination thereof, which are naturally
bundled and supplied in conjunction with each other in the ordinary
course of business, one of which is a principal supply.”

The definition of composite supply must be read with the definition of
taxable supply and exempt supply.



Sub-section (108) of section 2 defines a taxable supply as under:
(108) “taxable supply” means a supply of goods or services or both
which is leviable to tax under this Act;"

Sub-section (47) of section 2 defines an exempt supply as under:
“(17) “exempt supply” means supply of any goods or services or both
which attracts nil rate of tax or which mﬁy be wholly exempt from
tax under section 11, or under section 6 of the Integrated Goods and
Services Tax Act, and includes non-taxable supply;”

Since the healthcare services are exempt from tax under section 11, the
same are exempt supplies. But the definition of taxable supplies includes those
supplies of goods which are leviable to tax and chosen to be exempted under
section 11 and hence the exempt supplies also fall under the category of
taxable supplies and hence the supply of goods and services supplied by the
applicant company in conjunction with the healthcare services fall under the
definition of “composite supply” as the services of supply of food and medicines
to the patients are as advised by the doctor or nutritionists. But in case where
the supply of food is not as advised by the doctor or nutritionists and is
supplied to the patients, then such supply of food cannot be treated as
“naturally bundled” supplies and supplies made in conjunction with each other
and hence are separate supplies and needs to be treated not as composite
supplies. But as far as medicines supplied to the inpatients are concerned,
they form part of the healthcare services supplied to the concerned patients
and hence are part of the composite supplies of heaith care services where the
principal service is “healthcare services” and is exempt f{rom tax vide
Notification No.12/2017- Central Tax (Rate) dated 28.06.2017. However
supplies of medicines or food and drinks to persons other than patients, like
attendants of the patients and when supplied to the patients not as advised by
the doctor or nutritionists, then such supplies would not form part of the
composite supplies and would attract applicable tax, This is also clarified in the
Circular No.32/06/2018-GST dated 12t February, 2018.

i In case of outpatients, the doctors prescribe the medicines and the
patients, if they are free to purchase the medicines from any pharmacist (need
not be from the same hospital), then such purchase of medicines from the
pharmacies of the applicant cannot be treated as a part of the composite
supplies as they are independent of the healthcare services provided by the
applicant. Similar treatment also needs to be provided in case of food and
drinks supplied to patients. But in case where the supply of medicines and
food and drinks form part of the supply of healthcare services and there is no
choice for the patients to choose them separately, then they would form a
composite supply with healthcare services being the principal supply.

11.4 The applicant has raised a question on valuation of the items of
medicines and food and drinks when they form a part of the composite supply,
the same needs to be answered as under:



, (a) In case where the medicines and articles of food and drinks form part of
the single price including the supply of healthcare services, then there is
no need for separate valuation of the same; and

(b) In case where the same do not form a part of the composite supply but
still are supplied for a single price, then they would constitute a mixed
supply and the entire price received would be liable to be taxed at the
highest rate applicable to the goods or service supplied as per section 8
of the CGST Act, 2017. The sub-section (74) of section 2 defines a “mixed
supply” as under:

“(74)  ‘mixed supply’ means twe or more individual supplies
of goods or services, or any combination thereof, made n
conjunction with each other by a taxable person for a single
price where such supply does not constitute a composite
supply.”

Even here, there would not be any question of valuation of supply of
medicines or food or drinks as they are supplied at a single price.

(c) In case where supplies of medicines, food and drinks and healthcare
services are not supplied for a single price and form separate and
independent supplies, then such supplies are to be taxed separately at
the rates applicable to such supply of goods or services, Here the
valuations of the individual supplies are to be valued on the basis of the
provisions of section 15 of the CGST Act.

11.5  Sub-section (1) of section 16 of the Central Goods and Services Act 2017

reads as under:
" (1) Every registered person shall, subject to such conditions and

} restrictions as may be prescribed and in the manner specified in
section 49, be entitled to take credit of input tax charged on any
supply of goods or services or both to him which are used or
intended to be used in the course or furtherance of his business and
the said amount shall be credited to the electronic credit ledger of
such person.”

Since the applicant is using the inputs and mput services in the course or
furtherance of his business, credit of such tax paid on such inward supplies
can be claimed by him.

11.6 Sub-section (2) of section 17 of the Central Goods and Services Act 2017
reads as under
(2) Where the goods or services or both are used by the registered
person partly for effecting taxable supplies including zero-rated
supplies under this Act or under the Integrated Goods and Services
Tax Act and partly for effecting exempt supplies under the said Acts,
the amount of credit shall be restricted to so much of the input tax as
is attributable to the said taxable supplies including zero-rated
supplies.”



L]

As per this provision, the amount of credit claimed as per sub-section (1)
of section 16 needs to be restricted to so much of input tax as is attributable to
the supplies which are taxable under the CGST Act. The healthcare services
being an exempted supply, either as an individual supply or as a composite
supply, credit of input tax claimed which is attributable to such supplies of
healthcare services needs to be reversed. The reversal of in put tax credit
claimed shall be made as per the provisions of section 17 of the CGST Act 2017
read with Rule 42 of the Central Goods and Service Tax Rules, 2017.

12.  In view of the foregoing, we rule as follows
RULING

1. The two or more supplies of goods or services or both which are
naturally bundled in which the principal supply is exempt and others are
taxable can be treated as a composite supply of the principal supply il
such principal supply is not a non-taxable supply as per sub-section (78)
of section 2 of the Central Goods and Service Tax Act, 2017 and such
composite supply with the principal supply being exempt supply would
be treated as an exempt composite supply.

2. The applicant is eligible to claim credit of input tax credit only on for
such taxes paid on the inputs, input services and capital goods which
are attributable to the supplies of goods or services which are taxable
under the provisions of the Central Goods and Services Tax Act, 2017
and not attributable to exempt supplies of goods or services under the
Central Goods and Services Tax Act, 2017,

12! i
(Harish Dharnia)
Member Member
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