THE AUTHORITY ON ADVANCE RULINGS
IN KARNATAEKA
GOODS AND SERVICES TAX

GANDHINAGAR, BENGALURU - 560009

Advance Ruling No. KAR ADRG 13 / 2019
Date : 16-07-2019

Present:

1. Sri. Harish Dharnia,
Aditional Commissioner of Central Tax, .+ .. Member (Central Tax)

2. Dr.RaviPrasad M.F,
Joint Commissioner of Commercial Taxes . .+ + Member (State Tax)

M/s Toolcomp Systems Private
Limited,

Naztie asd arcresy ot tae #14-B, KIADB Industrial Area,

applicant 2nd Phase, Kumbalagodu,
Kengeri Hobli, Bangalore — 560 074.
2. | GSTIN or User ID 29AACCT2521L1Z8
Date of filing of Form GST 3
3. ARA-O1 16.10.2018
4. | Represented by Sri, Shyam Bhat, Managing Director
The Principal Commissioner of
5 Jurisdictional Authority — Central Tax, Bangalore West
" | Centre Commissionerate,

Bengaluru - 560 070 (RANGE-EWD7)

6 Jurisdictional Authority —

State LGSTO-060, Bengaluru

Yes, discharged fee of Rs.5,000/-
under CGST Act vide CIN
SBIN1802900174778, dated 16-10-
2018 and Rs 5,000/- under KGST
Act vide CIN SBIN18042900390819
dated 25-04-2018

Whether the payment of
7. | fees discharged and if yes,
the amount and CIN

ORDER UNDER SUB-SECTION (4) OF SECTION 98 OF CENTRAL GOODS AND
SERVICES TAX ACT, 2017 AND UNDER SUB-SECTION (4) OF SECTION 98 OF
KARNATAKA GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017

1. M/s. Toolcomp Systems Private Limited, #14-B, KIADB Industrial
Area, 2vd Phase, Kumbalagodu, Kengeri Hobli, Bangalore — 560 074, is a
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registered  private limited company bearing GSTIN number
29AACCT2521L12Z8, filed an application for Advance Ruling under Section
97 of CGST Act, 2017, KGST Act, 2017 read with Rule 104 of CGST Rules,
2017 & KGST Rules, 2017, in form GST ARA-01 discharging the fee of
Rs.5,000/- each under the CGST Act and the KGST Act, 2017,

2 The Applicant is a Private Limited Company, involved in the
manufacture and sale of plastic moulds, press tools, Jigs/ Fixtures /
Gauges, Injection moulded parts and Design services, as per the specific
orders & requirements of their customers. The Injection moulded parts
(Tools), as per specific order from customer, are manufactured using plastic
Granules as Raw material and using in-house injection moulding machines.
The Applicant submits that the Tool is either manufactured by them or
supplied by the customers free of cost, for production of ‘parts’, on
returnable basis.

3, The Applicant further submits that the Injection moulds (Tools)
supplied by the customers at free of cost basis, for the manufacture of parts,
on returnable basis are classified under Capital goods. The mould (Tool) has
specific life and can produce only certain volume of total production. Every
part produced has incurred a portion of the mould (Tool) cost that appears
as Transaction value, if the Tool is provided by the Applicant. In the instant
case the customer is supplying the Tool on free of cost basis and hence the
applicant is not charging any portion of the cost of the Tool to the customer.

4, In view of the above, the Applicant seeks Advance Ruling on the
following question:

Clarification regarding applicability of Tool Amortisation cost
(Transaction Value) in GST Regime on Capital Goods received freely on
returnable basis from the recipients (Customer) for parts production and
supply. This reference particularly where the principal manufacturer
provides moulds, dies, jigs and fixtures or tools to the supplier for use in
manufacturing process. The details are furnished in a separate write-up
and uploaded. The reference on this subject is published in Economic
Times dated 28.03.2018 and also uploaded.
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PERSONAL HEARING: / PROCEEDINGS HELD ON 28.11.2018.

. Sri. Shyam Bhat, Managing Director of the Applicant company
appeared for personal hearing proceedings on 28.11.2018, before this
authority and reiterated the facts narrated in their application. The
applicant was requested to submit a copy of the contract with the
customer,

FINDINGS & DISCUSSION

B. We have considered the submissions made by the Applicant in their
application for advance ruling as well as the submissions made by Sri.
Shyam Bhat, Managing Director and authorised representative of the
applicant during the personal hearing. We have also considered the issue
involved, on which advance ruling is sought by the applicant and relevant
facts. In response to the request to submit a copy of the contract with their
customer, the applicant submitted a copy of the purchase order having the
conditions of supply mentioned therein.

7. The Applicant seeks advance ruling as follows:

Clarification regarding applicability of Tool Amortisation cost
(Transaction Value) in GST Regime on Capital Goods received freely
on returnable basis from the recipients (Customer) for parts
production and supply. This reference particularly where the
principal manufacturer provides moulds, dies, jigs and fixtures or
tools to the supplier for use in manufacturing process. The details are
fumished in a separate write-up and uploaded. The reference on this
subject is published in Economic Times dt 28.03.2018 and also
uploaded.

8. The applicant submitted a copy of their letter dated 22.08.2017
seeking clarification from the Office of the Commissioner of Commercial
Taxes, Bangalore, as to whether GST is applicable on the tool transaction
value (Tool Amortisation cost) while supplying the parts to the customer
though tool amortization cost is not charged to the customer in the tax
invoice. In this letter the applicant further states that they are a Private
Limited Company involved in the manufacture and sale of plastic moulds,
press tools, Jigs/ Fixtures / Gauges, Injection moulded parts and Design
services, as per the specific orders & requirements of their customers. The
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Injection moulded parts (Tools), as per specific order from customer, are
manufactured using plastic Granules as Raw material and using in-house
injection moulding machines. The Applicant submits that the Tool is either
manufactured by them or supplied by the customers free of cost, for
production of ‘parts’, on returnable basis. Furthermore, the Injection moulds
(Tools) supplied by the customers free of cost basis, for the manufacture of
parts, on returnable basis are classified under Capital goods. The mould
(Tool) has specific life and can produce only certain volume of total
production. Every part produced has incurred a portion of the mould (Teol)
cost that appears as Transaction value, if the Tool is provided by the
Applicant. In the instant case the customer is supplying the Tool on free of
cost basis and hence the applicant is not charging any portion of the cost of
the Tool to the customer.

9, In response to the request to the applicant to submit a copy of the
contract to examine the nature of supply of tools/dies/moulds etc the
applicant submitted a copy of the purchase order placed on them by Tata
Autocomp Systems Ltd.. The purchase order has standard terms and
conditions of sale. Condition number 32 is relevant to the subject matter. It
reads as follows:

32. “If required shall either supply the tools, patterns or jigs or
fixtures required for production of the parts to be supplied under
this PO and / or contract or pay for the manufacture of such tools,
patterns or jigs or fixtures. Such tools, patterns or jigs or fixtures
supplied or paid by the purchaser will always remains the
property of the purchaser and the vendor should use the same
exclusively for the purchaser parts and maintain the same at
vendors cost and will return the same to the purchaser after the
completing the supply or as instructed by the purchaser. In case ,
vendor is adding any amount in the assessable value towards the
amortised value of tools supplied by the purchaser, then this
amortised value should not be added from 1t july 2017 onwards
as from Ist july 2017 onwards the GST need to paid on the
transaction value”.

10. This condition is of very generic nature and does not bringforth
whether the tools have been supplied free of cost to the applicant or the
applicant was required to procure/manufacture. Therefore this condition
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stated in the purchase order does not help in anyway in answering the
question. We, therefore, resort to examining the particulars given in the
application.

11, In serial number 14 of the Application for Advance Ruling (Form
GST ARA-01) the applicant has narrated the question. This question is
already highlighted in para 7 above. Here the applicant contends that the
tool/mould 1s received free of cost and on returnable basis. This implies that
the tool is provided free of cost by Tata Autocomp Systems Ltd., and the
applicant is bound to return the same to them after completion of the supply
or as instructed. In other words the applicant is not under contract to
supply components made by using the tools/moulds belonging to them but
the same have been supplied by Tata Autocomp Systems Ltd., on FOC basis,

12s The CBIC in its Circular No 47/21/2018-GST dated 08.06.2018
has clarified that Moulds and dies {Tools) owned by QEM that are provided
to a component manufacturer on FOC basis do not constitute a supply as
there is no consideration and in such cases, the value of goods provided on
FOC basis shall not be added to the wvalue of supply of components.
However, in case the contractual obligation is cast upon the component
manufacturer to provide moulds/dies but the same have been provided by
the OEM on FOC basis, then the amortized cost of the moulds/dies is
required to be added to the value of the components supplied.

13, In view of the above it is apparent that the issue raised by the
applicant is covered under Issue number 1 and Clarification 1.1 and 1.2 of
the Circular No 47/21/2018-GST dated 08.06.2018.

14. It is emphasised that this Ruling is based on examination of the
contract / purchase order furnished by the Applicant in the case of their
customer M/s Tata Autocomp systems Ltd., (OEM) where the applicant is
not under any obligation to use their own tools/moulds for manufacture of
the components and the same are supplied to them free of cost and on
returnable basis. This ruling will apply to other contracts entered into by the
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Applicant if and only if the terms and conditions contained therein are the
same as those contained in the contract placed before us.

15. In view of the above, we pass the following

RULING

The cost of the tool/s supplied by the OEM on FOC basis, under the
situations discussed in para 11 and 14, to the Applicant is not required to
be added to the value of the parts supplied by the Applicant and hence the
said value is not liable for GST,

(Haris ?ﬁharnia] (Dr.Ravi d.M.P.)
Member Member

Place : Bengaluru,
Date :16.07.2019
To,

The Applicant
Copy to :

The Principal Chief Commissioner of Central Tax, Bangalore Zone,
Karnataka.

The Commissioner of Commercial Taxes, Karnataka, Bengaluru.,

The Commissioner of Central Tax, Bangalore South Commissionerate,
Bengaluru.

The Asst. Commissioner, LGSTO-25 A ,Bengaluru.

Office Folder.
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