THE AUTHORITY ON ADVANCE RULINGS
IN KARNATAKA
GOODS AND SERVICES TAX
VANIJYA THERIGE KARYALAYA, KALIDASA ROAD
GANDHINAGAR, BENGALURU - 560009

Advance Ruling No. KAR ADRG 16/ 2019
Date : 25-07-2019

Present:

1. Sri. Harish Dharnia,
Additional Commissioner of Central Tax, . . .. Member [Central Tax)

2. Dr. Ravi Prasad M.P.
Joint Commissioner of Commercial Taxes .+« Member (State Tax)

M/ s Durga Projects & Infrastructure
. Private Limited, 1st Floor,
g Name and address of the No.125/1-18,G.K.Arcade,

appheant T Mariyappa Road, 1stBlock,
Jayanagar,Bangalore-560011.
. GSTIN or User ID 29AACCDS554H1Z]
3. Date of filing of Form GST 25.04.2018

ARA-01

Sri Sanjay M Dhariwal, CA
___Authorised representative
The Commissiener of Central Tax,
5 Jurisdictional Authority - I Bengaluru South Commissionerate,
; Centre CR buildings, Queens Road,
Bengaluru-560001

4, Represented by

Jurisdictional Authority -

A, State LGSTO-90, Bengaluru
DR S - Yes, discharged fee of Rs.10,000/-
Whether the payment of fees [Rs.5,000/- each under CGST Act &
7. discharged and if ves, the KGST Act) vide CIN
amount and CIN SBIN18042900170244 dated 24-04-
2018

ORDER UNDER SECTION 98(4) OF THE CENTRAL GOODS & SERVICES
TAX ACT, 2017 AND UNDER 98(4) OF THE KARNATAKA GOODS &
SERVICES TAX ACT, 2017

1 M/s Durga Projects & Infrastructure Private Limited, (called as the
‘Applicant’ hereinafter), having GSTIN number 29AACCDS5554H1Z] have
filed an application for Advance Ruling under Section 97 of CGST Act,2017
read with Rule 104 of the CGST Rules, 2017 and under Section 97 of the
KGST Act, 2017 read with Rule 104 of the KGST Rules 2017, in FORM GST

Page 1of 8




ARA-01 discharging the fee of Rs.5,000/- each under the CGST Act and the
KGST Act.

2. The Applicant is a company incorporated under the Companies Act
1956 and is registered under the Goods and Services Act, 2017. The
company has sought advance ruling in respect of the following questions:

Applicability of GST on partially completed flats i.e.
a} Partially completed flats having identified customers before GST regime

b) Partially completed flats, where customers are identified after
implementation of GST regime, and

¢) Partially completed flats, where no customers are identified.

3. The applicant company furnishes some facts relevant to the stated
activity:

3.1 The Applicant is engaged in construction and sale of residential
apartments and residential complex based under joint development
agreement.

3.2 The Applicant have executed projects under JDA with Land
Owners for an agreed ratio of built-up area. Construction was
commenced during pre-GST regime and alse continued under GST
regime, out of which substantial portion of the work has been sub-
contracted to another registered person.

3.3 The Applicant submits, their understanding of law and
consequently their view points, on the issue raised by them, that
construction activities relating to immovable property have been
treated as “Works Contract” under the GST Law: construction and
sale of residential flats falls under the “Works Contract” and hence
classified as supply of Service that are leviable to GST, but with an
exception that the GST is not leviable where entire consideration is

| received after issuance of completion certificate, wherever required, by

| the Competent Authority or after its first occupation, whichever is

| earlier. In other words in such cases the sale of immovable property
is out of the purview of GST.

3.4 The Applicant further submits on the basis of Transitional
Provisions of the CGST Act 2017 (Sections 141 ,142,143) that tax was
leviable under earlier law to the extent of work executed under earlier
law and not under GST Law and therefore in respect of partially
completed flats, tax is applicable on the value of work to be executed
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under GST and not on the value of work already executed under
earlier law, irrespective of whether payments are received or not. The
Applicant submits that in terms of Honorable Supreme Court
decision in the case of M/s Larsen and Toubro limited & another
V/s State of Karnataka and another ({2013) 75 VST 1 work
exccuted, either under earlier law or under GST Law, amounts to
“Works Contract” only from the stage of entering agreement with
customer.

3.5 The Apphecant, in view of the above, concludes their view on the
question raised, as under:

(a) In respect of partially completed flats having identified
customers before GST Regime. — Liable to Tax as per earlier law
on the value of work executed under earlier law and liable to tax
under GST Law only on the value of work executed under GST.

(b) In respect of partially completed flats, where customers are
identified after implementation of GST regime - Not liable to
tax under earlier law on the portion of work executed under earlier
law, as held by Hon'ble Supreme Court in L&T case that the
activity / transaction amounts to work contract only from the stage
of entering agreement with customer, and attract tax under GST
Law on the value of work executed under GST Law.

(c) Partially completed flats, where no customers are identified -
Not liable to tax under earlier law on the portion of work executed
under earlier law, as held by Hon'ble Supreme Court in L&T case
that the activity / transaction amounts to works contract only from
the stage of entering agreement with customer, and attract tax
under GST law on the value of work executed under GST Law only
from the stage of entering agreement with customer.

PERSONAL HEARING: /| PROCEEDINGS HELD ON 21.05.2018.

4. Sri. Sanjay M Dhariwal, Chartered Accountantat M/s Dhariwal &
Sreenivas, Bengaluru, on authorization issued by Sri Navneet
Jhunjhunwala, Direc¢tor of the Company, appeared as Authorised
representative of the company for personal hearing proceedings on
21.05.2018, before this authority and reiterated the facts narrated in their
application. The applicant also submitted copies of the following
documents during personal hearing.

{a) Commencement certificate issued by local authority (BBMP)

Page 3 of B



(b) Copy of completion certificate containing status of project i.e.
percentage of completion obtained from Chartered Engineer.

(¢) Copy of application filed before the local authority (BBMP) secking
issuance of Occupany Certificate.

(d) Copy of Hon'ble Apex Court decision in Larsen and Toubro Limited
& another Vs State of Karnataka & another [2013] 65 VST 1.

5. FINDINGS & DISCUSSION

8.1 We have considered the submissions made by the Applicant in their
application for advance ruling as well as the submissions made by Sri.
Sanjay M Dhariwal, Chartered Accountant and authorised representative
of the applicant during the personal hearing. We have also considered the
issues involved, on which advance ruling is sought by the applicant and
relevant facts.

5.2 The Applicant seeks advance ruling in respect of the following
questions;

Applicability of GST on partially completed flats i.e.
a) Partially completed flats having identified customers before GST regime

b) Partiglly completed flats, where customers are identified after
implementation of GST regime, and

¢} Partially completed flats, where no customers are identified.

5.3 The Applicant has admitted that their activity of construction
related to immovable property falls under the definition of “Works Contract”.
Accordingly in terms of Schedule Il of the CGST Act 2017 their activity is
liable to be treated as a supply of service. The questions on which advance
rulings have been sought by the Applicant are in relation to “works
Contract” service which had commenced in the pre-GST regime and
continued / ended in the post-GST regime. Section 142(11) of the CGST /
KGST Act 2017 under Transitional Provisions is relevant to the aforesaid
situation in the instant case and hence we draw reference to the said
section, which is appended below:

{11) fa) notwithstanding anything contained in section 12, no tax
shall be payable on goods under this Act to the extent the tax was
leviable on the said goods under the Value Added Tax Act of the
State;
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(b) notwithstanding anything contained in section 13, no tax shall
be payable on services under this Act to the extent! the tax was
leviable on the said services under Chapter V of the Finance Act,
1994;

(c) where tax was paid on any supply both under the Value Added
Tax Act and under Chapter V of the Finance Act, 1994, tax shall be
leviable under this Act and the taxable person shall be entitled to
take credit of value added tax or service tax paid under the existing
law to the extent of supplies made after the appointed day and
such credit shall be calculated in such manner as may be
prescribed,

5.4, Section 142(11)(b) provides that no tax shall be payable under the
CGST/KSGST Act to the extent that tax was leviable under the erstwhile
Finance Act, 1994 for the services rendered during the currency of the
said Finance Act. In other words service tax is liable to be paid on the
services provided up to 30.06.2017. Also the GST is liable to be paid
under the CGST Act'2017 /KGST Act2017, on the services provided after
01.07.2017. Therefore we are of the opinion that the Applicant has to pay
service tax / GST proportionate to the services provided before / after
30.06.2017 respectively.

9.5 The Applicant’s questions are customer centric i.e. the customer
is identified in pre-GST regime, post-GST regime and not identified in
either regime. The Applicant means by “identification of customer” that
the agreement has been entered into with the customer for construction of
particular flat. We now consider each of the questions one at a time.

2.6 It is pertinent to first discuss the taxability of works contract
service. In terms of para 5(b) of Schedule II to the CGST Act 2017,
construction activity is not leviable to GST where the entire consideration
has been received after issuance of completion certificate, where reguired,
by the Competent Authority or its first occupation, whichever is earlier. In
other words the supply would amount to sale of building/flat if the
transaction occurs after the issue of completion certificate. In this
situation the activity is covered under Para 5 of Schedule III of the CGST
Act. Consequently such an activity is neither a supply of goods nor that of
services, Therefore it would not attract GST.

5.7 Now we proceed to answer the guestions on the basis of the fact
that the completion certificate has not been issued by the competent
authority. The first question is with regard to applicability of GST on
partially completed flats where customers had been identified prior to
01.07.2017. In this situation, the agreement with the customer was
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executed in pre-GST regime i.e prior to 01.07.2017. Therefore the
Applicant is liable to pay service tax under the Finance Act 1994 proportionate
to the services provided up to 30.06.2017 and from 01.07.2017 onwards
liable to pay GST propoertionate to the services provided effective from
01.07.2017, in terms of Section 142(11)(b) of the CGST Act 2017.

5.8 The second gquestion is with regard to applicability of GST on
Partially completed flats, where customers are identified after implementation
af GST. In these cases agreements for supply have been entered with the
probable customers on or after 01.07.2017. It implies that the agreement
has been entered prior to completion of the construction and also before
issuance of the completion certificate from the BEMP, the competent
authority. At this point we make a reference to the provisions of Section 13
of the CGST Act, 2017. Sub Section (1) provides that liability to pay tax
under the Act arises at the time of supply. The time of supply has been
further described adequately under various entries of Sub Section (2] of
Section 13. Therefore in the event that the agreements are entered into after
01.07.2017, the provisions of Section 13 of the said Act shall come into force
and the applicant shall become liable to pay the applicable tax.

5.9 In the context of the aforesaid second question the applicant has
also expressed their views on the value on which the GST would be liable to
be paid, In this regard the applicant contends that the tax payable under
GST would be on the value of work executed under GST Law. In other
words, the applicant contends that if the work commenced prior to
01.07.2017 and was partially completed as on the appointed date, then the
value of supply under GST shall be only the value of the work carried out
after the appointed date.

5.10 We have considered the contention of the applicant in relation to
the value of supply in relation to the second question. We do not agree to the
applicants viewpoint. The applicant had not entered into any agreement
with the customer prior to 01.07.2017. Therefore there was no event of
supply to anyone. The applicant was engaged In the activity of construction
on his own account. In this regard we draw reference to Section 15 of the
CGST Act, 2017, Section 15(1) provides that the value of supply of goods or
services or both shall be the transaction value, which is the price actually paid
or payable for the said supply of goods or services or both where the supplier
and the recipients are not related and the price is the sole constideration for
the supply. It is apparent from the aforesaid provision that the value to be
adopted for the computation of tax amount has to be the transaction value,
le. the value at which the supply has been agreed upon. Therefore the
applicants view in this regard is not correct and we do not accept the same.
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5.11. The third question is with regard to applicability of GST on Partially
completed flats, where no customers are identified. The applicant admits
that no customers are identified. Here we again draw attention to the
provisions of Para 5 of Schedule Il of the CGST Act, 2017. If the applicant
completes the activity of constructon and also obtains the
occupancy/completion certificate from the competent authority and then
enters into a transaction with a recipient then the applicant is not liable to
pay GST as such an activity/transaction then falls under Para 5 of Schedule
[II. In case the transactions are initiated prior to the issue of
completion/occupancy certificate then the scenario becomes identical to the
one raised in question No. 2 and the discussion above in Para 5.7 applies.

6. In view of the foregoing, we pass the following
RULING
The rulings in the three questions are respectively as follows:

a) In respect of Partially completed flats having identified customers
before GST regime, the Applicant is liable to pay service tax under the
Finance Aect 1994 proportionate to the services provided up fo
30.06.2017 and from 01.07.2017 onwards liable to pay GST
proportionate to the services provided effective from 01.07.2017, in
terms of Section 142(11)(b) of the CGST Act 2017.

b) In respect of partially completed flats, where customers are
identified after implementation of GST, the Applicant is liable to
pay GST on the transaction value of supply.

c) In respect of partially completed flats, where no customers are
identified the applicant is not liable to GST as no supply is
involved. However, if the supply is made prior to the issuance of
completion certificate then GST is liable to be paid on the
transaction value of supply, as answered in (b) above.

Wil

(Harish Dharnia)
Member

Place : Bengaluru,

Date : 25-07-2019
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To,
The Applicant
Copy to :

The Principal Chief Commissioner of Central Tax, Bangalore Zone,
Karnataka.

The Commissioner of Commercial Taxes, Karnataka, Bengaluru,

The Commissioner of Central Tax, Bangalore South Commissionerate,
CR Building, Queens Road, Bengaluru-560001(Jurisdictional Office)

The Asst. Commissioner, LGSTO-90 Bengaluru

Fapge 8 of B



