


















an outlet to dispense medicines and consumables based on prescriptions, but in
the case of out-patients, the said patients are not mandated to procure them only
from the pharmacy attached to the hospital, and they are at liberty to procure the
same from the hospital or other pharmacies of their choice, which fact is also
admitted by the applicant themselves. Whereas, in the case of in-patients,
medicines and consumables are necessarily issued by the hospital's pharmacy to
ensure timely and proper treatment, and becomes an integral part of the
healthcare service provided together to the in-patients. Further, as already
discussed, the clarification provided as in para 5(3) of the Circular No.32j06j2018­
GST, dated 12.02.2018, addresses the issue by clarifying that the food supplied to
the in-patients as advised by the doctorjnutritionist is part of the composite supply
of healthcare and not separately taxable, whereas the other supplies of food to
patients who are not admitted are taxable. The same analogy applies to the
instant case of dispensing medicines and consumables also. Accordingly, we are of
the opinion that the supply of Medicines and consumables used in the course of
providing health care services to out-patients visiting the hospital for diagnosis or
medical treatment or follow up procedures cannot be considered as part of a
composite supply involving supply of health care service, as they are different
supplies independent of each other. Therefore except for the exempted healthcare
service, all other supplies including medicines, consumables, food etc., in the case
of supplies to out-patients are taxable to GST.

6.13 We however observe that the question on which advance ruling is
sought by the applicant is precisely on the supply of medicines and consumables
used in the course of providing healthcare services to in-patients only, and in view
of the above, we rule as under:

Ruling

Supply of medicines and consumables used in the course of providing health
care services to In-patients by pharmacy unit of Maha Critical Speciality Division
having common registration within Tamil Nadu for diagnosis or medical treatment
or procedures till discharge is a composite supply of in-patient healthcare service as
defined in Para 2(zg) of Notification No.12j2017, CT (Rate), dated 28.06.2017 as
amended and Notification No. 1l(2)jCTRj532(d-15)j2017 vide G.O.Ms.No.73, dated
29.06.2017, as amended and the same is exempted from CGST and SGST as per
Sl.No.74 of the above notifications respectively.
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