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AUTHORITY FOR ADVANCE RULING - MADHYA PRADESH
GOODS AND SERVICE TAX
O/o THE COMMISSIONER, COMMERCIAL TAX,
MOTI BUNGALOW,

MAHATMA GANDHI MARG, INDORE (M.P.) - 452007
e-mail : aar@mptax.mp.gov.in__ Phone : 0731- 2437315 fax. no. : 0731-2536229

PROCEEDINGS OF THE AUTHORITY FOR ADVANCE RULING
U/S,98 OF THE GOODS AND SERVICES TAX ACT ,2017

Members Present

I. Manoj Kumar Choubey
Joint Commissioner
Office of the Commissioner of Commercial Tax, Indore Division-1

2. Shri Virendra Kumar Jain
Joint Commissioner
Office of the Commissioner CGST and Central Excise, Indore

GSTIN Number. If any/User-id BRasLnngizo

M/s. Dadaji Hospitals Private Limited, 932, Plot
Name and address of the applicant No.64/1 Opposite Chanchalla Bai College, Gole
. Bazar, Jabalpur(MP) 482001. _
(b) Applicability of Notification issued under the
provisions of this Act,

P hi ¥ 1
Point on which advance rullllg sought (e) Determination of liability to pay tax on any goods

or services or both,

Present on behalf of applicant Mr.Deepak Asra“ﬁ_i_,f,__g_“ 3 53
CaseNEmber: 1 1o nar ot b ik B0 e
Order dated 0{—’0;2021
“oldey Numbed SRS 3[z02
PROCEEDINGS

—

nder sub-section (4) of Section 98 of Central Goods and Service Tax Act, 2017 and
Madhya Pradesh Goods & Service Tax Act, 2017)

: M/s. Dadaji Hospitals Private Limited, 932, Plot No.64/1 Opposite
hanchalla Bai College, Gole Bazar, Jabalpur(MP) 482001 (hercinafter referred 1o
as the Applicant) is multispecialty Hospital, equipped with latest infrastructurce and
competent medical staff. The Applicant is having a GST registration with GSTIN
23AAGCD 0903Q1Z0.
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s I'he provisions of the CGST Act and MPGST Act are identical, exeept for
certain provisions. Therefore, unless a specific mention of the dissimilar provision is
made. a reference to the CGST Act would also mean a reference to the same
provision under the MPGST Act. Further, henceforth, for the purposes of this
Advance Ruling, a reference to such a similar provision under the CGST or MP GST
Act would be mentioned as being under the GST Act.

3. BRIEF FACTS AND SUBMISSION OF APPLICANT IN THE CASE
ARE AS UNDER -

3.1 M/s. Dadaji Hospitals Private Limited, 932, Plot No.64/1 Opposite
Chanchalla Bai College, Gole Bazar, Jabalpur(MP) 482001 (hereinafter referred to
as the Applicant) ) is multispecialty Hospital, equipped with latest infrastructure and
competent medical staff. 1t aims at providing the best end to end primary health care
and secondary health care services including diagnostics, basic and special medical
and surgical services. treatments, etc. to patients. The Applicant is having a GST
registration with GSTIN 23AAGCD 0903Q1Z0 for providing Health care services.

3.2 The applicant submitted that for effective operational and functional
management/administration of provision of health care services, the applicant has
categorized the patients as Out-patient and in-patient described as under :

Outpatient are people with health problem who visit the hospital for diagnosis or
treatment. but do not require a bed at this time or to be admitted for overnight care.

In-patients :- on the other hand are people whose diagnosis (done in the hospital or
otherwise) requires admission to the hospital for the required treatment. They stay in
the hospital forrequisite medical facility under the care/supervision of a nurse or
doctor and are provided with medicine consumables, surgical, dietary foods and other
surgeries/procedure required for the treatment.

In arder to ensure better accounting and costing (by bundling/matching the revenues
and expenses arising from a distinct service) the applicant has put in place separate
billing system /series of the in-patient pharmacy and out-patient pharmacy with
\parate records and accounting. For the in-patients, all the medicines, etc are issued
ough the in-patient Billing series only and strictly under the prescription of the
betors aimed at curing, restoring or maintaining the health of a patient, which is
incidental to the health care services rendered in the hospital.

FFor out-patients, the medicines are issued separately through the outpatient billing
urlt.b Copy of the sample invoices of inpatient billing system and outpatient bill
x\ stems are attached herewith for your reference.

<
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The applicant further submitted that :-

(1) Health care services provided by a clinical establishment, an authorised
medical practitioner or para medics are eempted vide SI. No.74 of
Notification No.12/2007-CT(Rate) dated 28.06.2017 .

(ii) Pharmacy is an outlet to dispense medicines or allied items based on
prescription. Patients are admitted to a hospital only when they are
extremely itt or have severe physical trauma for their physical stability and
improvement.

(iii)  As far as an inpatient is concerned hospital is expected to provide lodging.
care, medicine and food as part of treatment under supervision till discharge
from the hospital.

(iv)  Inpatients receive medical facility as per the scheduled procedure and have
strict restriction to ensure quality /quantity of items for consumption. Hence
the medicine or allied goods supplied to impatients are indispensable items
and it is a composite supply to facilitate health care services and it not
taxable.

4. QUESTION RAISED BEFORE THE AUTHORITY

The following two questions have been raised by the applicant:-

(i) Whether the medicines, consumables, Surgical, etc. used in the course of
providing health care services to the patient admitted in the hospital for treatment.
surgery or diagnosis would be considered as composite supply of health carc
services.

(ii) Supply of medicines, consumables etc. to patients admitted in hospitals
exempted under notification No.12/2017 read with Section 8(a) of GS'T7?

\Gl/is Department view :-

%@ %
*E w i - .
OH.&, #I .GEXCOM/TECH/GST/327/2021 DATED 10.08.2021 reccived through mail
S _Aated 16.08.2021 submitted as under :-

additional Commissioner(Tech), CGST Jabalpur vide letter

”Pofht—‘m Whether the medicines, consumables, surgical etc. used in the course of providing healthcare services

to the patient admitted in hospital for treatment, surgery or diagnosis would be considered as composite
supply of healthcare services? As per Section 2(30) of the CGST act, 2017 “composite supply” means a supply
made by a taxable person to a recipient consisting of two or more taxable supplies of goods or services or both,

or any combination thereof, which are naturally bundled and supplied in conjunction with each other in the

R%
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ordinary course of business, one of which is a principal supply; As per the above provisions, the composite
supply must consist of two or more taxable supplies of goods or services supplied by a taxable pr_;rson“
However in the instant case, the applicant has used the term “used” which means applicant has sought answer
whether medicines, consumables, surgical etc. used in the course of providing healthcare services would be
considered as composite supply or not. On this point, this office is of the view that only in the situation :where
healthcare service and medicines/surgical/consumable which are necessary for treatment are supplied by the
hospital themselves to in-patient can only be considered as composite supply for the purpose of section 2(30)
ibid. In case, pharmacy located in the hospital premises is owned by a separate person then
medicines/surgical/consumables supplied by such pharmacy to the in-patient for use in the course of health
care service provided by the hospital cannot be termed as composite supply. The supply of medicines and allied
items provided by the hospital through the pharmacy to the out-patients cannot be considered as composite
supply of healthcare services hence the same appears taxable at the applicable rate.

Point-(ii) Supply of medicines, consumables etc. to patients admitted in hospital exempted under notification
no. 12/2017 read with section 8(a) of GST. As per the provisions of section 8(a) of the CGST act, 2017, tax
liability on a composite supply comprising two or more supplies, one of which is a principal supply, shall be
treated as a supply of such principal supply. If the Supply of medicines, consumables etc. to patients admitted in
hospital is a composite supply in terms of section 2(30) of the CGST act, 2017 where principal supply is health
care service by a clinical establishment then exemption under sl. No. 74 of notification no. 12/2017-CT(R) ma?

be available.”

6. RECORD OF PERSONAL HEARING -

Shri Deepak Asrani, C.A., the authorised representative of the applicant appeared
for personal hearing through virtual hearing and they reiterated the submission
already made in the application.

e DISCUSSIONS AND FINDINGS —

7.1 _We have carefully gone through the application, provisions and submission of
the Applicant. and we proceed to decide as under :

The applicant raised two questions — (i) Whether the medicines, consumables,
vical. ete. used in the course of providing health care services to the patient
itted in the hospital for treatment, surgery or diagnosis would be considered as
Amposite supply of health care services ? and (ii) Whether supply of medicines,
consumables ete. to patients admitted in hospitals are exempt as per Notification No.
12/2017 read with Section 8(a) of CGST Act, 2017 ?

7.3 _ The applicant submitted that the medicines and other goods and services
supplied to inpatients are indispensable items and it is a composite supply to facilitate
health care services and is not taxable.

“
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In this regard, if we go through the definition of Composite supply given under
Section 2(30) of CGST Act, 2017 we find that the submission of applicant is partially
correct.

If a composite amount is charged from the patient admitted in the hospital for
treatment, surgery or diagnosis including for medicines and other goods and services
supplied in the course of treatment of the patient, and if the amount of such medicines
and other goods and services is not segregable from the composite amount charged
from the patient. then it is a Composite supply in terms of the Section 2(30) of CGST
Act, 2017 in which healthcare service will be principal supply. and such Composite
supply of healthcare services will be exempt from tax as per Sl. No. 74 of Notification
No. 12/2017-CT (Rate), dt. 28.6.2017.

But, if composite amount is not charged from the patient. and if the cost of medicines
and other goods and services supplied in the course of treatment of a patient admitted
in the hospital for treatment, surgery or diagnosis, is segregable from the amount
charged for healthcare services, then it is not a Composite supply in terms of the
Section 2(30) of CGST Act, 2017 and in that case the supply of medicines and other
goods and services will not be exempt from tax as per SI. No. 74 of Notification No.
12/2017-CT (Rate), dt. 28.6.2017. but will be taxable at the ratc applicable to the
respective goods and services.

8.1 g Ruling

8.1 -~ On question number (i) - Whether the medicines. consumables. Surgical. cfc.
used in the course of providing health care services to the patient admitted in the
“thospital for treatment, surgery or diagnosis would be considered as composite
‘supply of health care services. - This Authority rules that the medicines.
'consumables Surgical, etc. used in the course of providing health care services. if it
1|s prowded to the patient admitted in the hospital for treatment. surgery or diagnosis
_.;\vould be considered as composite supply of health care services in terms of the
_:;Sectmn 2(30) of CGST Act, 2017, if the amount of such medicines. consumables.
~Surgical, etc. is not segregable from the composite amount charged from the paticnt
for treatment, surgery or diagnosis and is part of the package of the treatment and
where principal supply is health care service by a clinical establishment. In casc.
/pharmacy located in the hospital premises is owned by a scparatc person then
medicines/surgical/consumables supplied by such pharmacy to the in-patient for
‘use in the course of health care service provided by the hospital cannot be termed as
é_QIﬁposite supply. Moreover in the case where package is not applicable and the

| ._t_lfcatment, medicines, other supplies, and other items arc charged to the patient
.separately at actual. and also in case supply of medicines and other supplies are
- ‘being charged separately according to the type, brand(when choice available to the

Y
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patient) . and quantity of items issued to the patients then it could not be classified
as composite supply of healthcare service. It is also added here.

8.2

On question number (ii) - Supply of medicines, consumables etc. to patients

admitted in hospitals exempted under notification No.12/2017 read with Section
R(a) of GST? - This authority rules that supply of medicines, consumables etc to the
patients admitted in hospitals are exempted in Para 2(zg) of Notification No.
12/2017-CT (Rate). dt. 28.6.2017, only when it fulfils the condition as explained in
ruling of question no-(i) and the conditions given in the said notification.

8.3

The ruling is valid subject to the provisions under section 103 (2) until and

unless declared void under Section 104 (1) of the GST Act.

o

(Manoj Kumar Choubey) (Virendra Kumar Jain)
(Member) (Member)
Copy to:-
1. Applicant
2. The Principal Chief Commissioner, CGST & Central Excise, Bhopal Zone,
Bhopal
3. The Commissioner(SGST) Indore
4. The Commissioner, CGST & Central Excise, Indore MAQ j"‘g“'LP“-‘)L
5. The Concerned Officer
6. The Jurisdictional Officer — State/Central




