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AUTHORITY FOR ADVANCE RULING - MADHYA PRADESH
Goods and Service Tax
O/0o THE COMMISSIONER, COMMERCIAL TAX,
MOTI BUNGALOW,

MAHATMA GANDHI MARG, INDORE (M.P.) - 452007
e-mail :aar@mptax.mp.gov.in _ Phone : 0731- 2437315 fax. no. : 0731-2536229

PROCEEDINGS OF THE AUTHORITY FOR ADVANCE RULING
U/S.98 OF THE GOODS AND SERVICES TAX ACT ,2017

Members Present

1. ShriManoj Kumar Choubey
Joint Commissioner
Office of the Commissioner of Commercial Tax, Indore Division-1

2. ShriVirendra Kumar Jain
Joint Commissioner
Office of the Commissioner CGST and Central Excise, Indore

- -
GSTIN Number. If any/User-id SARRRGER S

M/S DEE VEE PROJECTS LIMITED

VILLA EMERALD UNIT NO. 27

Name and address of the applicant VIYAYU ENCLAVE PHASE 11, SILVER
SPRINT TOWNSHIP INDORE

Madhya Pradesh(452020)

provisions of this Act:
Point on which advance ruling sought
(¢) determination of the liability to pay tax on
any goodssor services or both:

(b) applicability of a notification issued under the

Present on behalf of applicant Mr. Singal sushil Kumar,CA
Case Number .2£...12020
Order dated 2.08.2020
Order Number i  Y]z202

PROCEEDINGS

d the Madhya Pradesh Goods & Service Tax Act, 2017)

1. M/S DEE VEE PROJECTSLIMITED(hereinafter referred to as the Applicant) is
engaged in works contract. The Applicant is having a GST registration with GSTIN
p/ 23AAECD4519B1Z8.
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2, The provisions of the CGST Act and MPGST Act are identical, except for
certainprovisions. Therefore, unless a specific mention of the dissimilar provision is
made, areference to the CGST Act would also mean a reference to the same provision
under the MPGST Act. Further, henceforth, for the purposes of this Advance Ruling,a
reference to such a similar provision under the CGST or MP GST Act would be
mentioned as being under the GST Act.

3. BRIEF FACTS OF THE CASE -
The applicant is engaged in works contract by way of construction,
erection.,commissioning. installation, completion, fitting out, repair, maintenance.
renovation, oralteration.

4. QUESTION RAISED BEFORE THE AUTHORITY -

I. What is rate of tax applicable to the composite supply of works contract as
defined in clause (119) of Section 2 of Central Goods and Services Act, 2017 (The
Act), undertaken by the supplier (applicant) i.c., whether the GST rate 18% or
12% is to be charged by the supplier?

2. If the GST rate 18% (9% CGST+ 9% SGST) as prescribed in serial no. 3,
against heading no. 9954 (construction services), specified in Notification No.
11/2017-Central Tax (Rate) dated 28" June 20!7. is the rate applicable to the nature
of works contract undertaken by the applicant, kindly clarify the following related
aspects also:

The Notification No. 1.1/2017-Central Tax (Rate) dated 28th June 2017 has been
amended by:

. Notification No. 20/2017-Central Tax (Rate), dated 22nd August, 2017

Il. Notification No.24/2017-Central Tax (Rate), dated 21st september,2017

Wherein the GST rate of 12% (6% CGST + 6% SGST) has been notified in
respect of works contract as defined in clause (119) of Section 2 of the Act.

-
if so. whether the amendment through Notification No.20/2017 and 24/2017 will
be effective from the date of Notification No. 11/2017and whether it would be in
order for the applicant (supplier) to charge GST at the rate of 2% (6% CGST+6%
SGST) or is the GST rate 18% (9% CGST 9% SGST) applicable to the nature of
works contract undertaken by the applicant?

(??5 \ 5‘“{:3‘ S*J,' DEPARTMENT VIEW POINT - The concerned officer has opined that no specific
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\\__ =7 “works contract has been mentioned in the application hence the first question cannot be

answered and the said amendment will be applicable from the date of publication -of the
notification in the official gazette.

6. RECORD OF PERSONAL HEARING -
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Mr.SingalSushil Kumar, CA appeared for personal hearing and reiterated the
submissions already made in the application. They reiterated the facts submitted along
with the application. The Applicant states that —

The applicant is engaged in works contract by way of construction, erection.
commissioning. installation, completion. fitting out. repair, maintenance. renovation.
or alteration of —

a) a structure meant predominantly for use as (i) an educational, (ii) a clinical, or(iii)
an art or cultural establishment.

_b) a road. bridge, tunnel, or terminal for road transportation for use by general public:

¢) a civil structure or any other original works pertaining to the “Beneficiary led

individual house construction/ enhancement™ under the Housing for All (Urban)

Mission/PradhanMantriAwasYojana:

d) railways, excluding monorail and metro;

e) a residential complex predominantly meant for self-use or the use of their

employees or other persons specified in paragraph 3 of the Schedule I1I of the Central

Goods and Services Tax Act, 2017.

Subsequently, the Notification No. 11/2017-Central Tax (Rate) dated 28th June 2017

was amended by the following notifications:

i) Notification No. 20/2017-Central Tax (Rate)., dated 22nd August. 2017

i1) Notification No. 24/2017-Central Tax (Rate), dated 21st September.2017 Based on

aforesaid notification the applicant has charged and paid CGST at the rate of six

percent. Similarly the SGST was also charged at the rate of six percent on the services

provided in between July to September. 2017.

Question is what will be the date of effectiveness of notification no.20/2017 and

notification no. 24/2017 reducing the tax rate to 12% instead of 18%. As it mentioned

in both the notifications that “In the said notification, in the Table, against serial

number 3, for item (vi) in column (3) and the entries relating thereto columns (3).(4)

and (5), the following shall be Substituted, namely...... %

Statement containing the applicant’s interpretation of law and/or facts, as the case

may be, in respect of the aforesaid question(s) (i.e. applicant’s view point and

submissions on issues on which the advance ruling is :

(1) The serial number 3 of Notification Number 11/2017 dated 28th June.2017
relating to Construction Services was amended by Central government on
recommendation of Council in public interest through notification Number
20/2017 dated 22nd August.2017 and 24/2017 dated 21st September,2017.

(it)  Through this amendment notification the rate of tax for Works contract
supplied to Central Government, State Government . Governmental authority .
Local Authority was reduced from 18% (CGST 9% and SGST 9%) to 12%
(CGST 6% and SGST 6%). However as per the wording of the amended
notification (i.€.20/2017 and 24/2017) it substitutes notification no.11/2017
substituting rate of tax from 18% to 12%, so it is interpreted that the rate of
GST is 12% w.e.f.1st July, 2017.

(ii1)  Based on the said notifications. the applicant has charged the tax Component
and collected and discharged GST Liability at Rate 12% (CGST 6% and
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SGST 6%) on invoices issued from Olst July, 2017 itself, and with the
presumption. that the rate of GST has been amended w.e.f. 1st July 2017, as
the intention of the Honourable GST Council.

(iv) Asitis nowhere mentioned in the notifications itself the date of changes in
Rate of GST or effectiveness of the Notification and the rate of GST be
applicable, but with the conclusion of the 20th GST Council meeting on 5th
August 2017 (a copy of the Details of Decision taken is being enclosed
herewith for your kind perusal (ANNEXURE - E)) and it was announced that
the Tax Rate of GST on the above services is being reduced from 18% to 12%.

The applicant further submits that, again the 21st GST Council Meeting Held on
9th September 2017 and corrected a lacuna left in the 20th GST Council Meeting
regarding Works Contract Services as defined in Clause 119 of Section 2 of the
GST Act.

The applicant in summary is of opinion that, it is the presumption and
interpretation taken from the above episode that the Intention of the Honourable
GST Council was only to reduce the Tax rate from very beginning from 18% to
12%.

Hence the applicant has approached before the authority with the details narrated
above for the judicious interpretation of the ambiguity raised due 1o the above
notifications.

DISCUSSIONS AND FINDINGS -

We have carefully considered the submissions made by the applicant in the
application. the pleadings on behalf of the Applicant made during the course of
personal hearing and the Department’s view provided by the jurisdictional officer.

We find that the extant application seeks Ruling on two questions even though the
questions have been placed in para 13 of the application instead of para 14 of the

application:

1. What is rate of tax applicable to the composite supply of works contract as
defined in clause (119) of Section 2 of Central Goods and Qervices Act, 2017 (The
Act). undertaken by the supplier (apblicant) i e.. whether the GST rate 18% or
12% is to be charged by the supplier?

2. 1f the GST rate 18% (9% CGST+ 9% SGST) as prescribed in serial no. 3.
against heading no. 9954 (construction services), specified in Notification No.
11/2017-Central Tax (Rate) dated 28" June 20!7. is the rate applicable to the nature
of works contract undertaken by the applicant, kindly clarify the following related
aspects also:
The Notification No. 1.1/2017-Central Tax (Rate) dated 28th June 2017 has been
amended by:

|. Notification No. 20/2017-Central Tax (Rate), dated 22nd August, 2017

1. Notification No0.24/2017-Central Tax (Rate), dated 21st september,2017

Wherein the GST rate of 12% (6% CGST + 6% SGST) has been notified in
respect of works contract as defined in clause (119) of Section 2 of the Act.
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if so, whether the amendment through Notification No0.20/2017 and 24/2017 will
be effective from the date of Notification No. 11/2017and whether it would be in
order for the applicant (supplier) to charge GST at the rate of 2% (6% CGST+6%
SGST) or is the GST rate 18% (9% CGST 9% SGST) applicable to the nature of
works contract undertaken by the applicant?
Regarding the rate of GST on the Composite Supply of Works Contract, it may be
noted that the rate applicable is dependent on the nature of the supply. The
amendments made by Notification Nos 20/2017 — Central Tax (Rate) and 24/2017-
Central Tax (Rate) have notified different rates for different nature of works.In

« Notification Nos 20/2017 — Central Tax (Rate) Entry No. (iii) of the Notification has

specified the recipient of the supply for which the rate is applicable. Entry No. (iv)
and (v) are for specific type of supply within the four corners of a Composite Supply
of Works Contract.

Again, in Entry No. (vi) in Notification Nos 24/2017 — Central Tax (Rate). service as
well as the recipient has been specified.

Thus the notifications clearly state the rate applicable on satisfaction of twin condition
of the nature of the supply and the recipient.

The applicant has neither given the particulars of the specific nature of the work done
by the applicant nor the particulars of the recipient of the supply. Copies of Work
Orders are also not on record. Therefore, in the absence of the relevant and necessary
information, we are unable to answer the first query of the applicant relating to the
rate of tax applicable to the Composite Supply of Works Contract provided by the
applicant.

Regarding the effective date of Notification relating to the applicable rate of tax on a
supply. we refer to Section 9(1) and 2(80) of the Act. which states as under:
Notification of rate of tax

SECTION 9. Levy and collection. — (1) Subject to the provisions of
sub-section (2), there shall be levied a tax called the central goods and services
tax on all intra-State supplies of goods or services or both, except on the
supply of alcoholic liquor for humarf®consumption, on the value determined
under section 15 and at such rates, not exceeding twenty per cent.. as may be
notified by the Government on the recommendations of the Council and
collected in such manner as may be prescribed and shall be paid by the taxable
person.

The term “notified” has been defined under the Act. The text of the provision is
as under:
Section 2(80) “notification” means a notification published in the Official
Gazette and the expressions “notify” and “notified” shall be construed
accordingly:

In Civil Appeal No. 6071 of 1999, Union of India Versus M/s Ganesh Das Bhojrajthe
Honorable Supreme Court has held that the effective date of a notification is the date
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of the publication in the official gazette. The Hon’ble Supreme Court has upheld the
decision in Pankaj Jain Agencies Vs. UOI & Other (1994) 5 SCC 198 and have
reiterated the decision in B. K. Srinivasan & Others Vs. State of Karnataka & Other
(1987) 1 SCC 658, 672, that notification will take effect only when it is published
through the customarily recognized official channel viz. the official gazette.

7.6. A combined reading of the provisions of Section 9(1). 2(80) of the Act and the Apex
Court order in the matter of Ganesh Das Bhojraj leads to the conclusion that the
effective date of a Notification is the date of its publication in the Official Gazette.

7.7.  However, it may be noted that the provisions and the judgement of the Honorable
Apex Court is with respect to a Notification, in which the effective date has not been
specifically mentioned. Where the date on which notification is to take effect is
mentioned in the body of the notification itself, the effective date shall be such date.

" 7.8. In case of a notification in the body of which the effective date is not written, the

effect of the amending notification thus shall be the date on which the amending

notification is published in the Official Gazette. Therefore, the effective date for the
levy of the amended rate of tax as per amended Notification No. 11/2017 - Central

Tax (Rate) shall be the date on which Notification No 20/2017 — Central Tax (Rate)

and Notification No. 24/2017 — Central Tax (Rate) were published in the Official

Gazette.

8. Ruling
8.1 In respect of Question regarding the rate of tax applicable on the Composite

Supply of Works Contract, we are unable to answer the question on account of
insufficient information provided by the applicant.

8.2  In respect of the effective date of the amendments to Notification No. 11/2017
_ Central Tax (Rate) vide Notification No. 20/2017 — Central Tax (Rate) and
Notification No. 24/2017 — Central Tax (Rate) asked by the applicant shall be the date
of publication of the Notifications in the Official Gazette.

8.3 The ruling is valid subject to the provisions under section 103 (2) until and unless
declared void under Section 104 (1) of the GST Act.
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(Manoj Kumar%ubey) (Virendra Kumar Jain)
(Member) (Member)
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1. Applicant
2. The Principal Chief Commissioner, CGST & Central Excise, Bhopal Zone,
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The Commissioner(SGST) Indore

The Commissioner, CGST & Central Excise, Indore
The Concerned Officer
The Jurisdictional Officer — State/Central
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