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The Issue raised by M/s Chambal Fertilisers & Chemicals Limited (here in after

referred to as ‘Applicant’) is fit to pronounce advance ruling as it falls under ambit of

the Section 97(2) (a), it is given as under:

(d) Determination of liability to pay tax on any goods or services or both.

Further, the applicant being a registered person, GSTIN is 08BAAACC9762A1ZT, as
per the declaration given by him in Form ARA-01, the issue raised by the applicant is
neither pending for proceedings nor proceedings were passed by any authority. Based

on the above observations, the application is ‘admitted’ to pronounce advance ruling.

| 8 SUBMISSION OF THE APPLICANT:

1. The applicant has sought an Advance Ruling on the applicability of Ocean
freight Charges and System of double taxation with respect to import of
raw materials of fertilizers.

% ' *  The Applicant is engaged in the trading business of goods like DAP, MOP.

The said goods are purchased from a country outside India and imported
into India. The applicable rate of IGST (import as well as on sale) on DAP
and MOP is 5%. The said goods are imported either on CIF (Cost
Insurance and Freight) basis or on FOB (Free on Board) basis.

2 Statement of facts:-

While importing the said goods on CIF basis, the supplier/exporter located
in the foreign country is liable to bear the cost of transportation of goods,
from the respective country upto Indian ports. Hence, for the
transportation of the goods, the supplier/exporter avails the services of a
foreign shipping company, for bringing the said goods to India in a vessel.
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The services by the foreign shipping entity of transportation of goods in a
vessel to a port in India is an 'inter-state supply' in terms of section 7 of
the Integrated Goods and Services Tax Act, 2017 (hereinafter referred to
as "IGST Act'). Hence, IGST is leviable on the same under Section 5 of the
IGST Act. As per the charging section i.e. Section 5, IGST has to be paid
by the taxable person. However, as per the provisions of Section 5(3), the
government by notification may specify certain categories of supply of
services on which tax will be paid by the recipient of the service on reverse
charge basis. Hence, it is evident that the government is empowered to
notify the categories of supplies/services on which the tax shall be paid on
reverse charge basis by the recipient.

In exercise of the abovementioned power, the Government issued
the Notification No. 10/2017- Integrated Tax (Rate) dated 28.06.2017

(hereinafter referred to as the "RCM Notification"). Entry 10 of the RCM

SL. |Category of Supply of Supplier ofRecipient of service
No. [Services service

10. |Services supplied by a A person locatedImporter, as defined
person located in non- in non-taxablefin clause (26) of]

taxable territory by way of| territory section 2 of the
transportation of goods by Customs Act,
a vessel from a place 1962(52 of 1962),
outside India up to the located in the taxable
customs station of] territory.

clearance in India.

Notification is relevant to the present case. The said entry reads as follows:

The importer, in terms of the Customs Act, 1962 may or may not be the
service recipient. Hence, the Notification appears to be ultra-vires to the
provisions of the Act.

That under the service tax regime, i.e. prior to 01.07.2017, the government
was empowered to notify the category of services on which tax was
payable on reverse charge basis by the recipient of services or any other
person. To this extent the provisions of the service tax regime differ from
the current GST regime. In order to collect tax on the services of




transportation of goods by vessels upto a port in India, the government
notified the importer (i.e. person other than the service provider or service
recipient) as the person liable to pay tax. Since, the same was within the
legislative competence of the Central Government, the same was intra-
vires the provisions of the Finance Act, 1994 but the same is not the case
with GST as the statute specifically provides for service recipient only.

While importing the said goods on FOB basis, the Applicant (importer) is
liable to bear the cost of transportation of goods from the respective
country upto Indian ports. Hence, for the transportation of the goods, the
Applicant (importer) avails the services of a shipping entity for bringing the
said goods to India in a vessel. In case the said shipping company is
located outside India, then the Applicant importer pays the GST applicable
on the supply of services of transportation of goods in a vessel on reverse
charge basis in terms of Section 5(3) of the IGST Act.

Moreover, upon importation of the goods, customs duty is payable on the

said goods at the time of clearance of the said goods. As per Section 7 of

the IGST Act, import of goods will be considered as an inter-state supply.

Hence, IGST is leviable on the same. However, as per the provisions of

proviso to Section 5(1) of the IGST Act, the same is levied and collected in

accordance with the provisions of Section 3 of the Customs Tariff Act, 1975

_——(hereinafter referred to as the Customs Tariff Act) as amended by the

/&~ Taxation Laws (Amendment) Act, 2017 (hereinafter referred to as the

\-.?fj;\l'Amendment Act), which levies the additional duty on the goods imported
&2, Jinto the territory of India. The relevant provisions read as follows:

by
>/
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Section 5- Levy and Collection-
I_]_] * %k %

Provided that the integrated tax on goods imported into India shall be
levied and collected in accordance with the provisions of section 3 of the
Customs Tariff Act, 1975 on the value as determined under the said Act
at the point when duties of customs are levied on the said goods under
section 12 of the Customs Act, 1962

Section 3- Levy of additional duty equal to excise duty, sales tax, local
taxes and other charges—

* k%

(7) Any article which is imported into India shall, in addition, be liable to
Integrated tax at such rate, not exceeding forty per cent, as is leviable
under section S of the Integrated Goods and Services Tax Act, 2017 on a
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like article on its supply in India, on the value of the imported article as
determined under sub-section (8).

(8) For the purposes of calculating the Integrated tax under sub-section
(7) on any imported article where such tax is leviable at any percentage of
its value, the value of the imported article shall, notwithstanding
anything contained in section 14 of the Customs Act, 1962, be the
aggregate of—

(a) the value of the imported article determined under subsection 11) of
section 14 of the Customs Act, 1962 or the tariff value of such article
fixed under sub-section (2) of that section, as the case may be; and

(b) any duty of customs chargeable on that article under section 12 of the
Customs Act, 1962, and any sum chargeable on that article under any
law for the time being in force as an addition to, and in the same manner
as, a duty of customs, but does not include the tax referred to in sub-
section (7) or the cess referred to in sub-section (9)-;

On the conjoint reading of proviso to section 5 of the IGST Act and

section 3(7) of the Tariff Act, it can be inferred that integrated tax shall
be levied on the goods imported into India. The said integrated tax shall
be in addition to the other duties of customs as specified under section 3
of the Tariff Act. As per section 3(8) of the Tariff Act the integrated tax on
the imported goods shall be levied on the value of the imported article
determined in accordance with section 14(1) of the Customs Act.

Section 14 of the Customs Act lays down the provisions for determining
the value of the goods. The said section reads as follows: Section 14 -
Valuation of Goods-

(1) For the purposes of the Customs Tariff Act, 1975, or any other law
for the time being in force, the value of the imported goods and export
goods shall be the transaction value of such goods, that is to say, the
price actually paid or payable for the goods when sold for export to
India for delivery at the time and place of importation, or as the case
may be, for export from India for delivery at the time and place of
exportation, where the buyer and seller of the goods are not related
and price is the sole consideration for the sale subject to such other
conditions as may be specified in the rules made in this behalf:

Provided that such transaction value in the case of imported goods
shall include, in addition to the price as a foresaid, any amount paid
or payable for costs and services, including commissions and
brokerage, engineering, design work, royalties and licence fees, costs
of transportation to the place of importation, insurance, loading,
unloading and handling charges to the extent and in the manner
specified in the rules made in this behalf:




As per section 14(1) of the Customs Act, the value of imported article
shall be the 'transaction value'. The 'transaction value' is the price
actually paid or payable for the Goods when sold for export to India for
delivery, at the time and place of importation, provided that the buyer
and the seller are not related and the price is the sole consideration for
sale. Further, the proviso to section 14(1) states that the ‘transaction
value' of the imported article, among other charges as specified, will
also include cost of transportation to the place of importation. Moreover,
Rule 10 of the Customs Valuation (Determination of Value of Imported
Goods) Rules, 2007 (hereinafter referred to as the 'Valuation Rules') lays
down the provisions to determine the ‘transaction value' of the
imported Goods. The said rule reads as follows:

Rule 10- Cost and Services

For the purposes of sub-section (1) of section 14 of the Customs Act,
1962 (52 of 1962) and these rules, the value of the imported goods
shall be the value of such goods, for delivery at the time and place of
importation and shall include - (a) the cost of transport of the
imported goods to the place of importation:

As per the aforesaid rule, the cost of transportation of the imported Goods
up to the place of importation will be included in the value of imported
Goods. Therefore, from the combined reading of section 14(1) of the Customs
Act and Rule 10(2) of the Valuation Rules, it is evident that ocean freight will
be included in the transaction value of imported Goods.

3 Issues to be decided:-

The applicant has filed an application for Advance Ruling on the basis of

above facts to give the ruling as to:-

(a) Whether in the case of import of goods on CIF (COST, INSURANCE
AND FREIGHT) basis, the Applicant (Importer) is liable to pay GST on
the component of Ocean freight paid by the foreign supplier to the
shipping company, as consideration for availing the service of
transportation of goods by sea provided by the foreign shipping
entity?



(b) Whether in the case of import of goods on FOB (Free on board) basis
the Applicant (Importer), for the purpose of determination of value of
goods for the payment of IGST on import of goods is required to
exclude the value of the component of Ocean freight paid by the
Applicant (importer) to the foreign shipping entity, on which already
GST is paid by the applicant (importer) being the service recipient in

order to avoid double taxation?

4. Personal Hearing (PH)

In the matter personal hearing was given to the applicant, Mr. Sanjay
Jhanwar, (Advocate) and Ms Aditi Lodha (Advocate) of applicant appeared
for personal hearing on 17.08.2018. During the PH they submitted a flow-

chart depicting CIF and FOB. They have also submitted a Supreme Court
judgement “ Govind Saran Ganga Saran v/s Commissionerate of Sales Tax
and Ors”. They also submitted that the case may be decided as per
submission already made in the application for Advance Ruling and the case

may be decided at the earliest.

The jurisdictional officer in his comments has stated that the applicant in
case of import of goods on CIF basis has to pay IGST on component of
Ocean Freight paid by foreign supplier to the shipping company as per
Notification No. 10/201 7-Integrated Tax (Rate) dated June 28, 2017. He has
further stated that for determination of value of import of goods on FOB
basis, the component of Ocean freight will have to be included in the value

of import of goods.

5. Findings , Analysis and Conclusion:

5.1 We find that the services supplied by the foreign shipping entity of
transportation of goods in a vessel to a port in India is an 'inter-state
supply' in terms of section 7 of the Integrated Goods and Services Tax Act,
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2017 (hereinafter referred to as "IGST Act’ ). Hence, IGST is leviable on the
same under Section 5 of the IGST Act. As per the charging section i.e.
Section 5, IGST has to be paid by the taxable person.

The Entry No. 10 of the Notification No. 10/2017- Integrated Tax (Rate)
dated 28.06.2017 (hereinafter referred to as the "RCM Notification") reads
as under:-

SL. Category of Supply of Supplier of service Recipient of service |

No.

Services

10.

Services supplied by a
person located in non-
taxable territory by
way of transportation
of goods by a vessel
from a place outside
India up to the

A person located in
non-taxable

Importer, as defined
in clause (26) of
section 2 of the
Customs Act,
1962(52 of 1962),
located in the taxable
territory.

B, customs station of
N2 655 . clearance in India.

Thus, as per the Notification No. 10/2017- Integrated Tax (Rate) dated
28.06.2017, in the case of import of goods on CIF (COST, INSURANCE
AND FREIGHT) basis, the Applicant (Importer) is liable to pay GST on
the component of Ocean freight paid by the foreign supplier to the
shipping company.

52 The Applicant also sought clarification as to whether in the case of
import of goods on FOB (Free on board) basis the Applicant
(Importer), for the purpose of determination of value of goods for the
payment of IGST on import of goods is required to exclude the value

of the component of Ocean freight?

Levy and collection of IGST is governed by the Section
5(1) of IGST Act, 2017 which reads as under:-

“Subject to the provisions of sub-section (2), there shall be
levied a tax called the integrated goods and services tax on all inter-

State supplies of goods or services or both, except on the supply of
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alcoholic liquor for human consumption, on the value determined under
section 15 of the Central Goods and Services Tax Act and at such rates,
not exceeding forty per cent., as may be notified by the Government on
the recommendations of the Council and collected in such manner as

may be prescribed and shall be paid by the taxable person:

Provided that the integrated tax on goods imported into
India shall be levied and collected in accordance with the provisions of
section 3 of the Customs Tariff Act, 1975 on the value as determined
under the said Act at the point when duties of customs are levied on the
said goods under section 12 of the Customs Act, 1962.”

From the proviso to Section 5(1) of IGST Act, 2017, it is clear
that the levy and collection of IGST on imported goods would be in
accordance with the provisions of the Customs Tariff Act, 1975 and
value of imported goods will also be governed by the Customs
Valuation (Determination of value of Imported Goods) Rules, 2007

issued under Customs Act, 1962.

Hence valuation of imported goods is to be done by the
Customs Authority under the Customs Act, 1962 and this authority is
not empowered to decide on the issue of valuation of imported goods.
Therefore, this authority cannot give any findings regarding exclusion
of any component of expenditure upon imported goods (Ocean freight)

while determining the value of imported goods at the time of import.

The question raised by the applicant is regarding the determination
of valuation of imported goods at the port. The issue regarding
determination of value as sought by the applicant does not fall under
the purview of CGST/RGST Act, 2017 as this issue should be
correctly dealt as per the relevant provisions of the Customs
Act,1962.




Based on above facts along with provision of law the ruling is as follows:

RULING

a. The applicant is liable to pay IGST on transportation of goods by
vessel under Reverse Charge Mechanism (RCM) under Notification No.
10/2017- Integrated Tax (Rate) dated 28.06.2017.

b. Regarding exclusion of any component of expenditure upon imported
goods (Ocean freight) while determining their value at the time of

import, the same falls beyond the purview of Section 97 of
CGST/RGST Act, 2017.

NITIN WAPA \B\ === /& SUDHIR SHARMA
Member Member
(Central Tax) (State Tax)

SPEED POST

M/s Chambal Fertilisers & Chemicals Limited,
CFCL Complex, Post Gradepan,
Kota- 325208.
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F.No.IV(4)14/AAR/RAJ/2018-19/4 5~¢ 9 Dated. (/ /?/’3-0/&’
Copy to:-

1. The Chief Commissioner of CGST & Central Excise (Jaipur Zone) & Member,

Appellate Authority for Advance Ruling, NCR Building, Statue Circle , Jaipur-
302005.

2. The Commissioner of SGST & Commercial Taxes Rajasthan & Member,

Appellate Authority for Advance Ruling, Kar Bhawan, Bhawani Singh Road,
Ambedkar Circle, C-Scheme, Jaipur-302005.

3. Asstt. Commissioner, Circle Special-2, Kota, Commercial Taxes Dept, Kar-
Bhawan, Chhatarpura, Kota, Rajasthan. 324007

4. Dy/Asstt. Commissioner, Central Revenue Building, CAD Circle, CGST Division
- H, Kota 324009 (GST Range -XXXIII).

‘D/ o Superintendent
<G-ST
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