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WEST BENGAL AUTHORITY FOR ADVANCE RULING 

GOODS AND SERVICES TAX 

14 Beliaghata Road, Kolkata – 700015 

(Constituted under section 96 of the West Bengal Goods and Services Act, 2017) 

 

BENCH 

Ms Susmita Bhattacharya, Joint Commissioner, CGST & CX  

Mr Parthasarathi Dey, Additional Commissioner, SGST 

 

Preamble 

A person within the ambit of Section 100 (1) of the Central Goods and Services Act, 

2017 or West Bengal Goods and Services Act, 2017 (hereinafter collectively called „the 

GST Act‟), if aggrieved by this ruling, may appeal against it before the West Bengal 

Appellate Authority for Advance Ruling, constituted under Section 99 of the West 

Bengal Goods and Services Act, 2017, within thirty days from the date of 

communication of this ruling, or within such further time as mentioned in the proviso to 

Section 100 (2) of the GST Act.  

Every such appeal shall be filed in accordance with Section 100 (3) of the GST Act and 

the rules prescribed thereunder, and the regulations prescribed by the West Bengal 

Authority for Advance Ruling Regulations, 2018.  

Name of the applicant Sital Kumar Poddar 

Address 56E, Stephen House, 4th Floor, Hemanta Basu 

Sarani, BBD Bag, Kolkata-700001 

GSTIN 19AFBPP1032M2ZE 

Case Number 16 of 2020 

ARN AD1911200013500 

Date of application 18/11/2020 

Order number and date 15/WBAAR/2020-21 dated 11/01/2021 

Applicant’s representative heard Mr Sandip Choraria, Advocate 

Mr Abhishek Agarwal, FCA 

Ms Payel Agarwal, ACA 

 

1. Admissibility of the Application 

1.1 The applicant is stated to be supplying works contract service to Kolkata Municipal 

Corporation to construct buildings for various projects. He wants to know whether he is 

eligible to claim the input tax credit on the inward supplies of the goods and services 

procured for supplying the works contract service. An advance ruling is admissible on 

this question under section 97(2)(d) of the GST Act.  

1.2 The Applicant also declares that the issues raised in the application are not 

pending nor decided in any proceedings under any provisions of the GST Act. The 
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officer concerned from the revenue has not objected to the admission of the 

application.  

 

1.3 The Application is, therefore, admitted. 

 

2. Submissions of the Applicant 

2.1 The applicant submits that the question has roots in the provisions of section 17(5) 

(c) & (d) of the GST Act. It states that the input tax credit shall not be available on (i) 

works contract service when supplied for construction of an immovable property (other 

than plant and machinery) except where it is an input service for further supply of 

works contract service [section 17(5)(c)] or on (ii) the goods or services or both 

received by a taxable person for construction of an immovable property (other than 

plant and machinery) on his own account including when such goods or services or 

both are used in the course or furtherance of business [section 17(5)(d)].   

 

2.2 The applicant submits that the prohibition under section 17(5)(c) of the GST Act 

applies to the input tax credit on the inward supply of works contract service for the 

construction of immovable property other than plant and machinery. However, the 

input tax credit on the inward supply of works contract service shall be available if the 

outward supply is also works contract service.  

 

2.3 The applicant argues that the credit of input tax on the inputs, including input 

services, for the outward supply of works contract is not blocked by the above 

provisions of section 17(5)(c) of the GST Act. Such outward supply of works contract 

service to a municipal corporation is neither an exempted supply under Entry No. 3 of 

Notification No. 12/2017 – CT (Rate) dated 28/06/2017 and, therefore, the input tax 

credit cannot be denied under section 17(2) of the GST Act either.  

 

3. Submissions of the Revenue 

3.1 The concerned officer from revenue argues that the prohibition under section 
17(5)(c) of the GST Act applies to all supply of works contract service except when it is 
provided for further supply of works contract service. Therefore, a supplier of works 
contract service can claim input tax credit only on input service of works contract. 
Section 17(5)(d) of the GST Act extends it further to prohibit the input tax credit on 
inward supplies of the goods and service when the recipient uses such inputs and 
input services for the construction of immovable property on his own account.  
 
3.2 The concerned officer, therefore, submits that input tax credit is not available on 
works contracts in relation to the construction of the immovable property or if such 
service is capitalized in the business. The input tax credit is not available on other 
goods and services used to construct an immovable property. The input tax credit is 
available when works contract service is supplied for plant and machinery or further 
supply of works contract service.  
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3.3 As the applicant is a supplier of works contract service, and the recipient is not a 
works contractor, the input tax credit, according to the concerned officer, is not 
available to the applicant.  
 

4. Observations and findings of the Authority 
4.1 The dispute has a narrow ambit. It arises from the conflicting interpretation about 
the scope of section 17(5) of the GST Act. The applicant submits that the said sub-
section prohibits the recipient from claiming input tax credit on the inward supplies of 
the goods and services listed in the clauses that follow. The concerned officer from the 
revenue argues that it prohibits the recipient from claiming input tax credit if his 
supplies of the goods and services satisfy the conditions mentioned in any of the 
clauses thereunder.  

4.2 For a better understanding of the dispute, excerpts from the provisions under 
section 17(5) of the GST Act are reproduced below: 

“Notwithstanding anything contained in sub-section (1) of section 16 and sub-section 
(1) of section 18, input tax credit shall not be available in respect of the following, 
namely:- 

(a) ……. 
(aa) …….. 
(ab) ………..  
(b) ………  
(c) works contract service when supplied for construction of an immovable property 

(other than plant and machinery) except where it is an input service for further 
supply of works contract service; 

(d) goods or services or both received by a taxable person for construction of an 
immovable property (other than plant and machinery) on his own account 
including when such goods and services or both are used in the course or 
furtherance of business.  

Explanation – For the purposes of clauses (c) and (d), the expression “construction” 
includes re-construction, renovation, additions or alterations or repairs, to the extent 
of capitalization, to the said immovable property; 
(e) …… 

     (f) ………  
     (g) ………..   
     (h) ……….   
     (i) ………..” 
 
4.3 The concerned officer from the revenue has interpreted the applicability of the 
prohibition differently for clause (c) from clause (d) of section 17(5) of the GST Act. He 
argues that clause (c) refers to the supply of works contract service to construct an 
immovable property. Therefore, the prohibition from claiming input tax credit applies to 
the inputs and input services used for the outward supply of works contract service for 
the aforesaid construction. Clause (d), however, clearly refers to the inputs and input 
services that a taxable person uses to construct an immovable property on his own 
account.   
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4.4 The term „supply‟ includes both „inward‟ and „outward‟ supplies. If a person makes 
a supply, it refers to an outward supply. If the taxable person claims or is prohibited 
from claiming the input tax credit in respect of a supply, it refers to an inward supply. 
Each of the clauses of section 17(5) of the GST Act describes the supply of a class of 
goods or services. The input tax credit shall not be available in respect of any of the 
supplies listed under the clauses (a) to (i). In other words, a taxable person cannot 
claim the input tax credit in respect of these supplies. A taxable person can claim the 
input tax credit in respect of a supply only if he is a recipient of the said supply. The 
clauses (a) to (i) of section 17(5) of the GST Act, therefore, in the context of the 
sentence that constitutes the said sub-section, and in relation to the taxable person 
claiming an input tax credit, can only refer to inward supplies of the goods and 
services. Each of these clauses begins with a statement of the goods or services in 
respect of the inward supply of which the taxable person is prohibited from claiming the 
input tax credit. The rest of the clause describes the context and the conditions under 
which the prohibition applies and also mentions the exceptions if any.    

4.5 In the light of the above discussion, clause (c) of section 17(5) of the GST Act 
should be interpreted as a prohibition on a taxable person from claiming input tax 
credit on the inward supply of works contract service unless it is an input service for 
further supply of works contract service. The prohibition applies only if the works 
contract service is used for the construction of immovable property other than plant 
and machinery. The clause (d) of section 17(5) of the GST Act extends the prohibition 
to cover other inputs and input services when the recipient is constructing the 
immovable property on his own account.   

4.6 The applicant is supplying works contract service to the Kolkata Municipal 
Corporation. He is, therefore, making an outward supply of works contract service and 
is not prohibited from claiming input tax credit either under clause (c) or clause (d) of 
section 17(5) of the GST Act.   

In view of what is discussed above, we rule as under 
 

RULING 

The applicant is eligible to claim the input tax credit on the inward supplies of the 

goods and services used for supplying the works contract service to Kolkata Municipal 

Corporation for construction of an immovable property.  

 

This ruling is valid subject to the provisions under Section 103 until and unless 

declared void under Section 104(1) of the GST Act. 

 

 

     (SUSMITA BHATTACHARYA)                         (PARTHASARATHI DEY) 

              Member                                                               Member 

West Bengal Authority for Advance Ruling         West Bengal Authority for Advance Ruling 


