
AUTHORITY FOR ADVANCE RULING
TAMILNADU ADVANCE RULING AUTHORITY

PAPJM Buildings, ll Floor, No.1, Greams Road, Chennai-6

PROCEEDINGS oF THE AUTHoRtry FoR ADVANCE RULTNG U/s.98 oF THE
GOODS AND SERVICES TAX AC-f ,2OL7.

Members present are:

L. Ms. Manasa Gangotri Kata lRS., Joint Commissioner/Member,
Office of the Principal Chief Commissioner of GST & Central Excise, Chennai.

2. Thiru s. Vijayakumar, M.sc., Joint commissioner (cr)/Member(FAC),
Office of the Joint Commissioner (ST), Enforcement /

Inter-State Investigation Cell, Chennai-6.

ORDER No.9/AAR/2018 DATED 30.08.2018

Any appeal against the advance ruling order shall be filed before the Tamil Nadu
State Appellate Authority for Advance Ruling, Chennai under Sub-section (1) of
section 100 of ccsr Acr/TNGsr Act 2017 within 30 days from the date on
which the ruling sought to be appealed against is communicated.

GSTIN Number, if any / User id 33AHPP89234K1Z5

Legal Name of Applicant M/s. Goodwill lndustrial Canteen

Registered Address/Address provided while
obtaining user id

24O,KCT lTl Complex, Thodugadu Village,
Tiruvallur, Tamilnadu-602105

Details of Application GST ARA-01 Application Sl. No. 5 dated
19.02.2018

Concerned Officer

Centre: Chennai Outer Commissionerate -

Poonamallee Division
State : The Assistant Commissioner (CT),

Tiruvallur Assessment Circle,
No. 1.74, J.N. Road,

Tiruvallur - 602 001
Nature of activity(s) (proposed / present) in

of which advance ruling sought

Service Provision

Description (in Brief) The Company provides outdoor catering
services to various companies.

lssue/s on which advance ruling required Clarification of GST rate for the services
rendered

Question(s) on which advance ruling is

required
Clarification regarding applicable GST to the
outdoor catering services rendered by them
to their clients.
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At the outset, we would like to make it clear that the provisions of both the
Central Goods and Service Tax Act and the Tamil Nadu Goods and Service Tax Act are the
same except for certain provisions. Therefore, unless a mention is specifically made to
such dissimilar provisions, a reference to the Central Goods and Service Tax Act would
also mean a reference to the same provisions under the Tamil Nadu Goods and Service
Tax Act.

M/s Goodwill Industrial Canteen, 240 KCT lTl Complex, Thodugadu Village, Tiruvallur

(hereinafter called the Applicant or Goodwill) is registered under GST vide registration No.

33AHPPB9234K!25. The applicant has submitted the copy of application in Form GST ARA -
01 and also submitted a copy of Challan evidencing payment of application fees of Rs.5,000/-

each under sub-rule (1) of Rule 104 of CGST rules 2017 and TNSGST Rules 20L7. They are

Industrial caterers. The applicant has sought advance ruling to know the applicable

percentage of GST to their business.

2. The Applicant has stated to render catering services to various companies. They

prepare food in their place and supply to the employees of their clients/companies. The said

companies provide them the rent free space to distribute the food to the employees of the

companies. They purchase materials and use their own manpower in cooking and

distributing food. The applicant has submitted that, on interpretation of Notification

LL/2O77CT(R)dated 28/06/2OL7 as amended, they assume that GST for the catering services

rendered bythem is5%.

3. The Authorised Representative of the Applicant was personally heard in the matter

on 08.05.2018. In the first hearing, the Applicant submitted, that they enter into contracts

with companies on whose rent free premises where food is supplied, no payment is taken

from employees of the company. They submitted that it is a catering service and eligible for

5l.No. 7(i) of Notification No. LL/77 as amended. In the subsequent hearing, the applicant

submitted a copy of Contract which is indicative of all their contracts and stated that they

are submitting a copy of Advance Ruling of Gujarat on similar issue which has held that

Sl.No. 7(v) of Notification No.7t/t7 is applicable and that in their case too Sl.No. 7(v) applies

at t8yo, that they are already raising invoices at t8o/o, they only supply to

Industries/commercial entities and not to educational institutions.

4. The Applicant has furnished their agreement with M/s Kone Elevators (hereinafter

referred as client), Chennai to run the Industrial Canteen at the Factory. As per the contract
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entered by the Applicant with the client, the premises for services to be provided for
canteen has been made available to the Applicant by the client along with required

furniture, fittings, cooking and catering utensils, and crockery and cutlery items apart from
providing water, electricity and fuel. The Applicant has to purchase the required provisions,

vegetables, etc. prepare food stuff as per the menu given by the Management using the
Applicant's manpower. This will be served to the employees, by collecting coupons on behalf

of the client. Based on the coupons collected, the Applicant will give a bill and payment will
be made by the company to the Applicant on monthly basis.

5. The Advance Ruling is sought on the applicability of Notification No. 46/20L7-C.T. (Rate)

dated 14th Novem ber 2O!7 to the case at hand. ln the case at hand, the Applicant is engaged in

supplying food and beverages at the canteen of their customers. From the contracts furnished, it

is seen that the Applicant supplies the food in the place of business of the Service Recipient. The

charges are received from the companies monthly basis on the coupons collected. In short, it is

deciphered that the Applicant is vested with management of the canteen facilities. The Applicant

himself does not get paid for by the consumers of the food and beverages. The Recipient of the

services are the companies who enter into contract with the applicant. Supply of food is classified

under 9963. The issue to be decided is whether the supply of the applicant falls under 7(i) of
Notification No' tL/2oL7 dated 28.06.2017 or under 7(v) of the said Notification. The relevant

extracts and the changes these entries underwent are detailed below:

5'1 Notification tr/2o17-c.T. (Rate) dated 28th June 2017 provides the rate of various services

under GST. The relevant rate extracts are as follows:

Heading 9963
(Accornmodatro4
food and bererage

semcerj

{i) Supply. by way of or as part of any #nil;
or in any other ma:rner u'hatsoever. of toods.
being food or afly other article for human
consumption or drink u'here such supply or
sen ice is for cash. deferred payment or other
valuable comideration. prouided by a
restaurant eating joirt including messr
canteen" neither havtng the facility of air-
conditioning or central air-heating in any part
of the establishrnent, af any time during the
yeiu nor hal'ing licence or permit or by
n'hatever name called to sene aicoholic
liquor for human consumntion-
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{v) Suppll', by rvay of or as part of any
sen'ice or in any other manner Btatsoever in
outdoor catering $'hereir goods. being food
or ary other article for human consurnption
or any drir:k (v.hether or not alcoholic liquor
for human consumption), * u part of such

outdoor catering and such supply or sen"ice is
for cash. deferred papnent or other valuable

sgg*dgryllo!,-

The tax rates under Sl.No. 7 came under Scrutiny and the same was taken up by the council for

consideration. Tax Structure of different categories of Restaurants, with a view to their possible

rationalization / reduction was mandated to be examined. The same was examined at the 23rd

Meeting of the GST Council held on lfth November 2OI7.The council discussed the various

aspects involved in respect of the rate of tax on the supply is reproduced below:

65":S. The llsn'ble Chairper**n prupt:rsed il l*x raii: rf 18% rvith input tac credit $n the

*utdour c$t*ring. Ti'rc Hctn'hlc Chief h{inistrer of Puduehsrrv *bserved lhat a la\ ra{e of lll%
on ontdsrr calering wa$ tCI# high. tr'hs Hnn'hle Clhairp*rwrt obser'*sd thtt historicaltry, this
wax the prevaillng f*te rrf *rx *n *ilulfi$r {:;rtering" Ihq.r $un'hltl !}eputy fhief h,linister of
Drlhi stirted that a tax rate trf l&*il *n *utdrcr ratering cculd letrd to ta\ evasion. ll*
cauti*neel lha-r having sueh hig diffbrenr:* oi t*x r$l* betrv{}en r*stssrant and autdriar ceteringu

rv*utrd Ne*d t* thr prnrtice nf issuing hill fruni lhe r**laurant fbr*re outdoarcalering and thsf
they had sinril*r exFerience in *as* oldilTereruial tas r*te on liquor. Thc Prirrcipal S*cr*tary,
Fin*ncr:" Odisha prrrpnsed ir t*x ratg of St'o llithonl input lax *r*dit i'crr the *utdoor catering..

?he Flnn'ble Mini-,it*r f,reim Jlrarkhand statrd fhnl matr3' persnn$ earried cn only cateriflg

busir*ss, and ibr fhsrn, rflfe *f tax rhouhi he kept tt 5!6 raithtlut input tax crcdit. He aclded that

n:an3"*utdrtrrr caterers clid onl3,' drJ' **terir:g tlr* is, pruvidcd labour s'hile tlre fo*d, etc- rra-x

ir*ught hy ihe ruslomer. Advis.rr, f i**nr;e. Punjab alsr xupp*rted thi* sr*gg*stion" |{e stilted

that sever*l pecple only did catering businr*ss zurd ilrer:retic.ally, tirey could cl*itn that they had

sst uF {r rcfialtrfint to rater tn a funrti*n at * venue. H* suggcsted thnt rafe nf t*x lbr cutdoor
r:alering u'hcr$ arrll' faurl wa* being prnvid*d shuuld be krpl at 596. 'l"hs Hcn'hle Chairpersorr

$hssrvqd th.tt h:rv rate af ta:t fbr oile sertor would }ead to denland for luu'ering {ax f'*n ullrer

seni+es seetnr also. Th* Flon'ble Minisf*r finm Ljtlnr Pr*riesh proprsed tn k*ep a uni{brnr

tax rflts sf' l:tlo.nithnut lnput tax credit ss it qould hc had optics tr charge tax at the riite of
l8*4 CIn outdo*r cat*ring and 5?i) oil rextauranl- l'hs S*crei*r;* stal.*d that thi* pr*p**nl rvould

nCIt bs arceptoble t* thil trade. 'l"he H<rn'hle 'lt{inist*r f,rnm Assam did not supp*rt rhis

pr*pr:s*tl &r!d $tilt*d tir:rt tfuis *,uuld lcad t* irtcrsa:e l:r prir*s.

65.29- Keepirrg irr vier*. the discussion as above, ilre C-ouneil agreet{ tr: *rpply ta-r r:rfe of 5?o

tax without input ta"\ credit un all staurlal*ne rq$tnuranl$ and a rate of ta-x *f l8i6 u..ith lrrput
tax credit $$ a resta\rrirnl irr a h<rtel h*ving rfl$rn l:i'' drcla:ed tarilT of m*:re thanr Rs, 7,5il0 psr
nighr. T"he {:lke*arv:ry fir<lrl finm a fpstauranl slral! have Eimilar fax. lreatrne{rl as tlrirt &rr the
res{iru.rant. Outdcar catering strrall, hr:rv*:vsr. attract tax st ihe rate of l87o *'itlt input tltx eredit
anrl the:.e r+'ould tre no changc in Conrp*sirion schenre l-or r*sraurant"
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Accordingly, Notification No.lL/20L7 CI (Rate) was amended vide Notification No. 46/2017 dated

L4th November 2OL7 as below:

(ii) ngainst se.rial nrxnber ?,-

(a) for item (i) in colurnn {3) and the entries relating thereto in columns (3), ia) and
(5), the follorr'ing shall be substituted. narnely:-

Provided that credit
of ilptrt tax char_sed
on goods and
services used in
supplying the serr.ice
has not been taken
[Please refer to
Explanotion n0.
(i')1.";

And no amendment was made in sl.No 7(v) of Notification No. 1V2017 cl- (Rate)

5.2 The above amendment is based on the decision of the GST Council, in its 23rd

meeting held on 1fth November 2Ot7 which is given supra. From the discussions, it is evident that

the intention of having tax rate of 5% as in Sl.no 7(i) is only in respect of supply of foods in Stand-

alone restaurants and other similar eating joints and that in Hotels wherein the dectared tariff of

any unit of accommodation is less than Seven thousand Five hundred only. That is it is applicable

in cases where the consumers who purchase the food & beverages, do so on the premises of the

supplier of such food & beverages and directly pay to such supplier. From the contract furnished,

it is seen that the applicant prepares the food using his own labour on the premises of the

companies, who is the recipient of the seryice, and serve the food to consumers who don,t make

payment for to the applicant. The applicant is paid only by the company. The above GST Councit

discussions and decisions also clearly differentiate a restaurant/ canteen / mess run independently

and the serulces extended by the applicant which tall urrder the category of outdoor catering. The

very likely scenario of 'Outdoor Caterer/ trying to calt himself as a 'restaurant' has been discussed

and the decision to lower the tax rate only to restaurants has been taken by the council. Therefore,

the supply of food by the applicant in the premises of client, whether prepared in that place or

brought and served is more appropriately covered by the description at Sl.No. 7(v) of the

"{i) Supply. by vu'ay of or as part of arty se*'ice or in any
other rnanner whatsoer.er, of goods, beiag food or any
other article for human constrmption or drink, lr&ere
such supply or serv'ice is for cash, defered palrnent or
other valuable consideration provided by a restaurant_
eating joint including mess. carlteen. ufiedrer for
consumption on or alvay from the premises rl.here such
food or any other ar-ticle for hurnan consumption or I 2.-s
drjnk is supplied, other lhan those located in the
premises of hotels. inns, guest houses, clubs, carnpsites
or other cornmercial places rneant for residential or
lodging purposes having declared tariff of any unit of I
aeconmodation of seven thousand five hrurdred ,.rp""" 

J

and abol.e per:rnit per day or equi.valent. i

Exltlatrution,- "declared tariff includes charges for all j
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Notification No. LL/2017 -{.T. (Rate) dated 28.06.20L7 and is liable to tax at 9% CGST and 9%

SGST.

5.3 GST Council in the 27th Council Meeting held on 4th May 2018, discussed and on

2L.O7.2078. the following decision as given in the press note was taken and the same is reiterated

below:

18. Rationalize entry relating to comporite supply of food and drirks in restaurant, $ress-

canteen, eating joints and such suppliesto institutioas (educational, office, factory. hospital) on
contractual basis at GST rate of 59r'o: and making it clear that the scope of outdoor ca?ering ander

7{rJ is restricted to supplies in case of outdooriindoor fi.urctions that are eveni based and

occasional in nature.

To effect the above decision of the Council, the Notification No. 46/2017 was amended vide

Notification No. t3/2}t8 dated July 2018 follows:

Inthn said aotificatisn in the Table- -

{i} against serial number 7, in column i3}.-

(a) for item {ii and the entries reladng thereta

folla*iag shall be substituted. namely: -
in colurrurs {3), {4) and (-r}, the

(3)

'{i} Supply. by :r.ay of or as part of any sen ice- of goods.

being focd or stry other articte for human c,msunption or

any drink, pror."ided by a restaurant, eating joint including
mess. santee{r, s*rether lbr consumption on cr as'ay fiom
the premises r,l'hsre such food 0r any other article for
hur:an consrmrption or ddnk is supplied other than tirose

locatEd in the prcmiset of hottls. irrns, 
-guest 

houses.

club*. campsites or other commercial places meant for
residential or lodging purposcs having declared tariff sf
any rmit of accornrnodation of severi drousand fire
hund.red rup€es and abor.e per unit per day or equir.alett.

Eryilanatton J.- This item includes such supply at a

cantcerr mess. cafeteria or dining space of an insiitution

such as a school, college. hospital" industrial unit. olEce"

by auch institutisn or by any other person based on a
contractual arrangement with auch institufian for such

supply provided that such supply is not evEnt based or

occasional.

From the above, it is clear that the instant case of the applicant is making supply of services

in the dining space of the industrial units and offices which is squarely covered in the

Explanation 1 to Sl.No 7(i) and Sl.No 7(v) now only covers supply at functions which are

occasional and event based. The supply of food to institutions which were earlier covered

under entry at Sl.No.7(v) has been included underSl.No. T(i)of the Notification No. 71/2017-

26th

Pror.ided dhat

credit of input
tax charged 0n

sen'ice* used in
supplyirg the

sen'ice has nst

[Please refer to
Explanation no.

tt ')l
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CT (Rate) with effect from 27th July 2018 and thereupon is liable to tax at the rate of S%

subject to the condition that credit of input tax charged on goods and services used in

supplying the services are has not been taken read with Explanation (iv) of said Notifications.

6. In view of the foregoing, we rule as under:

RULING

The services of the applicant of supplying food and beverages on the premises of industriat

unit/office, which are on the terms of the contract with M/s Kone Elevators and such other

contracts, are liable to tax at the rate of 9% CGST under Sl.No. 7(v) of Notification No.

L1/2OL7 -C.T. (Rate) dated 28.06.20L7 and 9% SGST under Sl.No. 7(v) of G.O.(Ms) No 72

dated 29.06.2017 No.ll(2)/cTR/532(d-L4)/20r7 for the period upto 26.07.2018 and from

27.O7.2OL8 onwards at the rate of 25% CGST under Sl.No. 7(i) of the Notification No.

IL/2OL7-C.T. (Rate) as amended and at the rate of 2.5% SGST under Sl.No. 7(i) of G.O.(Ms) No

72 dated 29.06.20L7 No.ll(2)/CTR/532(d-74)/2or7 as amended subject to the condition

that credit of input tax charged on goods and services used in supplying the services are has

not been taken read with Explanation (iv) of said Notifications.

tz'i:, (k-,r 7("-v{'"-(1 ,-lgl{i
Ms. Manasa Gangotri Kata, IRS

Member, CGST

To

M/s. Goodwill lndustrial Canteen

8/30, M.N. Nagar, Kolathur, Chennai- 600099.

lBv sPAD/
Copy Submitted to:

1. The Principal Chief Commissioner of GST & Central Excise,
No 26/L, Mahatma Gandhi Road, Nungambakkam, Chennai-600034.

2. The Additional chief Secretary / commissioner of commercial Taxes,
ll Floor, Ezhilagam, Chepauk, Chennai-600 OO5.

Affil
ADVAi.JCE RULING 

!
I

3 0 /ltj0 eet$ i
I

I

(;()L\DS Al.lD Sf R\,'it;t: iAX. 
i

5hri. S.Vijayakumar, M.Sc.,

Member (FAC), TNGST
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Copy to:

3. The Commissioner of GST & C.Ex.,Chennai Outer Commissionerate, Newry Towers,
No. 2054-1, I l, Aven u e,An na N agar, Chen nai-600040

4. The Assistant Commissioner (CT),

Tiruvallur Assessment Circle,

No. 174, J.N. Road, Tiruvallur - 602 001.

s. d"rFilel Spare-2.
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