
 

 

 
 

 

 
 

 
 

TELANGANA STATE AUTHORITY FOR ADVANCE RULING 
CT Complex, M.J Road, Nampally, Hyderabad-500001. 

(Constituted under Section 96(1) of TGST Act, 2017) 
     

  Present:  

               Sri V. Srinivas, IRS, Additional Commissioner (Central Tax) 
 

               Sri J. Laxminarayana, Additional Commissioner (State Tax) 

 

A.R.Com/16/2018                                                           Date.26-09-2018 

 
TSAAR Order No. 12/2018 

 

Under Section 100(1) of the CGST/TGST Act, 2017, any person aggrieved 

by this order can prefer an appeal before the Telangana State Appellate 

Authority for Advance Ruling, Hyderabad, within 30 days from the date of 

receipt of this Order. 

*****  

 M/s. Prism Hospitality Services (P) Ltd , 22/A, Mini Industrial estate, 

Hafeezpet, Miyapur, Hyderabad-500049 registered under GSTIN No. 

36AADCP6610K1ZC has filed an application in Form GST ARA-01under 

Section 97(1) of TGST Act,2017 read with Rule 103 of CGST/TGST Rules, 

seeking Advance Ruling on the issues raised in their application. 

 

2.  The applicant has stated that they are registered under the Companies 

Act 1956 and carries on business of Cleaning Services, maintenance of 

canteens in Industries, Educational establishments, providing food to student 

mess/s, training institutes and so on since the year 2005. 

 

3.  The applicant is registered under GST w.e.f., 1st July, 2017, previously 

they are registered with Service Tax as well as State VAT in the Governments of 

Telangana & Andhra Pradesh. 

4. They made the following submissions: 

1. The applicant provides canteen services in organizations like Infosys 

etc., wherein the food is cooked in the premises of Infosys and “Sold” 

to the employees of the said organization at a price mutually agreed 

upon, it is done on a regular daily basis. 

2. The applicant provides its services of serving food - Breakfast + lunch 

& Dinner and any other food requirements from a Mess/Dining Hall 

to the trainees of the Training institution of banking such as SBIRD, 

Andhra Bank Staff College etc., Even here the food is prepared and 

sold/served to the trainees in the premises, where the trainees attend 

a residential programme and there are rooms for stay in the premises 

for the trainees. 



3. The applicant operates student mess for students in Engineering 

Colleges(Higher Education) such as CVR College, and so on. The food 

is prepared and served in the hostel premises. 

4.  

a)  In the Educational Institutions the applicant in some institutions 

also operate the canteen for the day scholar students and staff 

wherein food is prepared in the canteen and sold for consumption 

by the students/staff. 

 

b)  In the so called student/staff canteen, certain bought out items 

like Ice Creams/Soft Drinks/Biscuit packets etc wherein the 

Maximum Retail price is printed on the item is also sold for 

consumption by the students/staff. 

 

5. The applicant also has a kitchen in Miyapur, where food is prepared 

and transported to some software companies where it is again “sold” 

to the company employees in the dining Hall. The software companies 

do not have kitchens because of safety reasons, but however, they 

have dining hall facilities. The Dining Hall/Cafeteria runs on a daily 

basis. A separate food license is Obtained by us for selling the food in 

this organization issued by GHMC. 

  

6. Applicant entity also provides Transport services to a training 

institute for carting food from one building to another for 

service/sale. The applicant entity charges them a separate transport 

charges. 

 

They requested for an advance ruling as regards to the rate of GST to be 

levied on the activities mentioned at para 1,2,3,4 a, 4 b,5 and 6 of their 

above submissions. 

5.  They have submitted a brief statement of relevant facts as given      

below: 

 

5.1 As stated above, the applicant entity was categorized/classified as outdoor 

caterers in the old regime of Service Tax/VAT, as the old regime of Service Tax 

did not have any other classifications/categories for the services rendered by 

us which is vast which includes operation of canteen/Mess/Eating 

House/mess operation/ food sales in Hospitals for patients and 

visitors/Campsite etc., and also stated that outdoor catering in normal practice 

is catering for a particular event for a particular time or times for an 

event/function or occasion, wherein a firm order is given by an individual or 

organization for service of food for a certain amount of persons at a certain 

place for certain time or times. It’s a specific order and not a repetitive and 

continuous order/s. Last but not the least the applicant entity serves or 

undertakes the sale/service of food on a regular daily basis and not on 

exclusive, special events. The food promoted by the applicant is of a working 

nature such as working lunch etc by saving time of the employee and increase 

productivity whereas the menu served for the outdoor Catering in almost all 

the cases is of a superior nature befitting the event such as a 

wedding/party/conference. 

 

The case is posted on 05-07-2018 at 12.00 noon, Sri A.M Krishna 

 



Authorised representative of M/s. Prism Hospitality Services (P) Ltd, has 

appeared for the personal hearing and reiterated the following written 

submissions which are as under : 

 

i.  The applicant provides canteen services in organizations like Infosys 

etc., wherein the food is cooked in the premises of Infosys and "Sold" 

to the employees of the said organization at a price mutually agreed 

upon, it is done on a regular daily basis.  

ii. The applicant provides its services of serving food - Breakfast + lunch 

& Dinner and any other food requirements from a Mess/Dining Hall 

to the trainees of the Training institution of banking such as SBIRD, 

Andhra Bank Staff College etc., Even here the food is prepared and 

sold/served to the trainees in the premises, where the trainees attend 

a residential programme and they are rooms for stay in the premises 

for the trainees  

iii. The applicant operates student mess for students in Engineering 

colleges(Higher Education) such as CVR college, and so on. The food 

is prepared and served in the hostel premises.  

iv.  a). In the Educational Institutions the applicant in some institutions 

also operate the canteen for the day scholar students and staff 

wherein food is prepared in the canteen and sold for consumption by 

the students/staff. 

b) In the so called student/staff canteen, certain bought out items 

like lce Creams/Soft Drinks/Biscuit packets etc wherein the 

Maximum Retail price is printed on the item is also sold for 

consumption by the students/staff.  

v. The applicant also has a kitchen in Miyapur, where food is prepared 

and transported to some software companies where it is again sold" 

to the company employees in the dining Hall. The software companies 

do not have kitchens because of safety reasons, but however, they 

have dining hall facilities. The Dining Hall/cafeteria runs on a daily 

basis. A separate food license is obtained by us for selling the food in 

this organisation issued by GHMC.  

 

vi. The applicant entity also provides Transport services to a training 

institute for carting food from one building to another for 

service/sale. The applicant entity charges them a separate transport 

charges. 

 

Discussion & findings: 

 

6. The issued raised at Sl No (1), (2), (3),(4)(a),(4)(b) & (5) in their application 

are covered under the Notification No.13/2018-Central Tax(Rate) dt.26.7.18.  

 

7. The Notification No.13/2018-Central Tax(Rate) dt.26.7.18 issued 

amending the Notification Nos. 11/2017-CT(Rate) dt. 28-06-2017 Notification 

No. 46/2017-CT (Rate) dated 14.11.2017 covers the subject activities referred 

by the applicant in their application and the relevant portions of the said 

Notifications are reproduced as under: 



Serial No. 7(i) of notification No. 13/2018-CT (Rate) 

 

Sl 

No.  

Chapter, 

Section 

or 

Heading 

Description of Service  Rate 

(per 

cent.) 

Conditio

n 

 

 

 

7 

 

 

Heading 
9963 

(Accomm

odation, 
food and 

beverage 

services) 

“(i) Supply, by way of or as part of any 

service, of goods, being food or any other 

article for human consumption or any 
drink, provided by a restaurant, eating 

joint including mess, canteen, whether for 

consumption on or away from the 

premises where such food or any other 
article for human consumption or drink is 

supplied, other than those located in the 

premises of hotels, inns, guest houses, 
clubs, campsites or other commercial 

places meant for residential or lodging 

purposes having declared tariff of any unit 
of accommodation of seven thousand five 

hundred rupees and above per unit per 

day or equivalent. Explanation 1.- This 
item includes such supply at a canteen, 

mess, cafeteria or dining space of an 

institution such as a school, college, 
hospital, industrial unit, office, by such 

institution or by any other person 

based on a contractual arrangement 

with such institution for such supply, 
provided that such supply is not event 

based or occasional. 

 

 

 

 

 

2.5 

 

Provided 

that 
credit of 

input 

tax 

charged 
on goods 

and 

services 
used in 

supplyin

g the 
service 

has not 

been 
taken 

[Please 

refer to 
Explanat

ion no. 

(iv)] 

 
8. It can be seen from the above Notification that   the activity of supply of 

food in canteens of office, factory, hospital, college, industrial unit etc. on 

contractual basis excepting that supply is not event based or on specific 

occasions, constitute supply of service in terms of amended Notification 

No.13/2018-Central Tax(Rate) dt.26.7.18 and is taxable at rate of 2.5% CGST + 

2.5% SGST and the supplier is not eligible for the input tax credit as per the 

condition stipulated therein. 

 

9. Earlier, CBEC has clarified the queries seeking clarification regarding the 

taxability and rate of GST on services by a college hostel mess. As per  

the  Circular No. 28/02/2018-GST  dated 08-01-2018 issued in this regard, 

normally the educational institutions have mess facility for providing food to 

their students and staff. Such facility is either run by the institution/ students 

themselves or is outsourced to a third person. Further it has been clarified that 

the supply of food or drink provided by a mess or canteen is taxable at 5% 

without Input Tax Credit [Serial No. 7(i) of notification No. 11/2017-CT (Rate) 

as amended vide notification No. 46/2017-CT (Rate) dated 14.11.2017 refers]. 

It is immaterial whether the service is provided by the educational institution 

itself or the institution outsources the activity to an outside contractor. 

    

10.  Regarding the point raised at Sl No (6) of the application, the applicant in 

addition to the supply of food, is also undertaking transportation of food from 

the place of preparation of food to the premises where it is served. Here the 

applicant is undertaking two supplies , one is supply of food and another is 



transportation service. Two supplies are involved and it is a composite supply 

where the supply of food is a Principal Supply and providing transportation is 

ancillary supply.  

 

11. Section 8. Of CGST Act provides that  the tax liability on a composite or a 

mixed supply shall be determined in the following manner, namely:— (a) a 

composite supply comprising two or more supplies, one of which is a principal 

supply, shall be treated as a supply of such principal supply; and (b) a mixed 

supply comprising two or more supplies shall be treated as a supply of that 

particular supply which attracts the highest rate of tax. 

 

12. In the instant case, principal supply  being  supply of food i.e. outdoor 

catering service, and transportation is ancillary, the whole transaction attracts  

18% GST  being highest rate of tax compared to tax on transportation service. 

Therefore, the applicant needs to discharge GST on the gross amount (cost of 

Food + cost of Transportation ) at the rate of 18% i.e.,  GST rate of outdoor 

catering service. 

 

13. In view of the foregoing discussions, we pass the following order.  

 

 

Advance Ruling  

 

1. For the points raised at s.no. 1, 2, 3, 4(a), 4(b) and 5 of their application 

i.e.,  the activity of supply of food in  canteens of office, factory, hospital, 

college, industrial unit etc. on contractual basis excepting that supply 

is not event based or on specific occasions, constitute supply of 

service in terms of amended Notification No.13/2018-Central Tax(Rate) 

dt.26.7.18 and is taxable at the rate of 2.5% CGST + 2.5% SGST and the 

supplier is not eligible for the input tax credit as per the condition 

stipulated therein. 

 

2. For the point raised at s.no.6 of their application where the applicant 

provides transport services to a training institute for carting food from 

one building to another for service/sale and the applicant  charges a 

separate transport charges, the applicant needs to discharge GST on the 

gross amount (cost of Food + cost of Transportation ) at the rate of 18% 

GST. 

Sd/- J. LAXMINARAYANA                                   Sd/- V. SRINIVAS 

ADDL. COMMISSIONER (State Tax)         ADDL. COMMISSIONER (Central Tax)        

 

To, 

M/s. Prism Hospitality Services (P) Ltd ,  

22/A, Mini Industrial estate,  

Hafeezpet, Miyapur,  

Hyderabad-500049 


