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TELANGANA STATE AUTHORITY FOR ADVANCE RULING 

CT Complex, M.J Road, Nampally, Hyderabad-500001. 

(Constituted under Section 96(1) of TGST Act, 2017) 

  

  Present:   

       Sri B. Raghu Kiran, IRS, Additional Commissioner (Central Tax) 

       Sri S.V.  Kasi Visweswara Rao, Additional Commissioner (State Tax) 

  

A.R.Com/43/2018                                                                               Date:06.12.2021 

 

TSAAR Order No.28/2021 

[ORDER UNDER SECTION 98(4) OF THE CENTRAL GOODS AND SERVICES TAX ACT, 

2017 AND UNDER SECTION 98(4) OF THE TEALANGANA GOODS AND SERVICES TAX 

ACT, 2017.] 

****** 

1. M/s. Time Education Kolkata Private Limited,95B, 2nd  Floor, Siddamshetty Complex, Park 

Lane, Secunderabad – 500 003, Telangana State(Un-Registered has filed an application in 

FORM GST ARA-01 under Section 97(1) of TGST Act, 2017 read with Rule 104 of 

CGST/TGST Rules. 

 

2. At the outset, it is made clear that the provisions of both the CGST Act and the TGST Act 

are the same except for certain provisions. Therefore, unless a mention is specifically made 

to any dissimilar provisions, a reference to the CGST Act would also mean a reference to 

the same provision under the TGST Act. Further, for the purposes of this Advance Ruling, 

the expression ‘GST Act’ would be a common reference to both CGST Act and TGST Act. 

 

3. It is observed that the queries raised by the applicant fall within the ambit of Section 97 of 

the GST ACT. The Applicant enclosed copies of challans as proof of payment of Rs. 5,000/- 

for SGST and Rs. 5,000/- for CGST towards the fee for Advance Ruling. The Applicant has 

declared that the questions raised in the application have neither been decided by nor are 

pending before any authority under any provisions of the GST Act. 

4. Brief facts of the case: 

M/s Time Education Kolkata Private Limited is in the business of purchase and supply of 

advertisement space to the prospective customers. In the course of supply of 

advertisement space they are also supplying artwork to adorn the space. They are desirous 

of ascertaining whether supply of artwork along with the space amounts to supply of 

advertisement space or other service. Hence this application 

5. Questions raised:  

1. Whether the services supplied by the applicant can be termed as the supply of space 

for advertisement in print media? 

2. If yes, GST@5% can be charged on the invoices raised to the customers? 

3. Any consequential questions that may arise during the hearing. 
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6.  Personal Hearing: 

The Authorised representatives of the unit namely Sri. Venkataprasad, accountant attended 

the personal hearing held on 07-10-2020. However, orders were not passed due to the 

retirement of State Member. Government of Telangana vide G.O. Rt. No. 216, Rev(CT-II) 

Dept, Dt.16.06.2021 have nominated Sri S.V. Kasi Visweswara Rao, Additional 

Commissioner (ST) as member to The Authority for Advance Ruling and hence the case 

was re-posted a fresh on 05.10.2021. Heard the case. The authorized representatives 

reiterated their averments in the application and did not raise any new questions during the 

personal hearing. 

7.    Discussion & Findings: 

The applicant has sought clarification on sale of space for advertisement when it is 

supplied along with the artwork, where no consideration is charged for the artwork in 

certain cases. The understanding of the applicant is that the activity of artwork by the 

applicant forms part of composite supply of advertisement space and artwork and 

therefore the total supply should attract tax @5%.  

 

It is seen by the AAR that the Notification No. 11/2017 has classified the services under 

head 9983 i.e., other professional, technical and business services with respect to 

advertisement services as follows:  

S.No 
Chapter, Section 

or Heading 
 

Description of 

Service 
 

Rate 

(Percent) 
Condition 

 

21 

Heading 9983  

(Other professional, 

technical and business 

services)  

(i) Selling of space for 

advertisement in print media.  
2.5 

 

[(ia) Other professional, 

technical and business services 

relating to exploration, mining 

or drilling of petroleum crude 

or natural gas or both  

6 

 

(ii) Other professional, 

technical and business services 

other than [(i) and (ia) above] 

[and serial number 38 below] 

 

9 

 

 

As seen from the above, selling of space for advertisement in print media (SAC 998362) is 

taxable at the rate of 2.5% under CGST & SGST respectively. As against this the service for 

‘Sale of other advertising space or time’ is enumerated as 998366 in the SAC given in the 

annexure to the notification. This is not specifically mentioned in the serial no. 21 of the 

above notification. Clearly this service will fall under item (ii) of serial no. 21 i.e., other 

professional, technical & business services taxable at the rate of 9% under CGST & SGST 

respectively. 

 

The Notification makes a clear distinction between sale of mere advertisement space and 

‘Other advertisement space’, which is having a separate SAC code i.e., 998366. The 

applicant is supplying (2) different services and each is attracting different tariffs under this 

notification. Therefore the question of deducing a composite supply from the combination 

of drafting a design and incorporating a space does not arise. Hence where only space for 

advertisement and print media is supplied (SAC 998362) the rate of tax applicable is 2.5% 

under CGST & SGST respectively and where they are supplying ornate space it shall be 
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treated as other advertisement space falling under item (ii) of serial no. 21 and accordingly 

will attract tax @9% under CGST & SGST respectively.   

8. In view of the observations stated above, the following ruling is issued : 

Advance Ruling 

1. Whether the services supplied by the 

applicant can be termed as the supply of 

space for advertisement in print media? 

 

The services supplied by the 

applicant fall under ‘Other 

advertisement space’, which is 

having a separate SAC code i.e., 

998366. 

2. If yes, GST@5% can be charged on the 

invoices raised to the customers? 

GST is leviable @18% as 

discussed above. 

 

 

 

 [Under Section 100(1) of the CGST/TGST Act, 2017, any person aggrieved by this 

order can prefer an appeal before the Telangana State Appellate Authority for 

Advance Ruling, Hyderabad, within 30 days from the date of receipt of this Order] 

To 

M/s. Time Education Kolkata  

Private Limited, 95B, 2nd  Floor,  

Siddamshetty Complex, Park Lane,  
Secunderabad – 500 003, Telangana State 

 

Copy submitted to : 

1. The Commissioner (State Tax) for information. 

2. The Commissioner (Central Tax) GST Bhavan, L.B Stadium Road, Basheerbagh, Hyderabad- 
500 004,  

Copy to,  

All the Joint Commissioners (State Tax), in the State. 

 

//t.c.f.b.o// 

Superintendent (Grade-I) 


