AUTHORITY FOR ADVANCE RULING -UTTAR PRADESH
4, Vibhuti Khand, Gomti Nagar, Lucknow

PROCEEDING OF THE AUTHORITY FOR ADVANCE RULING U/S. 98 OF
THE GOODS AND SERVICES TAX ACT, 2017

Sub:- GST ACT, 2017 — Advance Ruling U/s 98 — liability to tax under GST
Act in respect to application dated 29.03.2019 from M/s Maxwell Co. Pvt.
Ltd. , Lucknow, Uttar Pradesh — Order— Reg.

stk

1) M/s Maxwell Co. Pvt, 64 64 A, Talkatora Road, Lucknow, U.P. (here-in-
after, called the Applicant) is a registered assessee under GST having GSTN:
09AACCM6341F1ZK.

2) The applicant is engaged in the business of Confidential Printing and
supply of Board and University examination papers.

3) The Applicant has submitted application for Advance Ruling dated
29.03.2019 enclosing duly filled Form ARA-01(the application form for Advance
Ruling) along with annexure and attachment.

4) The Applicant in his application sought clarification and Advance Ruling as
follows : — '

a) Whether activity of printing of question papers on behalf of
educational institutions can be classified as activity of supply of goods or supply of
services?

b) If it is supply of services, referring to Sr. No. 27 of Notification 11/2017
CTR dtd. 28.06.2017 as amended by Notification 31/2017 CTR dtd. 13.10.2017,



then benefit of S. No. 66 of Notification 12/2017 CTR dtd. 28.06.2017 is
allowable as amended by Notification No. 2/2017 CTR off 25.01.2018; or

c) If it is supply of goods, then question paper should be treated as exempted
goods at S. No. 119 of exempted list at NIL rate of tax under chapter heading/
sub-heading 0f 49011010 of “printed books including Braille books”; or

d) It should be covered by schedule I at S. No. 201 liable to tax at 2.5 CGST
under “brochures, leaflets and similar printed matter, whether or not is single
sheets”.

S) The application for advance ruling was forwarded to the Jurisdictional GST
Officer to offer their comments/views/verification report on the matter, which were
received in the office vide letter C. No. V(30)61-Advance Ruling/LKO-11/19/998
dated 07/05/19.

6) The applicant was granted a personal hearing on 22.05.2019. Shri Ravindra
Joshi, Advocate and the Authorized representative on behalf of applicant appeared
for hearing.

During the personal hearing Shri Ravindra Joshi stated that they have already
submitted their views and supporting documents along with their application dated
29/03/19. He also requested to take them on record and consider while deciding the
matter.

DISCUSSION AND FINDING

7) We have gone through the submissions made by the applicant and
examined the detailed explanation submitted by them. We observe that the questions
sought by the applicant are-

a) Whether activity of printing of question papers on behalf of
educational institutions can be classified as activity of supply of goods or supply of
services?

b) If it is supply of services, referring to Sr. No. 27 of Notification 11/2017
CTR dtd. 28.06.2017 as amended by Notification 31/2017 CTR dtd. 13.10.2017,
then benefit of S. No. 66 of Notification 12/2017 CTR dtd. 28.06.2017 is
allowable as amended by Notification No. 2/2017 CTR off 25.01.2018; or



c) If it is supply of goods, then question paper should be treated as
exempted goods at S. No. 119 of exempted list at NIL rate of tax under chapter
heading/ subheading of 4901 10 10 of “printed books including Braille books”; or

d) It should be covered by schedule I at S. No. 201 liable to tax at 2.5%
CGST under “brochures, leaflets and similar printed matter, whether or not is
single sheets”.

8) We find that the applicant is engaged in
the activity of confidential printing of Educational Examination Papers and it is
imperative for them to deploy a team of highly experienced and talented persons
after maintaining top secrecy, accuracy and timely delivery of the material as well.
The applicant is doing printing of Educational Examination Papers for Secondary and
Higher Secondary Educational Boards as well as for State Universities of various
States.

9) As per the understanding of the applicant, in its submission, applicant
submits that, their product is covered by Section X of Chapter 49 which covers
"Printed books, newspapers, pictures and other products of the printing industry,
manuscripts, typescripts and plans".

The applicant also refers to entry at Sr. No. 119 of notification No.2/2017-
Central Tax (rate) dated 28/06/2017, as amended, which provides Nil rate for
Printed book, Including Braille books, of Chapter heading 4901. The applicant also
refers to entry at Sr. No. 201 of Schedule-I of notification no. 1/2017 Central Tax
(Rate) dated 28/06/2017,as amended, which provide CGST rate of 2.5% for
‘Brochures, leaflets and similar printed matters whether or not in single sheets' of
Chapter Heading 4901.

10) We also find that the Applicant has submitted that its entire operations are
in the field of education and relates to printing of Question Papers for examination
conducted by various state Universities and Educational Boards; all its customers
are governments Bodies of the State Governments. Further, as per Chapter heading
4901 ‘Printing of Books’ attracts no GST as they have been given exemption in
view of their contribution to the betterment of society through the field of
education. Applicant’s work is also part of the same objective. It is submitted that
exemption is given for printing of books, printing of question papers should also be
exempted. The applicant has submitted that the printing of question paper is of
sheet/confidential nature therefore it should attract Nil rate/exempt from tax,
otherwise disclosure of name of customer/buyer in Tax Invoice and providing
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details in GSTR-1 in certain cases would be contradictory to secrecy clause of
agreement with the leakage of Question papers becoming a huge cause of concern
at the National level, it has become all the more important to have the commerce of
printing of examination papers.

11)The applicant further submitted that Sr. No. 66 Notification No. 12/2017
Central Tax (Rate) dated 28/06/2017 (tax free services) refers to Heading 9992-
“Educational services, which includes pre-primary education services, primary
education services, secondary education services, higher education services,
specialized educational services and also other education and training services are
covered at Sr. No. 66 (b) (iv), which covers services provided to an educational
institution, by way of, services relating to admission to, or conduct of examination
by, such institution, upto higher secondary. It is further submitted that the word
upto “higher education” have been “omitted” at aforesaid Sr. No. 66 vide
Notification No. 2/2018- Central tax (rate) dated 25/01/2018.

12) Circular No. 11/11/2017-GST dated 20.10.2017, of the Government of
India, Ministry of Finance, Department of Revenue, Tax Research Unit, on
clarification on taxability of printing contracts needs to be taken in consideration,
which read as follows:-

“Supply of books, pamphlets, brochures, envelopes, annual reports, leaflets,
cartons, boxes etc., printed with logo, design, name, address are composite supply
of goods or services would be determined on the basis of what constitutes the
principal supply.”

Principal supply has been defined in Section 2(90) of the CGST Act as supply
of goods or services which constitutes the predominant element of a composite
supply and to which any other supply forming part of that composite supply is
ancillary.

In the case of printing of books, pamphlets, brochure, annual reports and the
like, where only content is supplied by the publisher or the person who owns the
usage rights to the intangible inputs while the physical inputs including paper used
for printing belong to the printer, supply of printing [of the content supplied by the
recipient of supply] is the principal supply and therefore such supplies would
constitute supply of services.

13) We have considered the submissions made by the applicant in their
application for advance ruling as well as views of the Jurisdictional office.
The first issue to be decided in this case is whether activity of printing of question
papers by the applicant for its clients should be treated as supply of goods or



supply of service, since,

a) The manuscript material for printing the question papers relating to the
examination is supplied to the applicant by the Education Board/Educational
Institutes. The scope of work of the applicant relates to compose, typeset, print,
pack, transport, unload and supply sealed Question Papers to the Education
Board / Educational Institutes.

b) As the usage right of the manuscript material of Question Papers
(intangible inputs) are owned by the Education Boards / Educational Institutes and
the physical inputs used for printing belong to the applicant, supply of printing is
the principal supply in this case and the same would constitute supply of service
falling under heading 9989 of the scheme of classification of services.

14) In other words, the content of the printed matter is specific to the
customer, and, neither is the matter pre-printed, nor has the Applicant any
ownership to the content at any point of time, and, therefore, cannot transfer title of
the above printed matters. Hence, the Question Papers are not the property of the
Applicant.

. Furthermore, the Question Papers supplied by the Applicant to their
customers are not marketable commodities in the open market and as goods they
have no legitimate value to persons other than the specific customer who
provides the input content. The Applicant, therefore, cannot be said to be
supplying Question Papers as "goods" under the GST Act, but to be
supplying the service of printing.

13) Now, coming to the second question raised by the applicant, regarding,

the issue of applicability of benefit of Sr. No. 66 of Notification No. 12/2017

Central tax (Rate) dated 28.06.2017 as amended by Notification No. 2/2017 CTR

dated 25.01..2018 if rate of GST to be charged on such supply it is observed as
under:-

a) As defined in clause (y) of Para 2 of the said Notification No.

12/2017-Central Tax (Rate) ‘Educational Institutions’ means an institute providing



services by way of:- i) pre-school education and education up to higher secondary
school or equivalent; ii) education as a part of curriculum for obtaining a
qualification recognized by any law for time being in force; iii) education as a part of
an approved vocational education course. The benefit (exemption from payment of
GST) of Sr. No. 66 of Notf. No. 12/2017- Central Tax (Rate) is admissible only in
case where service is provided to an educational institution.

b) The services of printing of question paper, supplied by the applicant to
other than ‘educational institutions’ will be covered by Sr. No. 27(i) of Notf. No.
11/2017 Central Tax (Rate), as amended, and will attract Goods and Services Tax @
12% (CGST 6% + SGST 6% or IGST 12%).

14) In their third question, applicant raised the issue whether supply of question
papers is supply of goods, which is not applicable as we have already clarified that
the activity of printing of question papers is supply of services. Hence, there is no
need to consider the third question.

15) Fourth question raised by the applicant is applicable only when third
question is affirmative i.e., activity of printing of question papers on behalf of
educational institutions is considered as supply of goods, as the answer to the
question is negative, hence fourth question is not applicable.

In view of the above, we unanimously rule as under;

RULING

Question 1:- The activity of printing of question papers by the applicant is activity
of supply of services classifiable under heading 9989 of the scheme of
classification of services.

Question 2:- The benefit of Sr. No. 66 of Notf. No. 12/2017- Central Tax (Rate) is
admissible only in case where service is provided to an educational institution (as
defined in clause (y) of Paragraph 2 of the Notification No. 12/2017-Central
Tax (Rate)). The services of printing of question paper, supplied by the applicant to
other than ‘educational institutions’ will be covered by Sr. No. 27(i) of Notf. No.
11/2017 Central Tax (Rate), as amended, and will attract Goods and Services Tax
@ 12% (CGST 6% + SGST 6% or IGST 12%).



Question 3:- No, it is not supply of goods.

Question 4:- Fourth question raised by the applicant is applicable only when third
question is affirmative i.e., activity of printing of question papers on behalf of
educational institutions is considered as supply of goods, as the answer to the third
question is negative, hence fourth question is not applicable.

Vive r Jain Sanjay Ku athak
Member of Authoriy for Advance Member of AuthOrity for Advance
Ruling Ruling

To,

M/s Maxwell Co. Pvt,
64 64 A, Talkatora Road,
Lucknow, U.P
AUTHORITY FOR ADVANCE RULING -UTTAR PRADESH

Order No. 31 Date: Ol\ o6 “q

Copy to —
1. The Chief Commissioner, CGST & Central Excise, Lucknow, Member,
Appellate Authority of Advance Ruling.
2 The Commissioner, Commercial Tax, Uttar Pradesh, Member,
Appellate Authority of Advance Ruling.
3. The Commissioner, CGST & CX, Lucknow, Uttar Pradesh.
4. The Deputy Commissioner, CGST & Central Excise, Division-II,
Lucknow, Uttar Pradesh;
5. Through the Additional Commissioner, Commercial Tax, Lucknow,
Uttar Pradesh to jurisdictional tax assessing officers.



