
Page 1 of 4 
 

WEST BENGAL AUTHORITY FOR ADVANCE RULING 

GOODS AND SERVICE TAX 

14 Beliaghata Road, Kolkata – 700015 

 

Name of the applicant Ashok Kumar Basu, carrying on business under the trade 

name “Manali Enterprise”  

Address 101/1A Karaya Road, Park Circus, Kolkata - 700017 

GSTIN 19ADZPB9755F1ZU 

Case Number 19 of 2018 

Date of application July 04, 2018 

Order No. & date 18/WBAAR/2018-19 dated 28.09.2018 

Applicant’s representative  Sri Tirthankar Banerjee, Advocate  

 

1. The Applicant, stated to be, inter alia, supplier of printed question papers for various 

examinations conducted by the Government/Government aided Educational Boards/ Councils/ 

Universities etc is seeking a Ruling on whether GST is to be charged on such supply and, if so, 

at what rate and under what HSN or SAC code is the GST to be charged? 

The Applicant also wants to know whether credit of the GST paid on the inputs used for 

provisioning the supply can be availed.  

Advance Ruling is admissible on these questions under Sections 97(2)(a),(d)&(e) of the 

CGST/WBGST Acts, 2017 (hereinafter referred to, collectively, as “the GST Act”).  

The Applicant further submits that the question raised in the Application is neither decided by 

nor pending for decision before any authority under any provisions of the GST Act.  

The officer concerned raises no objection to admission of the Application.  

The Application is, therefore, admitted.  

 

2. The Application states that the Applicant is registered under HSN 4901 under GST and is 

providing services by way of printing question papers for various examinations, conducted by 

the Council of Higher Secondary Education of various States, Joint Entrance Boards, various 

UGC granted Universities in India and by various authorities of vocational educations. The 

Councils/Boards/Universities/Institutions are supplying the matter to be printed to the 

Applicant, who is providing the paper, ink, other inputs, manpower, machinery, etc to print the 

given matter in appropriate question paper format as provided by the 

Councils/Boards/Universities/Institutions supplying the matter. 

The Application also states that the Applicant‟s customers, being either Government 

organisations or Government aided organisations, are not paying GST on the services so 

provided, which is rendering them unable to take credit on the GST paid during purchase of 

inputs. 

 

3. It is necessary to determine whether the Question Papers supplied by the Applicant are 

“goods” or “services” before considering the other questions on which Ruling has been 

sought. 

Under Section 2(52) of the GST Act, “goods” is defined as “every kind of movable property 

other than money and securities but includes actionable claims, growing crops, grass and 

things attached to or forming part of the land which are agreed to be severed before supply 

or under a contract of supply”. 
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“Property” is not defined under the GST Act. However, the lexicon meaning of “property” is “a 

thing or things belonging to someone.”  

Under Section 2(102) of the GST Act, “services” is defined as “anything other than goods, 

money and securities but includes activities relating to the use of money or its conversion by 

cash or by any other mode, from one form, currency or denomination, to another form, 

currency or denomination for which a separate consideration is charged”. 

For the purpose of the question raised in the Application “under what HSN or SAC code is 

the GST to be charged” it is, therefore, necessary to consider whether question papers are to 

be considered as “goods” or, if not, if the act of printing the question paper, albeit with the 

supply of necessary raw material, manpower and machinery being provided by the Applicant, 

is to be considered as “service”. 

   

4. Section 7 of the GST Act lays down the conditions for scope of supply, both for goods and 

services.  

Under sub-section (1), consideration, or in the absence of any consideration, Schedules I and 

II to Section 7, are to be referred to in order to determine whether or not the supply is of 

“goods” or of “services”.  

Under sub-section (2) conditions, (as listed in Schedule III to Section 7 or undertaken by 

Governments or authorities and local bodies as may be notified by the Government, on 

recommendations of the Council)  under which the supply is to be considered as neither 

“goods” nor “services” are laid down. 

Under sub-section (3) it is stated that the Government may, on recommendations of the 

Council, specify, by notification, whether certain transactions are to be treated as supply of 

goods or services. 

 

5. No Notification has been issued regarding the status of supply of Question Papers. Hence, 

Section 7(3) of the GST Act is not relevant for consideration. 

The Applicant has neither been notified to be an authority under Section 7(2) of the GST Act, 

nor is the activity of supplying printed question papers listed in the said Schedule III. 

Section 7(1) along with the relevant portions of Schedules I and II clearly state that transfer of 

title in goods is a supply of goods and in the absence of such transfer, even in the future, is to 

be considered as supply of services. 

 

6. As stated in the Application and in the arguments of the Applicant at the time of Personal 

Hearing the content of the matter printed referred to above, is being provided to the 

Applicant, and to print the same, i.e to convert the matter into a tangible form, necessary raw 

material, manpower and machinery is being provided by the Applicant.  

In other words, the content of the printed matter is specific to the customer, and, neither is 

the matter pre-printed, nor has the Applicant any ownership to the content at any point of 

time, and, therefore, cannot transfer title of the above printed matters.  

In other words, Question Papers are not the property of the Applicant.  

Furthermore, the Question Papers supplied by the Applicant to their customers are not 

marketable commodities in the open market and as goods they have no legitimate value to 

persons other than the specific customer who provides the input content.  

The Applicant, therefore, cannot be said to be supplying Question Papers as “goods” under 

the GST Act, but to be supplying the service of printing.  

Hence, the SAC is to be determined and not the HSN. 
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Again, every transaction is a contract, but open market transactions in Question Papers as 

goods, being illegal, are not enforceable by law and void contracts in terms section 2(g) of 

the Indian Contract Act, 1872, and, therefore, beyond the ambit of the GST Act. It follows that 

classification under the Tariff Act, for the purpose of the GST Act, is also not applicable in 

such cases.  

 

7. The Applicant is procuring the inputs required for provisioning the service of printing Question 

Papers. The content for printing, of course, is provided by the Boards / Institutions. The 

Applicant does not hold the right to the property of the printed question papers. The Boards/ 

Institutions prepare the question papers for conducting examinations and also fix the format 

in which the applicant is required to print the content. 

Section 8 of the GST Tariff-Services deals with Business and Production Services which 

include printing services under Heading 9989 where “only content is supplied by the 

publisher and physical inputs including paper used for printing belongs to the printer”. The 

service is taxable under serial no. 27 of Notification No. 11/2017-CT (Rate) dated 

28/06/2017, as amended from time to time, provided the materials being printed are goods 

classifiable under Chapter 48 or 49 of the Tariff Act and taxable under the GST Act. As 

transactions in Question Papers as goods is beyond the ambit of the GST Act, they are 

neither classifiable under Chapter 48 or 49 nor taxable under the GST Act. Service of printing 

Question Papers is not, therefore, classifiable under Heading 9989.   

 

8. Section 9 of the GST Tariff-Services deals with Community, Social and Personal Services 

and other miscellaneous services which include Education Services (covering services 

related to admission to or conduct of examination by Educational Institutions) under Heading 

9992. Since the Applicant has specified the printing of question papers for Educational 

Institutions, supply of service under Section 9 of the GST Tariff is found to be appropriate. 

 

9. GST Rates for services whether or not exempt are governed by Notifications No. 11/2017-CT 

(Rate) and 12/2017-CT (Rate) dated 28/06/2017, as amended from time to time.  

No exemption is granted for supply of printing services to Government/Government aided 

Educational Boards/Councils/Universities/Institutions merely by virtue of being Government/ 

Government-aided Institutions. Notification No. 12/2017-CT.(Rate) dated 28/06/2017, 

however, deals with Educational Board/Councils/Universities etc whether or not they are 

Government/ Government-aided. 

 

10. Serial No. 66(b)(iv) of Notification No. 12/2017–CT(Rate) dated 28/06/2017, as amended 

from time to time, as applicable, wholly exempts services provided to an Educational 

Institution relating to conduct of examination. The phrase „relating to‟ expands the scope of 

this entry to include such support services without which conduct of the examination is not 

possible, unless they are specifically mentioned under any other entry.  

Question papers can have no use other than in conducting a specific examination, and the 

supply of service of printing such question papers is a supply related to conduct of that 

examination.  

Explanation (iv) to Notification No. 12/2017-CT (Rate) dated 28/06/2017, inserted vide 

Notification No. 14/2018-CT(Rate) dated 26/07/2018, clarifies that the Central and State 

Educational Boards shall be treated as Educational Institution for the limited purpose of 

services by way of conducting examinations. Serial No. 66(b)(iv) above, therefore, includes 

services provided to such Boards relating to the conduct of examinations.  
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The Applicant is, therefore, not liable to pay tax on the service of printing question papers 

provided to the Educational Boards/Councils/Universities/Institutions relating to the conduct 

of examination.  

 

11. Section 17(2) of GST Act states that “Where the goods or services or both are used by the 

registered person partly for effecting taxable supplies including zero-rated supplies under this 

Act or under the Integrated Goods and Services Tax Act and partly for effecting exempt 

supplies under the said Acts, the amount of credit shall be restricted to so much of the input 

tax as is attributable to the said taxable supplies including zero-rated supplies.”  

Since the supply of Question Papers to Educational Institutions if provided, for a particular 

examination is an exempt supply under Serial No. 66(b)(iv) of Notification No. 12/2017-CT 

(Rate) dated 28/06/2017, as amended, as applicable, the Applicant is not eligible to avail of 

Input Tax Credit. 

 

In view of the foregoing we rule as under 

 

RULING 

 

a) Service of printing Question Papers for Educational Institutions [as defined under 

clause 2(y) read with Explanation (iv) to Notification No. 12/2017-CT (Rate) dated 

28/06/2017] for specific examination is classifiable under SAC 9992.  

b) Service to such Educational Institutions relating to conduct of examination, as 

described in 66(b)(iv) of Notification No.12/2017-CT(Rate) dated 28/06/2017, 

includes supply of the service of printing question papers, and is exempt under the 

GST Act.  

c) Being an exempt supply, the Applicant cannot claim credit of the GST paid on the 

inputs used for provisioning the service of printing question papers provided to the 

Boards / Educational Institutions relating to conduct of examination. 

 

This Ruling is valid subject to the provisions under Section 103(2) until and unless declared    

void under Section 104(1) of the GST Act. 

 

                  Sd-      Sd-  

 

        (VISHWANATH)                                            (PARTHASARATHI DEY) 

                Member                                                               Member 

West Bengal Authority for Advance Ruling             West Bengal Authority for Advance Ruling 

 

 

 


