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WEST BENGAL AUTHORITY FOR ADVANCE RULING 

GOODS AND SERVICES TAX 

14 Beliaghata Road, Kolkata – 700015 

Name of the applicant Tewari Warehousing Co Pvt Ltd  

Address 6 Hoboken Depot, Old Goragacha Road, Kolkata – 

700088  

GSTIN 19AADCT3802F1ZJ 

Case Number 36 of 2018 

ARN AD191118000373E 

Date of application November 11, 2018 

Order number and date 40/WBAAR/2018-19 dated 18/02/2019 

Applicant’s representative heard Arani Tewari, FCA 

 

1. The Applicant, stated to be supplying warehousing services, is constructing a warehouse 

on leasehold land, using pre-fabricated technology. According to the Applicant, it can be 

dismantled and reconstructed at a different location. He seeks a ruling on whether the input 

tax credit is admissible on the inward supplies for construction of the said warehouse.  

The above question is admissible under section 97(2)(d) of the CGST/WBGST Act, 2017 

(hereinafter collectively called „the GST Act).   

The Applicant declares that the issue raised in the application is not pending nor decided in 

any proceedings under any provisions of the GST Act.  

The officer concerned has raised no objection to the admissibility of the Application.  

The Application is, therefore, admitted.  

 

 

2. In his written submission the Applicant describes the property under construction as „Pre-

fabricated Warehousing System‟ (hereinafter „the System‟). It is being purchased from M/s 

Pennar Engineering Building Systems Ltd (hereinafter the Vendor). The Applicant has 

annexed the literature (Annexure 4 to the Application) in which the Vendor provides a brief 

description of the pre-fabricated structures being supplied with pictorial and graphic 

presentations. The Applicant further submits that the System is movable property and, 

therefore, the provisions of section 17(5) (c) & (d) of the GST Act, blocking input tax credit 

on inward supplies for construction of immovable property, is not applicable.  

The Applicant argues that anything embedded in the ground and is not movable (except in 

certain cases like standing timber, grass, growing crops and the like) or anything that is 

permanently fixed to such things which are so embedded to the ground can be called an 

immovable property.  

On the other hand, the System, according to the Applicant‟s submission, is fixed by anchor 

bolts to a low RCC platform embedded to the ground, and it is the only civil structure.  The 

rest of the structure, like columns, beams, rafters, wall sheets, roof shed etc. are all joined 

with one another by nuts and bolts, and can be easily dismantled and restructured at 

another location.  

The low-rising RCC platform is, of course, permanently embedded to the ground. However, 

according to the Applicant, the warehousing system built thereon, can be dismantled, and 

thus reduces repeated capital expenses in the event of a shift of location. Moreover, the 
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question of treatment of a property that is attached to a structure permanently embedded 

on earth has a long legal history. The consensus that has emerged favours treatment of 

such property as movable or immovable depending on the extent of annexation to the 

permanently embedded structure and the object of such annexation.  

According to the Applicant, if the nature of annexation is such that an item so annexed can 

be removed without any damage and future enjoyment of that item in a similar capacity is 

not affected, such an item will not be considered to be immovable property. He refers to the 

apex court‟s judgments in Solid & Correct Engineering Works [(2010) 252 ELT 481 (SC)] 

and Sirpur Paper Mills Ltd [97 ELT 3 (SC)].  

He further submits with illustrations that the warehouse is nothing more than an assembly 

of the System, which is pre-fabricated and pre-engineered components, fixed together in a 

modular form with nuts and bolts and without welding so that it can be easily unfixed. The 

utility of the RCC platform on which the System is being fixed is limited to allowing the 

warehouse to be set up and no further. It is the System that is beneficially enjoyed, not the 

RCC structure.  

 

  

3. “Immovable property” is not defined under the GST Act. The term „goods‟ is defined under 

Section 2(52) of the GST Act as all kinds of moveable properties other than money and 

securities but includes actionable claim, growing crops, grass and things attached to or 

forming part of the land which are agreed to be severed before supply or under a contract 

of supply.  

Property other than goods, money and securities should, therefore, be considered as 

‘immovable property’ under the GST Act.  

However, in the absence of a definitive explanation under the GST Act, recourse is being 

taken to other allied Acts dealing with “property” to determine the definition of “Immovable 

property”. 

It is seen that Section 3(26) of the General Clauses Act, 1897 defines “Immovable 

Property” as to include land, benefits to arise out of the land, and things attached to the 

earth, or permanently fastened to anything attached to the earth; 

Section 3 of the Transfer of Property Act, 1882 simply provides that unless there is 

something repugnant in the subject or context „immovable property‟ does not include 

standing timber, growing crops or grass. The Section, however, defines the term “attached 

to the earth” to mean (a) rooted in the earth, as in the case of trees and shrubs, (b) 

embedded in the earth, as in the case of walls or buildings, and (c) attached to what is so 

embedded for permanent beneficial enjoyment of that to which it is attached.  

The essential character of „immovable property‟, as emerges from the above discussion 

and relevant to the present context is that it is attached to the earth, or permanently 

fastened to anything attached to the earth, or forming part of the land and not agreed to be 

severed before supply or under a contract of supply.  

 

 

4. In Triveni Engineering & Industries Ltd [(2000) 120 ELT 273 (SC)] the Apex Court observes 

that while determining whether an article is permanently fastened to anything attached to 

the earth both the intention as well as the factum of fastening has to be ascertained from 

the facts and circumstances of each case.  
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In S/S Triveni N L Ltd [RN – 910, 911 & 912 of 2001 (All)] Allahabad High Court observes 

that „permanently fastened to anything attached to the earth‟ has to be read in the context 

for the reason that nothing can be fastened to the earth permanently so that it can never be 

removed. If the article cannot be used without fastening or attaching it to the earth and is 

not removed under ordinary circumstances, it may be considered permanently fastened to 

anything attached to the earth.  

Furthermore, in the context of the GST Act, if the article attached to the earth is not agreed 

to be severed before supply or under a contract for supply, it ceases to be goods and, for 

that matter, a moveable property.  

 

 

5. In the case of Solid & Correct Engineering Works (supra) that the Applicant refers to, the 

Apex Court, while examining whether a machine, fixed with nuts and bolts to a foundation, 

with no intent to permanently attach it to the earth, is an immovable property or not, has 

held that such an attachment without necessary intent to making it permanent cannot be an 

immovable property. The emphasis is on the intention of the party. The Apex Court 

observes that the machine in question can be moved and has indeed been moved after the 

road construction and repair project, for which it was installed, is completed. However, if a 

machine is intended to be fixed permanently to a structure embedded in the earth, the 

moveable character of the machine, according to the Supreme Court, becomes extinct. 

In Sirpur Paper Mills Ltd (supra) the apex court has upheld the decision of the Customs, 

Excise and Gold Tribunal that a papermaking machine, attached to earth for operational 

efficiency, cannot be an immovable property merely because it is attached to a foundation 

embedded in the earth. The test is whether the machine can be dismantled and sold in the 

market. This judgment is based on the premise that the machine and not the foundation to 

which it is attached is the property being used and enjoyed. It is not relevant in the context 

where the civil structure embedded on earth forms an integral part of the property.   

 

 

6. In the present context, the Applicant is constructing the warehouse on a piece of land, 

taken on lease from Kolkata Port Trust for a period of thirty years for the purpose of 

building a storage facility. The intention, therefore, is beneficial enjoyment for more than 

two decades of the property being built. Unless the business is wound up, the Applicant, 

after the expiry of the lease, can approach KOPT for granting a fresh lease. The structure 

being built is, therefore, not for the purpose of temporary enjoyment, but intended to be 

used as a permanent structure subject to usual business uncertainties.  

The concerned officer from the revenue has also pointed out correctly that the System 

refers only to the pre-fabricated structures that are used for constructing the warehouse 

and not to the warehouse itself. The core issue in the context of the Application is not the 

beneficial enjoyment of the System, but of the property of the warehouse being built. Being 

a storage facility, a warehouse is associated with the space available, whereas the System 

refers to the materials and structures used for turning the space into a covered storage 

facility. As technology advances, the engineering for building a factory, house, and even a 

bridge uses more and more pre-fabricated structures, which have obvious benefits in terms 

of time and cost. Such building blocks should not, however, be confused with the property 

being built, which is directly associated with the beneficial enjoyment of the land.   
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The warehouse is meant for storage of goods that will lie stacked on the floor. Construction 

of the floor, its load-bearing capacity and the space it occupies is, therefore, critical to the 

construction of the warehouse. The System that the Vendor supplies, as transpires from 

the literature annexed to the Application, does not apparently include any specific 

description of the floor as a pre-fabricated load-bearing structure. Although the written 

submission made at the time of Hearing refers to the floor as a pre-fabricated structure, 

description of the System, as the Vendor provides in the literature, does not include any 

specification. In a cross-sectional diagram of the typical pre-engineered steel building the 

Vendor provides a vivid pictorial illustration of the various parts of the structure – the walls, 

roof, doors and windows etc. that will be built upon the floor, but does not provide any 

description of the floor as a pre-fabricated structure.  

The literature refers to wide bay purlins spanning up to 12 M for better shop floor lay out 

and less foundation cost.  It indicates that the Vendor supplies building materials that, in his 

opinion, provides a more cost effective method to support the foundation for laying out the 

floor. It does not in any way claim that the floor itself is a pre-fabricated structure 

detachable from the foundation and associated civil work. In fact, the diagram showing a 

typical pre-engineered building does not at all include a cross-section of the floor as a pre-

fabricated structure.   

It, therefore, appears that the Vendor is not supplying the floor as a pre-fabricated 

removable structure. The civil work undertaken is meant not only for fixing the pre-

fabricated structure built upon the floor but also for developing the floor space itself. 

Beneficial enjoyment of the floor so inalienably attached to the land is integral to the 

enjoyment of the warehouse.   

 

7. The order of the Uttarakhand AAR in Vindhya Telelinks Ltd [(2018) 97 taxmann.com 564] 

needs to be distinguished in this context. The ld AAR in Uttarakhand has been dealing with 

mobile towers fixed to a pit with a concrete base. Clearly, the intention is beneficial 

enjoyment of the mobile tower and not of the concrete base. The mobile tower can, of 

course, be easily dismantled and fixed elsewhere. The ld AAR has, therefore, treated the 

mobile tower infrastructure, including the pole, as movable property. In the case of the 

warehouse, however, the pre-fabricated movable structures do not constitute the property 

of the warehouse. They are building blocks applied to a civil structure attached to the land 

to construct a complete warehouse. The warehouse cannot be conceived without the 

beneficial enjoyment of the civil structure, which is an integral part of the property. The 

decision in Vindhya Telelinks Ltd (supra) is not, therefore, relevant. In this connection, 

reference may be made to clause 4(v) of the Circular No. 58/1/2002-CX dated 15/01/2002, 

where it is concluded that „if items assembled or erected at site and attached by foundation 

to earth cannot be dismantled without substantial damage to its components and thus 

cannot be reassembled, then the items would not be considered as moveable and will, 

therefore, not be excisable goods.” Clearly, the warehouse cannot be relocated by unfixing 

the pre-fabricated structures alone. The dismantling of the floor, which is the most 

important component of the warehouse, is not possible without substantial damage to the 

foundation.  
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8. In the light of the above discussion, it is concluded that the Applicant is constructing a 

warehouse that is intended to be used as a permanent structure, and associated with 

beneficial enjoyment of the land on which it is being built. The technology used for the 

construction of the warehouse involves the application of pre-fabricated structures and also 

civil work for supporting the pre-fabricated structure and developing the floor of the 

warehouse. The warehouse cannot be conceived without beneficial enjoyment of the civil 

structure embedded on earth. The warehouse being constructed is, therefore, an 

immovable property, and the input tax credit is not admissible on the inward supplies for its 

construction, as the credit of such tax is blocked under section 17(5) (d) of the GST Act.  

   

 In view of the foregoing, we rule as under 

RULING 

The warehouse being constructed is immovable property. The input tax credit is, therefore, 

not admissible on the inward supplies for construction of the said warehouse, as the credit 

of such tax is blocked under section 17(5)(d) of the GST Act.  

 

This Ruling is valid subject to the provisions under Section 103 until and unless declared 

void under Section 104(1) of the GST Act. 

 

 

                        

      (SYDNEY D‟SILVA)                                    (PARTHASARATHI DEY) 

              Member                                                             Member 

West Bengal Authority for Advance Ruling        West Bengal Authority for Advance Ruling 
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